Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Απολύτως ρεαλιστικό το σχέδιο της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2023

Georgieva (ΔΝΤ): Απολύτως ρεαλιστικό το σχέδιο της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2023
Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007
Το σχέδιο της Βουλγαρίας  να εισέλθει στον προθάλαμο της Ευρωζώνης αυτή την άνοιξη και να ενταχθεί στο ευρώ το 2023 είναι «πλήρως εφικτό», δήλωσε την Κυριακή (26/1) η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva.
Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, ελπίζει να ενταχθεί στον προθάλαμο, της ένταξης στην ευρωζώνη, τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM-2, μέχρι το τέλος Απριλίου 2020 και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2023.
«Οι προσδοκίες μου είναι ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη θα γίνει ακριβώς όπως ακριβώς σχεδιάστηκε», δήλωσε η Georgieva στο βουλγαρικό ραδιόφωνο BNR.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, «βλέπει πολύ θετικά» τις ενέργειες της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην Ευρωζώνη και της είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως ένας Βούλγαρος εκπρόσωπος σύντομα θα βρεθεί στην αίθουσα συναντήσεων των χωρών του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος. 
Η Georgieva η οποία είναι βουλγαρικής καταγωγής, δήλωσε ότι η είσοδος στην ευρωζώνη θα είναι επωφελής για τη χώρα και θα προσφέρει περισσότερη νομισματική ασφάλεια και θα την προστατεύσει από την παγκόσμια αβεβαιότητα.
Η Βουλγαρία, της οποίας το νόμισμα είναι ήδη συνδεδεμένο με το ευρώ, πληροί τα ονομαστικά κριτήρια υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, με υγιή δημόσια οικονομικά και χαμηλό χρέος, αλλά είναι επίσης ένα από τα φτωχότερα και πιο διεφθαρμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνει το Reuters.
Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση σε έξι βουλγαρικές τράπεζες από την ΕΚΤ το 2019 διαπίστωσε κεφαλαιακές ελλείψεις σε δύο τοπικές τράπεζες, αλλά τόσο η First Investment Bank όσο και η Investbank ανακοίνωσαν έκτοτε σχέδια αύξησης του κεφαλαίου τους.
«Η Βουλγαρία συνολικά είναι σε  πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν δύο τράπεζες που είχαν κάποια προβλήματα, αλλά εργάζονται πάνω σε αυτά και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης