Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και στη χώρα μας για τον κοροναϊό

Κικίλιας: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και στη χώρα μας για τον κοροναϊό
"Mαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει", ανέφερε ο Β. Κικίλιας
Έχουν ληφθεί και στη χώρα μας  όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαιτίας του δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τόνισε ότι «αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα "πιστόλια"».
Πρόσθεσε πως «υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ενώ παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει.
Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».        
Αναφορικά με το θέμα της γρίπης, ο υπουργός σημείωσε ότι στη χώρα  φέτος έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.100.000 πολίτες από 2.050.000 πέρυσι, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας άκουσαν και εμβολιάστηκαν. Και αυτό έχει χτίσει ένα τοίχος ανοσίας για την κοινή γρίπη».
Όπως είπε, υπάρχουν 140.000 εμβόλια σήμερα στον ΕΟΦ αν χρειαστεί, παρόλο που έχει περάσει η εμβολιαστική περίοδος, να διατεθούν».
Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι κάποιοι μιλούν για 400 φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά, όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, πρόκειται για 27 φάρμακα.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταγράψει με όλους τους Συλλόγους ανά τη χώρα τι ελλείψεις υπάρχουν στα φαρμακεία, να τα ελέγξει και αυτά  σε συνδυασμό με τα φάρμακα που είναι στοκαρισμένα ή όχι στις φαρμακαποθήκες και τι κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.
«Αν κάποιος τεχνητά θέλει να κάνει εξαγωγές παράλληλες ή να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών και των ασθενών στην Ελλάδα, να είναι σίγουρος ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου θα το ελέγξει και θα το πατάξει με την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφορικά με τα ογκολογικά φάρμακα, επεσήμανε ότι έχουν γίνει παράλληλες εισαγωγές φαρμάκων που έχουν καλύψει πολλά κενά στην αγορά σε πάνω από 250 σκευάσματα, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα αυτών που έλειπαν έχει ήδη εισαχθεί από το ΙΦΕΤ με εντολή του ΕΟΦ, ενώ για τα πολύ φθηνά αντικαρκινικά φάρμακα στα οποία υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, μεριμνά ήδη ο ΕΟΦ για να κάνει τα αδύνατα, δυνατά και να έρθουν και αυτά.
«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι ομάδες των ασθενών και οι οργανώσεις τους με πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τοποθετούνται για το θέμα γιατί οι άνθρωποι ξέρουν. Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν ή οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, τοποθετούνται διαφορετικά. Ως οργανωμένη πολιτεία εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι κανενός ιδιωτικού συμφέροντος και ο ΕΟΦ θα απαντήσει σε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Αναφερόμενος τέλος  στο νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας,ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ξεκινά σε 10 ημέρες η διαβούλευση  και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εμβολιασμούς λέγοντας ότι «θα προβλέπει ότι ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην προσχολική ηλικία.
Μιλάμε μέχρι τα 4 έτη που εκεί γίνονται τα βασικά εμβόλια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, που είναι υπέρτερη όλων των άλλων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης