Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ορίων ο Erdogan – Μετά την Λιβύη σχεδιάζει μνημόνιο και με την Τυνησία, «εξαφανίζοντας» ελληνικά νησιά και απειλεί τον Haftar με στρατό

Εκτός ορίων ο Erdogan –  Μετά την Λιβύη σχεδιάζει μνημόνιο και με την Τυνησία, «εξαφανίζοντας» ελληνικά νησιά και απειλεί τον Haftar με στρατό
Οι κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο είναι μεθοδικές και άρχισαν να ξετυλίγονται από το 2004 - Η Λιβύη είναι το «μοντέλο» της Άγκυρας
(upd)Τις επεκτατικές αλλά και μεθοδικές κινήσεις του στη Μεσόγειο συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος κινείται σε δύο μέτωπα:  αυτό της Λιβύης, όπου επιδιώκει να αποδυναμώσει και να εκθέσει τον Λίβυο στρατάρχη Khalifa Haftar και σε αυτό των θαλάσσιων ζωνών, στο οποίο θέλει να συνάψει συμφωνίες με χώρες της περιοχής έχοντας ως μοντέλο αυτό της Λιβύης με τον Fayez Al Sarraj.  
O Erdogan εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Haftar την Κυριακή (26/1) ενώ δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν την τουρκική ηγεσία να σχεδιάζει την υπογραφή συμφωνίας με την Τυνησία, όπως με τη Λιβύη και να «εξαφανίσει» από τον χάρτη ελληνικά νησιά.


«Ο Haftar θα αποτύχει»

Επίθεση κατά του Λίβυου στρατάρχη Haftar εξαπέλυσε ο Erdogan ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς από αυτόν να σεβαστεί την εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεών του και των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του ΟΗΕ περί παραβίασης της εκεχειρίας, είπε: Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς έλεος και κατανόηση από κάποιον σαν αυτόν τον Haftar για την εκεχειρία.
«Πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ποιος είναι ο Haftar. Είναι ένας άνθρωπος που πρόδωσε τους ισχυρότερους από αυτόν, δεν είναι δυνατό να περιμένουμε κατανόηση από έναν άνθρωπο σαν αυτόν ως προς την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στην Αλγερία.  
«Συνεχίζει τις επιθέσεις με όλες τους τις δυνάμεις. Ωστόσο, δεν θα πετύχει», υπογράμμισε ο Erdogan.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, επανέλαβε ότι η κρίση στη Λιβύη δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα», μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, η χώρα του οποίου θα ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη σύρραξη.
«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη», είπε ο Erdogan σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αλγέρι, τον πρώτο σταθμό του στην περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής.
Υπενθυμίζεται πως παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Ρωσίας, ο Haftar εγκατέλειψε τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα και ο αποκλεισμός που επέβαλε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης επισκίασε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο στις 19/1 με στόχο την επίτευξη μόνιμης ανακωχής.
Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) σκοπεύει να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, με τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των Ρώσων μισθοφόρων και  αφρικανικών στρατευμάτων.
Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Serraj και ανακοίνωσε
ότι θα τηρήσει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη όσο διατηρείται η εκεχειρία, προσθέτοντας  ωστόσο  ότι θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει στρατεύματα αν χρειαστεί.
Στο Βερολίνο, οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε στρατιωτικούς αξιωματούχους από κάθε πλευρά προκειμένου να προωθήσουν την εκεχειρία. Πρόκειται να συναντηθούν για πρώτη φορά τις επόμενες μέρες στη Γενεύη.

Σχεδιάζει μνημόνιο και με την Τυνησία

Πέραν του μετώπου της Λιβύης η Τουρκία συνεχίζει τις κινήσεις της στη σκακιέρα των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και «πατώντας» στο «μνημόνιο κατανόησης» με τη Λιβύη θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.  
 Η Άγκυρα έχει δημοσιεύσει χάρτες που δείχνουν ότι, μετά τη Λιβύη η σκοπεύει να «ενωθεί» μέσω θαλάσσιου διαδρόμου δυτικά της Κρήτης και με την Τυνησία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Την επιχείρηση «Τυνησία» έχει προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη  δήλωσε ότι, «η Τουρκία θα διεξάγει συνομιλίες με κάθε εμπλεκόμενη χώρα, εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση,
Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την  ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Επιθυμούμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.
Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες και με άλλες χώρες της περιοχής.

Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία – Μετά τη Λιβύη σχεδιάζει μνημόνιο με την Τυνησία και «εξαφανίζει» ελληνικά νησιά
 
Από το 2004 εργάζεται η Τουρκία πάνω στο τωρινό σενάριο

Η Τουρκία έχει εργαστεί πάνω στο σενάριο που εκτυλίσσεται τώρα στη Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Στις 2 Μαρτίου 2004 και στις 12 Μαρτίου 2013 η Τουρκία με επιστολές της στον ΟΗΕ γνωστοποιούσε την άποψή της για τα συμφέροντά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθορίζοντάς τα και με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Συγκεκριμένα ανέφερε  ότι, τα συμφέροντά της βρίσκονται «δυτικά του σημείου με συντεταγμένες 32 μοίρες, 16 λεπτά και 18 δεύτερα ανατολικά».
Στις 18 Μαρτίου 2019 η Άγκυρα επανέλαβε αυτή τη θέση, προσθέτοντας αυτή τη φορά και τον 28ο παράλληλο, τον οποίο αναφέρει ως βάση για τις όποιες μετέπειτα οριοθετήσεις.
Επιπλέον ανέφερε ότι η μέση γραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω: Η Τουρκία με …γομολάστιχα σβήνει Κύπρο και ελληνικά νησιά από τον χάρτη και αποκτά θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, Αίγυπτο και Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό η Τουρκία «εξαφανίζει» Κύπρο, Κρήτη, το σύμπλεγμα της Μεγίστης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.
Από το 2011 η Τουρκία έχει οριοθετήσει σύνορα με το ψευδοκράτος και είχε «κόψει»« θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Την ίδια ώρα απόλυτα εκτός ελέγχου, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων, παραμένει η Τουρκία, με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίες, πέραν όλων των άλλων είναι και ανιστόρητες.
Το τελευταίο «χτύπημα» προήλθε από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Hami Aksoy, ο οποίος με μία ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ, χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο «μαστίγιο και καρότο» για να προκαλέσει την Ελλάδα.
Από τη μία πλευρά υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει με την Ελλάδα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι το εν λόγω θέμα έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Βρετανία και από την άλλη δεν δίστασε να προσθέσει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Aksoy «η παραβίαση σχετικά με τη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, η οποία έχει, ήδη, ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60, είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, ενώ κατηγορεί τη χώρα μας ότι δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη των Παρισιών.
Τόνισε ακόμη ότι «ευχόμαστε το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίού μαζί με άλλα προβλήματα στο Αιγαίο να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Δεν αποκλείουμε μεθόδους ειρηνικής λύσης μετά από κοινή συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
«Αποκάλυψε», επίσης, ότι ο Erdogan πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη να υπάρξει διάλογο, καθώς ανέφερε «όπως πρότεινε και ο πρόεδρός μας στις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο, η χώρα μας είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα κανάλια διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων και των διερευνητικών επαφών, με την Ελλάδα και να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο»!

Οι παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προκλήσεις Akar

Πριν από τον Askoy είχε προηγηθεί ο Çağatay Erciyes, υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος ανήρτησε στο twitter σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου περιγράφονται οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, η Άγκυρα θέτει -μεταξύ άλλων- ζητήματα για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

Image

Οι Τούρκοι ιεραρχούν «τα βασικά προβλήματα στο Αιγαίο» στις εξής πέντε κατηγορίες:

1) Η πρώτη αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

2) Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.

3) Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4) Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.

5) Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης