Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία – Μετά τη Λιβύη σχεδιάζει μνημόνιο με την Τυνησία και «εξαφανίζει» ελληνικά νησιά

Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία – Μετά τη Λιβύη σχεδιάζει μνημόνιο με την Τυνησία και «εξαφανίζει» ελληνικά νησιά
Η νέα πρόκληση Erdogan
Η Τουρκία «πατώντας» στο «μνημόνιο κατανόησης» με τη Λιβύη θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.  
Η κατάσταση στη Μεσόγειο μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Τουρκία προχωρήσει στην επόμενη φάση των σχεδιασμών της, για τους οποίους είναι ενήμερα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. 
Η Άγκυρα έχει δημοσιεύσει χάρτες που δείχνουν ότι, μετά τη Λιβύη η σκοπεύει να «ενωθεί» μέσω θαλάσσιου διαδρόμου δυτικά της Κρήτης και με την Τυνησία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Την επιχείρηση «Τυνησία» έχει προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη  δήλωσε ότι, «η Τουρκία θα διεξάγει συνομιλίες με κάθε εμπλεκόμενη χώρα, εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση,
Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την  ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Επιθυμούμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.
Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες και με άλλες χώρες της περιοχής.
 
Από το 2004 εργάζεται η Τουρκία πάνω στο σενάριο που βλέπουμε τώρα

Η Τουρκία έχει εργαστεί πάνω στο σενάριο που εκτυλίσσεται τώρα στη Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Στις 2 Μαρτίου 2004 και στις 12 Μαρτίου 2013 η Τουρκία με επιστολές της στον ΟΗΕ γνωστοποιούσε την άποψή της για τα συμφέροντά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθορίζοντάς τα και με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Συγκεκριμένα ανέφερε  ότι, τα συμφέροντά της βρίσκονται «δυτικά του σημείου με συντεταγμένες 32 μοίρες, 16 λεπτά και 18 δεύτερα ανατολικά».
Στις 18 Μαρτίου 2019 η Άγκυρα επανέλαβε αυτή τη θέση, προσθέτοντας αυτή τη φορά και τον 28ο παράλληλο, τον οποίο αναφέρει ως βάση για τις όποιες μετέπειτα οριοθετήσεις.
Επιπλέον ανέφερε ότι η μέση γραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω: Η Τουρκία με …γομολάστιχα σβήνει Κύπρο και ελληνικά νησιά από τον χάρτη και αποκτά θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, Αίγυπτο και Ισραήλ. Με αυτό το σκεπτικό η Τουρκία «εξαφανίζει» Κύπρο, Κρήτη, το σύμπλεγμα της Μεγίστης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.
Από το 2011 η Τουρκία έχει οριοθετήσει σύνορα με το ψευδοκράτος και είχε «κόψει»« θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Την ίδια ώρα απόλυτα εκτός ελέγχου, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων, παραμένει η Τουρκία, με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίες, πέραν όλων των άλλων είναι και ανιστόρητες.
Το τελευταίο «χτύπημα» προήλθε από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Hami Aksoy, ο οποίος με μία ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ, χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο «μαστίγιο και καρότο» για να προκαλέσει την Ελλάδα.
Από τη μία πλευρά υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει με την Ελλάδα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι το εν λόγω θέμα έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Βρετανία και από την άλλη δεν δίστασε να προσθέσει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Aksoy «η παραβίαση σχετικά με τη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, η οποία έχει, ήδη, ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60, είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, ενώ κατηγορεί τη χώρα μας ότι δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη των Παρισιών.
Τόνισε ακόμη ότι «ευχόμαστε το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίού μαζί με άλλα προβλήματα στο Αιγαίο να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Δεν αποκλείουμε μεθόδους ειρηνικής λύσης μετά από κοινή συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
«Αποκάλυψε», επίσης, ότι ο Erdogan πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη να υπάρξει διάλογο, καθώς ανέφερε «όπως πρότεινε και ο πρόεδρός μας στις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο, η χώρα μας είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα κανάλια διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων και των διερευνητικών επαφών, με την Ελλάδα και να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο»!

Οι παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προκλήσεις Akar

Πριν από τον Askoy είχε προηγηθεί ο Çağatay Erciyes, υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος ανήρτησε στο twitter σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου περιγράφονται οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, η Άγκυρα θέτει -μεταξύ άλλων- ζητήματα για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

Image


Οι Τούρκοι ιεραρχούν «τα βασικά προβλήματα στο Αιγαίο» στις εξής πέντε κατηγορίες:

1) Η πρώτη αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

2) Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.

3) Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4) Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.

5) Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης