Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 15,1% για ΝΔ, με 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 15,1% για ΝΔ, με 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ
O K. Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 66% θετικές γνώμες
Η οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει πολιτικά κυρίαρχος, ενώ η ΝΔ έχει προβάδισμα κατά 15,1 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της  Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής».
Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτή, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά 15,1 μονάδες, με ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 5,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 4%.   
Τα ποσοστά της δημοσκόπησης με αναγωγή διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 45,2% ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, ΚΙΝΑΛ 7,1%, ΚΚΕ 6,1%, Ελληνική Λύση 5,8% ΚΑΙ ΜέΡΑ 25, 4,9%  Η διαφορά με αναγωγή φτάνει στο 18,4%

Image

Ισχυρό χαρτί  του Κυριάκου Μητσοτάκη επτά μήνες μετά από τις εκλογές, παραμένει η οικονομία, παρόλο που η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζει τις κοινωνικές προτεραιότητες και επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, ενώ αντίθετα «αγκάθια» είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και η παιδεία.
 Ειδικότερα, η οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα,  παραμένει στην κορυφή της αξιολόγηση των πολιτών με ποσοστό 25%, όμως έχει πέσει το τελευταίο 4μηνο από το 38% στο 25% ακολουθώντας την τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ακολουθεί στην λίστα των προβλημάτων, με ποσοστό 21% το μεταναστευτικό, με 19% τα θέματα εξωτερικής πολιτικής λόγω της τουρκικής προκλητικότητας από 3% που ήταν τον Νοέμβριο, αλλά και η ανεργία με 14%.
Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ μεγαλύτερο πρόβλημα  είναι με 33% το Μεταναστευτικό, για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία με 36%  και για τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής η εξωτερική πολιτική με 31%.
Το Μεταναστευτικό αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τον κεντροδεξιό και δεξιό χώρο, με ποσοστά 30% και 32% αντίστοιχα,  ενώ για τον κεντροαριστερό και τον αριστερό χώρο τα ποσοστά είναι 14% και 10%  και για τον κεντρώο 21%.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 61% συμφωνεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δυο χωρών έναντι ποσοστού 36% που διαφωνεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, ενώ το 62% συμφωνεί για την επιλογή της προσφυγής στη Χάγης (διαφωνεί το 31%).       
Στο μεταξύ, το κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών διατηρείται, καθώς ένας στους δυο  πολίτες (51%) πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 37% προς τη λάθος, τρεις στους δέκα (31%) θεωρούν ότι η προσωπική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, το 50% ότι είναι στην ίδια και το 18% σε χειρότερη.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης παραμένει  σε θετικές τιμές (+9).

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης      

Πολιτικά κυρίαρχος παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το 65% των πολιτών να αξιολογεί θετικά τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του (οι αρνητικές γνώμες βρίσκονται στο 28%) και εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους κεντρώους (71%) και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (52%), ακόμη και στους αριστερούς (31%).
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 66% θετικές γνώμες (33% οι αρνητικές) και ακολουθούν ο Α. Τσίπρας με 41% θετικές γνώμες (58% αρνητικές), η Φ. Γεννηματά με 38% με θετικές γνώμες (60% αρνητικές), ο Δ. Κουτσούμπας με 35% θετικές γνώμες (57% αρνητικές), ο Γ. Βαρουφάκης  με 29% θετικές γνώμες (69% αρνητικές) και ο Κ. Βελόπουλος με 24% θετικές γνώμες (69% αρνητικές).
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κατά 30 μονάδες  έναντι του Αλέξη Τσίπρα (48% έναντι 18%).
Ο Α. Τσίπρας βελτιώνει ελαφρώς το προφίλ του,  καθώς οι αρνητικές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα καθήκοντά του μειώθηκαν στο 65% από 67% τον Δεκέμβριο, ενώ η δημοφιλία του αυξήθηκε σε έναν μήνα κατά 5 μονάδες, 41% από 36%.
Περαιτέρω, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου, αναδεικνύεται πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι μόνο στη Βουλή που ψηφίστηκε από τρία κόμματα και 261 βουλευτές, αλλά και στην κοινωνία, αφού το 59% των πολιτών συμφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Τα αγκάθια   

Σε τρεις σημαντικές περιπτώσεις  οι κυβερνητικές επιδόσεις θεωρούνται χαμηλές.
Πρόκειται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι  θετικές γνώμες  μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%), το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφθασαν στο 16%).
Τέλος, από την έρευνα προκύπτουν και δυο θέματα που δεν είναι πολιτικώς αδιάφορα.
 Η αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική, που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, απορρίπτεται από το 52% των πολιτών ενώ υποστηρίζεται από το 38%.
Μάλιστα, οι νεότερες ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της  απλής αναλογικής,  ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες, 55 ως άνω των 65 των και οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούν σωστή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ καθαρή και ενισχύεται από το στοιχείο ότι η πλειονότητα των ποτών (51%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Το δεύτερο θέμα αφορά τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, καθώς παρότι το 65% θεωρεί σωστή την υπάρχουσα νομοθεσία, το ζήτημα διχάζει τους δεξιούς ψηφοφόρους, καθώς το 44% θεωρεί ότι η νομοθεσία είναι σωστή και το 44% ότι είναι λάθος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης