Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία - Βαρόμετρο οι εκλογές στην Μπολόνια

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία - Βαρόμετρο οι εκλογές στην Μπολόνια
Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά αυτό το Σαββατοκύριακο (26/1) μετά τις τοπικές εκλογές στο προπύργιο της Αριστεράς την Emilia Romagna
Η Ιταλία ήταν πάντα ένα "καλό πολιτικό θέατρο" σχολιάζει ο Tom Luongo, ιταλός δημοσιογράφος και ιδρυτής της ιταλικής ενημερωτικής πλατφόρμας Gold Goats'n Guns αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα, που θα οδηγήσουν σε μια ενδιαφέρουσα προεκλογική εκστρατεία.
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην ιταλική πολιτική σκηνή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "πριν από πολλά χρόνια ένας φίλος, του είχε πει ότι "το Ιταλικό Κοινοβούλιο είναι καλύτερο και από τις σειρές της τηλεόρασης".
Το μέλλον της ιταλικής πολιτικής φαίνεται ότι βρίσκεται και στο επίκεντρο του 50ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας καθώς πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο πολιτικό τοπίο.
Μετά την κατάρρευση της λαϊκιστικής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Λέγκας και Κινήματος των 5 Αστέρων, τον Αύγουστο του 2019, όταν ο Matteo Salvini της Lega προσπάθησε να εκβιάσει με νέες εκλογές πιστεύοντας ότι θα τις κέρδιζε εύκολα, η πολιτική κατάσταση στη Ρώμη παραμένει τεταμένη.
Ο ηγέτης των πέντε αστεριών Luigi Di Maio πρόδωσε τον Salvini προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, συμπράττοντας με το κόμμα των Δημοκρατικών (PD) και στη συνέχεια προδόθηκε κι ο ίδιος από την κυβέρνηση Conte, ο οποίος δεν τήρησε τη συμφωνία να αντιταχθεί απέναντι στις εντολές των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελο9ύσε δέσμευση του κινήματος προς τους ψηφοφόρους τους.
Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα τα ποσοστά του Κινήματος των 5 Αστέρων να μειωθούν σημαντικά και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να αυξήσει τα ποσοστά του "κλέβοντας" ψηφοφόρους από τα αριστερά.
Σύμφωνα με το Europe elects αν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Ιταλία η Λέγκα θα ήταν πρώτο κόμμα με 32% από 17,4%, με δεύτερο το PD με 20%, από 18,8% στις προηγούμενες εκλογές και το Κίνημα των 5 Αστέρων με μόλις 15,3% από 32%.
 
Image

Όπως σχολιάζει ο Tom Luongo, "σήμερα ο Di Maio δεν είναι πλέον επικεφαλής του Κινήματος των Five Star. Το κόμμα βρίσκεται σε αναταραχή και ο ίδιος έχει παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών επειδή έχει πουλήσει τη χώρα και το κόμμα του. Η δουλειά του έχει ολοκληρωθεί και όταν ο Salv;ini επανέλθει στην εξουσία, μετά τις νέες εκλογές, χωρίς το Κίνημα, το κόμμα θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή"..
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση συνασπισμού έχει καταφέρει να διατηρήσει μια πλειοψηφία 5 εδρών, όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά αυτό το Σαββατοκύριακο (26/1) μετά τις τοπικές εκλογές στο προπύργιο της Αριστεράς την Emilia Romagna, που μπορεί να ωθήσει την σημερινή κυβέρνηση στο χείλος της κρίσης. ΄
Κι αυτό γιατί αν επαληθευτούν δημοσκοπήσεις το Κίνημα θα λάβει μόλις το 5% των ψήφων στην περιφέρεια της Bologna γεγονός που θα είναι καταστροφικό για το κόμμα μετά και την απώλεια της Ούμπρια, στις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Λέγκα του Salvini κέρδισε τις εκλογές.
Με τον Di Maio να κατηγορεί ανοιχτά τον Salvini ότι δωροδοκούσε γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων για να φύγουν από το κόμμα, και τον πρωθυπουργό Conte να "πιάνεται" από ανοικτό μικρόφωνο να υπόσχεται στη Merkel υπακοή της Ρώμης στις Βρυξέλλες, το πολιτικό δράμα κλιμακώνεται.
Για το λόγο αυτό πολλοί εκτιμούν, κι όχι άδικα, ότι τα τεκταινόμενα στην ιταλική σκηνή θα αποτελούν σύντομα το βασικό ζήτημα στην Ευρώπη κι όχι κάτι περιφερειακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης