Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, στους 56 οι νεκροί και 2.000 κρούσματα στην Κίνα - Απομονώθηκε το στέλεχος του ιού

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό, στους 56 οι νεκροί και 2.000 κρούσματα στην Κίνα - Απομονώθηκε το στέλεχος του ιού
Ενισχύεται η ικανότητα εξάπλωσης του ιού, για πολύ σοβαρή κατάσταση έκανε λόγο ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping
(upd8) Εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η επιδημία  του κοροναϊού,  καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Συναγερμός και στην ΕΕ όπου συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη για τη Δευτέρα (27/1). Εκτάκτως μεταβαίνει στο Πεκίνο και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ το στέλεχος του ιού απομονώθηκε σε ιχθυαγορά της πόλης από όπου ξεκίνησε η επιδημία. 
Πάνω από 2.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο και 56 στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους.
Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Ma Xiaowei, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.
Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Ma  στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος

Image
.
Απομονώθηκε ο ιός σε ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.
Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού αυτού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.
Οι ειδικοί συνέλλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός.
Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων.
Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.
Έχει εξαπλωθεί σε κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σανγκάη, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.
Η Κίνα ανακοίνωσε  ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Image
Τα άγρια ζώα --και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών-- που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους. Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.
H Κίνα επιβεβαίωσε 2.000 περιπτώσεις ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό,  ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 56.
Πάνω από 56 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στην Κίνα, μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Πεκίνου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο, διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν με πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) να προστεθούν στις ήδη 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε αυτές τις περιοχές και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.
Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα.
Υποχρεωτικό είναι στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ (Guangdong), την πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, να φορούν αναπνευστικές μάσκες, για να εμποδιστεί η μετάδοση του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, κάτι που ισχύει και στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Τσιανγκσί (κεντρικά), αλλά και σε πολλές μεγάλες πόλεις.
Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.
Ακόμη, οι  αρχές στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, μετέδωσαν το Σάββατο 25/1 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα,το νέο νοσοκομείο θα διαθέτει 1.300 κλίνες και η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες.
Ήδη, οι αρχές έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.

Image

Στην  κίνα εκτάκτως ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV.
«Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ghebreyesus.
Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.

Άλλα 1.000 κρούσματα αναμένονται στην Ουχάν

Ο δήμαρχος της πόλης Ουχάν στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000 στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη, βασιζόμενος στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί σε εξετάσεις, ενώ επισήμανε την τεράστια πίεση που δέχονται οι υποδομές της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Zhou Xianwang  εξήγησε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.
Βασιζόμενος σε ένα ποσοστό περίπου 45% θετικών αποτελεσμάτων, «είναι πιθανόν να προστεθούν 1000 κρούσματα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται ήδη» σημείωσε, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η τοπική κυβέρνηση της Ουχάν θα εντείνει την κατασκευή ειδικών νοσοκομείων για να διαχειριστεί τους ασθενείς, είπε επίσης ο δήμαρχος της Ουχάν.
Η πίεση για προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό όπως ειδικές προστατευτικές στολές, μάσκες και γυαλιά έχει μετριαστεί, όπως εξήγησε, χάρη εν μέρει στις δωρεές από ιδιώτες.
Η Ουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τεθεί σε εικονική καραντίνα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία.
Εικόνες από τους διαδρόμους νοσοκομείων που κατακλύζουν ασθενείς έχουν κυκλοφορήσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως τα λαχανικά.

Έκτακτη σύσκεψη στην ΕΕ


Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ τη Δευτέρα (27/1/2020), ανακοίνωσε  η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίας που απαιτούνται για τα κράτη μέλη».
Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει: «Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control - ΕCDC)».

Εκλεισε η Disneyland στη Σανγκάη

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε ότι έκλεισε από το Σάββατο (25/1) τη λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.
Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.
Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 2.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού έως και το Σάββατο, ενώ 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό.
Επεκτείνεται ο αποκλεισμός.
Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα People's Daily.
Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.
Περιορισμούς στην πρόσβαση προς την κινεζική πόλη Σαντόου, την πρώτη που βρίσκεται έξω από το επίκεντρο του νέου κοροναϊού στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κρίνεται απαραίτητο να κυκλοφορούν, στη Σαντόου, μια πόλη με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 και πλέον χιλιομέτρων νότια της Ουχάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Εξαπλώνεται ο ιός ανά τον κόσμο - Τρίτο κρούσμα στις ΗΠΑ, τέταρτο στην Ιαπωνία

Και τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στην Καλιφόρνια.
Όπως  έγινε γνωστό από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές την Κυριακή 26/1, πρόκειται για έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, το επίκεντρο του ιού στην Κίνα.
Ο άνδρας που προσβλήθηκε από τον ιό, σύμφωνα με την Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας Όραντζ, έχει ταξιδέψει από την Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, που έχει ήδη σκοτώσει 56 ανθρώπους και έχει καταγράψει 2.000 κρούσματα.
Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν ότι οι εξετάσεις στον ασθενή βγήκαν θετικές στον νέο κοροναϊό και πλέον, έχει τεθεί σε καραντίνα σε τοπικό νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή του δεν κρίνεται σοβαρή.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο στην κομητεία Όραντζ. Ο κίνδυνος μιας μετάδοσης σε τοπικό επίπεδο παραμένει μικρός μέχρι τώρα» διαβεβαιώνει η Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας.
Πάντως, οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που έφτασε ο άνδρας στις ΗΠΑ, ούτε για την ταυτότητά του.
Τα υπόλοιπα δύο κρούσματα στις ΗΠΑ,  αφορούν μια 60χρονη που επέστρεψε από την Ουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο, αλλά και έναν άνδρα, περίπου 30 ετών, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ο οποίος επίσης είχε επισκεφθεί πρόσφατα την κινεζική πόλη.
Στο μεταξύ, ένα πρώτο "ύποπτο" κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, το πρώτο κρούσμα στον Καναδά, όπως ανακοίνωσαν το  Σάββατο 25/1 οι αρχές του Οντάριο.
"Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ" στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.
Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο.
Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο.
Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό, ανέφεραν οι αρχές.
Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού.
Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε και τέταρτο κρούσμα του κοροναϊού.
το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν 40χρονο κάτοικο της Ουχάν ο οποίος μετέβη στην Ιαπωνία για διακοπές στις 22/1.
Ο άνδρας βγήκε θετικός στον ιό και νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει από την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε πως 450 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Ουχάν για να συνδράμουν στην μάχη κατά του ιού.
Κάποιοι από αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του Έμπολα και του Sars, τόνισε το πρακτορείο.
Παράλληλα, η πόλη Χαϊκού πρωτεύουσα της επαρχίας-νήσου Χαϊνάν, ξεκίνησε από το Σάββατο 25/1 κεντρική ιατρική παρακολούθηση διάρκειας 14 ημερών για τουρίστες που καταφθάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ιού.
Οι τουρίστες από το Χουμπέι, ιδιαίτερα από την πόλη Ουχάν, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείο, όπου γίνεται η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 ημερών, τόνισε η κυβέρνηση της Χαϊκού.
Η Χουμπέι έχει τουλάχιστον 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, με 39 θανάτους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε ένα tweet του ότι ο Λιάνγκ Γουντονγκ, ένας 62χρονος γιατρός σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.
Η Liberation Daily μετέδωσε πως όλα τα σινεμά στην Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εορτών του κινεζικού νέου έτους έως τις 30 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ήδη ελλείψεις σε μάσκες και φάρμακα στα τοπικά νοσοκομεία, με μαρτυρίες να αποκαλύπτουν ότι τα νοσοκομεία χορηγούν μόνο δύο μάσκες σε κάθε γιατρό.
Ο τοπικός κυβερνήτης Wang Xiaodong προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, τονίζοντας πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ όσον αφορά στις προμήθειες στα τρόφιμα στην Ουχάν, διαβεβαίωσε τους πολίτες πως είναι «επαρκείς», καθώς η «αποκλεισμένη» πόλη διαθέτει 5 εκατ. κιλά ρύζι, 4 εκατ. κιλά λάδι και περισσότερους από 10.000 τόνους χοιρινό και μοσχάρι.
Δεν διευκρίνησε ωστόσο για πόσο.

 Xi Jinping: Η Κίνα αντιμετωπίζει μία «σοβαρή κατάσταση»

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε το Σάββατο 25/1 ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού, μετέδωσε  η κρατική τηλεόραση.
Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Xi κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που διεξήχθη ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.
Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Ρωσία: Επτά Κινέζοι τουρίστες επειγόντως στο νσοοκομείο

Επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, καθώς παρουσίασαν υψηλό πυρετό και συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται μια ιατρική πηγή, είναι όλοι τους Κινέζοι πολίτες.
Οι ασθενείς διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής Βοϊκόφσκι.
Έφτασαν στη Μόσχα πριν από λίγες ημέρες, με ένα γκρουπ συνολικά 20 ατόμων.

ΗΠΑ - Γαλλία απομακρύνουν τους υπηκόους τους

ΗΠΑ και Γαλλία σχεδιάζουν την απομάκρυνση του υπηκόων τους από την  πόλη Ουχάν τα ης Κίνας, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για την Κυριακή 26/1 προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την Ουχάν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.
Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 Εξάλλου και η Γαλλία σχεδιάζει να απομακρύνει τους Γάλλους υπηκόους, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουχάν, την οποία έθεσαν σε καραντίνα οι κινεζικές αρχές, για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κοροναϊού, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη ένα email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο.
«Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων προκειμένου να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες... και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Ουχάν στην Τσανγκσά» αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

Όμιλος PSA: Επαναπατρίζει τους υπαλλήλους του

Ο γαλλικός όμιλος PSA, η κατασκευάστρια εταιρεία των αυτοκινήτων Peugeot και Citroen, ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους από την περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.
Η Ουχάν είναι η εστία της επιδημίας του νέου κοροναϊού, κρούσματα του οποίου έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα απομακρυνθούν συνολικά 38 άνθρωποι, σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και το γενικό προξενείο της Γαλλίας.
Όλοι τους θα παραμείνουν για ένα διάστημα σε καραντίνα στο Τσανγκσά προτού να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Χονγκ Κόνγκ

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam,  κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων για να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.
Δεν θα ανοίξουν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου τα σχολεία, που είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών  για το νέο κινεζικό έτος, ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις, αλλά και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.
Η Carrie Lam δήλωσε ότι ακυρώνονται άμεσα όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος, ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.
Ήδη, οι υγειονομικές αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Ουχάν, καθώς και 122 ύποπτα κρούσματα.

Κρούσματα σε Αυστραλία ΗΠΑ, Ταιλάνδη, Κορέα και Γαλλία

Η Αυστραλία, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, εντόπισε τέσσερα  ύποπτα κρούματα.
Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.
Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.
"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα", ανέφερε η Μικάκος.
"Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο".

Infographic: The World's Largest Human Migration Is About To Begin | Statista
Σημειώνεται ότι η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μίας ακόμη ασθενούς με τον κοροναϊό, προσθέτοντας ότι εξετάζουν ακόμη 63 περιπτώσεις.
Επιπρόσθετα οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν δύο κρούσματα στη χώρα, ένα στο Μπορντώ και ένα στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί ενώ ανεστάλησαν και οι πτήσεις από την Ουχάν προς τη Μόσχα.
Την ίδια ώρα, όπως γράφει η Daily Mail, «παγιδευμένοι» και «πανικοβλημένοι», δηλώνουν οι πολίτες ξένων χωρών, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις αποκλεισμένες πόλεις.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση ερευνητών από την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Φλόριντα, ο κοροναϊός θα μπορούσε να προσβάλλει από 250.000 ως και 350.000 άτομα μέχρι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, μόνο στην Ουχάν, προειδοποιώντας, ότι μόνο μία στις 20 περιπτώσεις, διαγιγνώσκεται.
Image

Έκλεισε η πρόσβαση στην Απαγορευμένη Πόλη

Επιπρόσθετα η Κίνα ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πρόσβαση στο κοινό στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, ενώ η Walt Disney Co ανακοίνωσε και προέβη  στο κλείσιμο  της Disneyland της Σανγκάης το Σάββατο 25/1,  σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι κλείνουν τμήματα του Σινικού Τείχους, τους τάφους των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες», ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί για αρκετούς διάσημους ναούς της Κίνας, σε πολλές περιοχές έχουν κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία ενώ στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε το κλείσιμο των εστιατορίων της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι.


WTTC: Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, αν προκληθεί πανικός για την εξάπλωση του κοροναϊού

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Gloria Guevara.
Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Guevara υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».
«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Guevara, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο σε αγορά της Ουχάν (κεντρική Κίνα).
Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες.


Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την Πέμπτη 23/1 να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Oυχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.
Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα αυτά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα», αν και υποστήριξε πως το Πεκίνο θα πρέπει περισσότερα και πιο σημαντικά μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας.
«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.
Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.
Infographic: Chinese New Year Travelers Take to the Skies | Statista

www.bankingnews.gr
 
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS