Οι πλούσιοι του κόσμου αποθηκεύουν μετρητά σε θησαυροφυλάκια για να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια

Οι πλούσιοι του κόσμου αποθηκεύουν μετρητά σε θησαυροφυλάκια για να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια
Οι πλουσιότεροι του κόσμου αποθηκεύουν μετρητά σε θησαυροφυλάκια για να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια
Σύμφωνα με το CNN, αρκετοί ελβετικοί τραπεζίτες που περιπλανιούνται στις αίθουσες του Νταβός δήλωσαν ότι οι πολλοί πελάτες τους έχουν ζητήσει να αποσύρουν μεγάλα χρηματικά ποσά, ώστε να μπορούν να το αποθηκεύσουν οι ίδιοι, σε ένα θησαυροφυλάκιο ή σε κάποιο άλλο ασφαλές μέρος.
Η τάση αυτή αρχίζει να φθείρει τη φήμη της Ελβετίας ως ασφαλές και ευπρόσδεκτο τοπίο για τους πλούσιους του κόσμου να καταθέσουν τα μετρητά τους.
«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τι πρέπει να κάνουν και εναλλακτικές λύσεις σε αυτό», δήλωσε ο Adriel Jost, επικεφαλής της οικονομικής στην Wellershoff & Partners, μια συμβουλευτική εταιρεία που εδρεύει στη Ζυρίχη.
Ο Norman Villamin, επικεφαλής επενδυτικού προσωπικού για την ιδιωτική τραπεζική UBP της Ελβετίας, δήλωσε ότι ένας περιορισμένος αριθμός πελατών έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους σε ιδιωτικούς χώρους αποθήκευσης.
Ο τραπεζίτης Rahn Bodmer είπε επίσης ότι ορισμένοι πελάτες είχαν ζητήσει να αποσύρουν τουλάχιστον μερικά από τα χρήματά τους σε μετρητά.
Σύμφωνα με το CNN, οι ελβετικές τράπεζες γενικά προσπαθούν να αποφύγουν να μεταφέρουν το κόστος σε πελάτες όπως αυτό και θα χρεώνουν τέτοιες εξωφρενικές χρεώσεις μόνο όταν το περιθώριο καθαρού κέρδους δεν υπάρχει πλέον.
Για πέντε χρόνια, οι ελβετικές τράπεζες αγωνίστηκαν με μερικά από τα πιο αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη, ένα νομισματικό πλαίσιο που αποσκοπούσε στο να κρατήσει το ελβετικό φράγκο από το να ανατιμηθεί (θυμηθείτε την έκρηξη μεταβλητότητας που ακολούθησε όταν η Ελβετία αποδέσμευσε το φράγκο από το ευρώ πέντε χρόνια).
Πάντως, οι τράπεζες χρεώνουν ένα εξωφρενικό επιτόκιο για την αποθήκευση των πλεοναζόντων αποθεμάτων στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).
Η SNB έχει διατηρήσει το επιτόκιο στο -0,75% κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2019, σηματοδοτώντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό έχει αναγκάσει πολλές μεγάλες ελβετικές τράπεζες, όπως η Credit Suisse και η UBS, να χρεώσουν ένα αρνητικό επιτόκιο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καταθέσεις πελατών τους.
Φυσικά, για τους πελάτες που επιμένουν στην κατοχή των χρημάτων τους σε φυσικά μετρητά, η εκπόνηση σχεδίου αποθήκευσης θα πάρει κάποια εργασία.
Οι πελάτες θα πρέπει να καταλάβουν την εφοδιαστική για την ασφαλή αποθήκευση των χρημάτων.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το CNN σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της SNB, το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.Είτε έτσι είτε αλλιώς εάν μεγάλες καταθέσεις μετρητών αποσύρονται από το τραπεζικό σύστημα, σε κάποιο σημείο το ελβετικό φράγκο θα πρέπει να υποτιμηθεί, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να θέσει την SNB στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί νω δικαιολογήσει τη συνέχιση των αρνητικών επιτοκίων ακόμα και όταν το νόμισμα βυθίζεται.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS