Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από τη γνωμοδότηση της βουλής για τουρκολιβυκό σύμφωνο: Δεν σχολιάζουμε γνωμοδοτήσεις της Bundestag

Γερμανία - Η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από τη γνωμοδότηση της βουλής για τουρκολιβυκό σύμφωνο: Δεν σχολιάζουμε γνωμοδοτήσεις της Bundestag
H εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει γνωμοδοτήσεις της Bundestag, αλλά εκφράζεται απόλυτα από τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Αποστάσεις από τη γνωμοδότηση της γερμανικής βουλής σχετικά με το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες επιχειρεί να κρατήσει η γερμανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείσα σχετικά, παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».
Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η ίδια για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης ("Follow up") συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη.
Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές.
Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Bundestag, το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης