Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Eurogroup του Μαρτίου η 5η αξιολόγηση της Ελλάδας - Όλα ανοιχτά με τα πλεονάσματα - Τι συζητήθηκε για εγγυήσεις του Δημοσίου

tags :
Στο Eurogroup του Μαρτίου η 5η αξιολόγηση της Ελλάδας - Όλα ανοιχτά με τα πλεονάσματα - Τι συζητήθηκε για εγγυήσεις του Δημοσίου
Εν όψει της 5ης αξιολόγησης οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει σχέδιο σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος των εγγυήσεων σε βάθος επταετίας
Με την ανασκόπηση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την πέμπτη αξιολόγηση και όλα θα κριθούν πλέον στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου για την Ελλάδα.
Εφόσον βέβαια η ατζέντα των 19 περιλαμβάνει και ελληνικό θέμα...
Εκ των πραγμάτων, το Eurogroup στις 16 Μαρτίου αποτελεί μια κομβική ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις επόμενες μειώσεις φόρων.
Στο σημείο αυτό, παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι με τις πέντε προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς δημιουργείται -άμεσος ή έμμεσος- δημοσιονομικός χώρος και στην περίπτωση αυτή προηγείται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, προέβαλε την προσωπική (όπως είπε) άποψή του ότι «εάν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, εντός και εκτός προϋπολογισμού, θέλω να ενισχύσω και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μέσω των αμυντικών δαπανών».
Ο ορίζοντας στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν από τον Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021, ενώ έως τον Μάρτιο το υπουργείο θα έχει ολοκληρώσει και τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι στο τριήμερο αυτό των επαφών, οι θεσμοί, ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών συζήτησαν παραμέτρους του DSA.
Μία πρώτη γεύση για το φετινό δημοσιονομικό χώρο, την αλλαγή χρήσης των ANFAs, ενδεχομένως και για τα πλεονάσματα θα έχει η ελληνική πλευρά με την έκθεση των θεσμών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (5η αξιολόγηση) που θα δοθεί 26 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.
Το οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο σχετικά με την έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις, ειδικά για τα πλεονάσματα και ο μόνος στόχος σε αυτή τη φάση είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να διατεθεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στο τριήμερο των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών τέθηκε το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο για τις τράπεζες είναι μείζον ζήτημα, λόγω των καταπτώσεων για ένα μεγάλο αριθμό δανείων τα οποία δεν καλύπτονται πλέον από το ελληνικό Δημόσιο, στα οποία είναι εγγυητής.
Το θέμα με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο είναι μια παλιά αμαρτωλή ιστορία, η οποία ξεκίνησε στις εποχές της μεγάλης οικονομικής ευμάρειας και συνεχίστηκε μέχρι το πρώτο Μνημόνιο, με τους δανειστές να εντοπίζουν το πρόβλημα και να βάζουν λουκέτο σε αυτή τη «βιομηχανία».
Πριν φτάσει το κράτος να συζητά με τις τράπεζες το σενάριο πώλησης αυτών των δανείων σε funds, κάτι που δεν συνέβη τελικά, είχε προηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο ένας πρώτος έλεγχος για το ποιοι και πώς ακριβώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτές τις «τυφλές» δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και προβληματικές ΔΕΚΟ.
Πρόκειται συνολικά για 600.000 δάνεια, από τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν αποπληρωθεί περί τα 60.000 και επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των χορηγήσεων της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική. Τα περισσότερα από αυτά έχουν «σκάσει», όμως το Ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει αποπληρώσει, ούτε έχει αντικαταστήσει τις εγγυήσεις.
Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α' κατοικίας στις 30 Απριλίου, ανέφερε πως έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και -με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές.
Ενώ, για το εάν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς α' κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, επεσήμανε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».
Σημειώνεται ότι, στο τριήμερο αυτό των επαφών τέθηκε και το θέμα της υγείας, το οποίο, όμως, αφορά στον Ιούνιο και στην 6η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο.

ESM για Ελλάδα: Στο επίκεντρο της 5ης αξιολόγησης οι μεταρρυθμίσεις

"Παραγωγικές" χαρακτήρισε τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης των επικεφαλής των κλιμακίων των πιστωτών στην Ελλάδα, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης, ο ESM, τονίζοντας ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που ακολούθησε της ολοκλήρωσης της επίσκεψης, ο ESM τονίζει ότι η ποστολή πραγματοποίησε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν η ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες πολιτικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου για την πέμπτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του ΔΝΤ συμμετείχε στο πλαίσιο της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα (PPM).
Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συμμετείχε στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Η αποστολή προετοιμάστηκε με τεχνικές συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αποστολή πραγματοποίησε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν η ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες πολιτικής.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που επισυνάφθηκαν στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 καθώς και στη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ESM.
Ο στενός διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί, και σε τακτική βάση.
Η πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης