Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του ΠΟΥ - Άλμα +1,41% στον DAX

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του ΠΟΥ - Άλμα +1,41% στον DAX
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία
Ανάκαμψη για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού που σαρώνει την Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 1,41% στις 13.576 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,04% στις 7.585 μονάδες, με το Brexit να βρίσκεται στην τελική ευθεία (31 Ιανουαρίου 2020), καθώς εκκρεμεί μόνο η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου.
Image
Στο Παρίσι o CAC 40 είχε κέρδη 0,88% στις 6.024 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο εμφάνισε άνοδο 1,11% στις 23.969 μονάδες.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχε κέρδη 0,46% στις 9.562 μονάδες. 
Image
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες Πέμπτη 23/1 να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Oυχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.
Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα αυτά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα», αν και υποστήριξε πως το Πεκίνο θα πρέπει περισσότερα και πιο σημαντικά μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας.
«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.
Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.

Αργία στην Κίνα λόγω Πρωτοχρονιάς

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (24/1) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς οι αγορές στην Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,13% στις 23.827,18 μονάδες, με τη μετοχή της Nidec να ενισχύεται κατά +2,95%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,04% στις 7.090,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,03% στις 6.247,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο -0,21% και τις 1.570,35 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη STI στη Σιγκαπούρη, σημειώθηκε άνοδο της τάξεως του +0,17% στις 3.240,02 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,03% στις 27.901 μονάδες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Υγείας στην Κίνα, 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κοροναϊού, τα κρούσματα ανέρχονται σε 830 ενώ παράλληλα εξετάζονται 1.072 πιθανά κρούσματα.
Η πόλη Ουχάν και άλλες 9 πόλεις στην κεντρική Κίνα έχουν τεθεί σε καραντίνα, απόφαση που επηρεάζει τη ζωή 30 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη Ουχάν, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κτίσουν νοσοκομείο δυναμικότητας 1.000 κλινών, το οποίο προορίζεται για τους ασθενείς της επιδημίας, θα ανοίξει τις πόρτες του – σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua - στις 3 Φεβρουαρίου.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο του 2019, παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας στο 2%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,7%.
Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται τα νωπά τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% τον Νοέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 0,7%.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι ετήσιας ανόδου 0,8% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης