Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Στο 0,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018
Άνοδο κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (24/1) στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας στο 2%.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,7%.
Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται τα νωπά τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% τον Νοέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 0,7%.
Εφόσον εξαιρεθούν και οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι ετήσιας ανόδου 0,8% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον βασικό δείκτης τιμών καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, ο πληθωρισμός που αφορά τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ αντίθετα υποχώρησε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019.
Νωρίτερα εντός της εβδομάδας η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό που αφορά το οικονομικό έτος 2019-2020, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1% έναντι 1,1% προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης