Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: H Eλλάδα στις 20 χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή

tags :
Moody's: H Eλλάδα στις 20 χώρες που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις
Μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η σταθερή αύξηση των επιπέδων της θάλασσας.
Ενώ υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος, η κατεύθυνση της αλλαγής δεν αμφισβητείται - τα επίπεδα της θάλασσας εδώ και αρκετές δεκαετίες θα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες εκπομπές θερμοκηπίου.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι βαθμιαία, αλλά εκδηλώνεται απότομα, με την ένταση, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των υπερβολικών καταιγίδων, των πλημμυρών και των τροπικών κυκλώνων, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο κρατικό χρέος.
Γι' αυτό το λόγο η Moody's ανέλυσε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεραίνοντας ότι «οι επαρχίες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), αλλά και τα μικρά νησιά, είναι πιο εκτεθειμένες στα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας.
Χώρες συμπεριλαμβανομένου όπως το Βιετνάμ (Ba3 αρνητικό), οι Μπαχάμες (Baa3 σταθερό), η Αίγυπτος (B2 σταθερό), το Σουρινάμ (B2 σταθερό) και μερικές στον Κόλπο θα επηρεαστούν, τόσο στο ΑΕΠ όσο και στον πληθυσμό τους.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί που εκτίθενται είναι στην Ασία, και ειδικά στο Μπαγκλαντές (σταθερό Ba3), στην Κίνα (A1 σταθερό), στην Ινδονησία (σταθερό Baa2) και στην Ινδία (Baa2 αρνητικό).
Ορισμένες οικονομίες υψηλού εισοδήματος, όπως η Ιαπωνία (A1 σταθερό) και οι Κάτω Χώρες (Aaa σταθερό), επίσης θα επηρεαστούν.
Οι πιστωτικές επιπτώσεις είναι ευρείες.
Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του χαμένου εισοδήματος, η ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία, η απώλεια ζωής, τα θέματα υγείας και την αναγκαστική μετανάστευση από τα αιφνίδια γεγονότα σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι άμεσα, σύμφωνα με τη Moody's.
Η ευπάθεια των κρατών σε ακραία γεγονότα που σχετίζονται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί επίσης να υπονομεύσουν τις επενδύσεις και να αυξήσει την ευαισθησία σε κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων, παρεμποδίζοντας το
την ικανότητα των κυβερνήσεων να δανειστούν για την ανοικοδόμηση, την αύξηση των ζημιών για τις τράπεζες, την αύξηση των εξωτερικών πιέσεων και / ή την ενίσχυση του πολιτικού κινδύνου, καθώς οι πληθυσμοί υποβάλλονται σε άγχος.
Ενώ ένα απομονωμένο σοκ που σχετίζεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι απίθανο να αποδυναμώσει σημαντικά το πιστωτικό προφίλ ενός κράτους, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στην 20αδα των χωρών παγκοσμίως που θα επηρεαστούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, όπως και η Ιταλία, η Μάλτα και η Γερμανία.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης