Τσίπρας: Μικροκομματικοί οι υπολογισμοί Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο - Οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική

Τσίπρας: Μικροκομματικοί οι υπολογισμοί Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο - Οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική
Κριτική στην κυβέρνηση για Οικονομία, Εξωτερική πολιτική, Προσφυγικό και ασφάλεια
Επίθεση στην κυβέρνηση ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του εκλογικού νόμου.
Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:
«Συζητείται σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών».
Ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και συζητείται με απόντα τον Πρωθυπουργό.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του.
Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πώς μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου. Και επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση».
Και συνέχισε: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις συνταγές του χθες. Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση.
Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Σε ένα εκλογικό σύστημα που έχει ευθύνη γεννά όλες μαζί τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος.
Τη φαυλότητα, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή. Και κυρίως ένα σύστημα που δε σέβεται τους πολίτες...».

Με απλή αναλογική οι επόμενες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε: «Ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση -είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με απλή αναλογική.
Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το Φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το '23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.
Άρα, όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων εσάς κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ότι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά.
Να το γνωρίζετε, λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης...
Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είτε το θέλετε είτε όχι και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης».

Κριτική στο Προσφυγικό

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο μόνο μεγάλο κρίσιμο θέμα που αφήσαμε ανοικτό, καθώς δεν μπορούσαμε αλλιώς δηλαδή αυτό του Προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα.
Εσείς κινητοποιούσατε τους ανθρώπους στα νησιά λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες.
Εσείς μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα.
Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες.
Δεν είναι μόνο η Λέσβος είναι και τα άλλα νησιά.
Τα έχετε κάνει όλα μπαχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφου καταργήσατε το υπουργείο.
Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε. Ποιος μπορεί να σας εμπιστευθεί με τη στάση σας αυτή;»

Για την δημόσια ασφάλεια

«Παρά τις τυμπανοκρουσίες σας, το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Αυτά είναι, σταχυολογώντας τα, τα βασικά πεδία έκφρασης της αναποτελεσματικής πολιτικής σας, για την οποία είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό.
Και είστε εσείς, λοιπόν, που μπροστά σε όλα αυτά, απο τα μεγάλα έως τα μικρά δίνετε σήμερα ως απάντηση την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, επισείοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Σας το λέμε λοιπόν καθαρά: Το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που καταφέρατε να αναδείξετε μόλις μέσα σε έξι μήνες, δεν μπορεί να καλυφθεί από κανένα εκλογικό σύστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε: «Εμείς παραμένουμε συνεπείς.
Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το σύστημα που σήμερα ισχύει και θα ισχύει και θα εφαρμοστεί στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία.
Είναι κεκτημένο και κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Και σας διαβεβαιώνω και θυμηθείτε το, ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS