Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ευρώπη και Wall θα αντέξουν την πίεση του κοροναϊού – Ισχυρές πιέσεις για Κίνα

Rabobank: Ευρώπη και Wall θα αντέξουν την πίεση του κοροναϊού – Ισχυρές πιέσεις για Κίνα
Oι ανησυχίες για τις ταξιδιωτικές οδηγίες προκαλούν ασφυξία στους επενδυτές και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί, δεδομένων των θεμάτων που απασχολούν την παγκόσμια ατζέντα και πως θα προωθηθούν μετά το Παγκόσμιο Φόρουμ στο Νταβός
Φανταστείτε το Λονδίνο να τίθεται σε καραντίνα και να αποκλείεται από τον κόσμο... Φοβερό; Κι όμως οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα, εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία για την Γουχάν, μια πόλη με περισσότερους κατοίκους από το Λονδίνο, με στόχο την διακοπή της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, τύπου SARS, καθώς αυξάνεται η εξάπλωσή του περνώντας τα σύνορα της πόλης αυτής από όπου θεωρείται ότι προήλθε ο ιός.
Ο ΠΟΥ καθυστέρησε την απόφασή του αν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αργότερα σήμερα 23 Ιανουαρίου, ενώ οι νεκροί ήδη ανήλθαν στους 18.
Ωστόσο, η ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ήταν λιγότερο έντονη στην αρχή της εβδομάδας, οι μετοχές έπεσαν στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης (23/1), με τον κινεζικό δείκτη CSI να υποχωρεί περισσότερο από 3%.
Όπως εκτιμά η Rabobank, oι ανησυχίες για τις ταξιδιωτικές οδηγίες προκαλούν ασφυξία στους επενδυτές, παρόλο που οι εν λόγω απαγορεύσεις αποσκοπούν στην αποφυγή έκρηξης της κατάστασης.
Αυτή η ασφυξία, κανείς δεν ξέρει πως θα διοχετευθεί και θα εξελιχθεί, δεδομένων των θεμάτων που απασχολούν την παγκόσμια ατζέντα εκ του παραλλήλου.

Η παραίτηση του ηγέτη του κινήματος των 5 Αστέρων Luigi di Maio,

Η φημολογία γύρω από την οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε σχετικά μικρή επίδραση στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με την αγορά της Ιταλίας να επανέρχεται από μια μικρή διακύμανση μετά την διαβεβαίωση του Ιταλού υπουργού Robert Gualtieri πως  παραίτηση του Di Maio δεν θα επηρεάσει τη θέση του ως υπουργού Εξωτερικών ούτε και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Προφανώς, αυτό ήταν αρκετό για τους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν την παραίτηση Di Maio ευκαιρία, ώστε ο κυβερνητικός εταίρος του PD να αναζητήσει έναν νέο ηγέτη ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη απειλή από την αυξανόμενη δημοτικότητα της Λίγκας του Matteo Salvini, η οποία αναμένεται να έχει καλά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή.

Το Νταβός και τα θέματά του…

Παρόλο που η κλιματική αλλαγή ήταν ένας εκ των βασικότερων τομέων προσοχής στο Νταβός, σε σχέση με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις υπήρχαν μηνύματα θετικά μηνύματα όσο και προειδοποιήσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Στη θετική πλευρά, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Le Maire επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον ψηφιακό φόρο, με τη Γαλλία να καθυστερεί την είσπραξή του μέχρι το τέλος του 2020 και τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την επιβολή δασμών σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα.
Αυτό είναι το ένα καλό νέο, ενώ το δεύτερο, είναι πως ΗΠΑ και Γαλλία, συμφώνησαν να εργαστούν για ένα «κοινό παγκόσμιο πλαίσιο».
Η σημασία αυτού τονίζεται, ιδίως αν λάβει υπόψη κανείς πως οι ΗΠΑ λειτούργησαν ανασταλτικά, καθυστερώντας τις συνομιλίες για τον ψηφιακό φόρο σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Η αισιοδοξία όμως που προήλθε από τις δηλώσεις στο Νταβός ήταν έντονη, ως προς την επίτευξη των πολυαναμενόμενων συμφωνιών.
Από το μέτωπο του Brexit, η ψήφιση του νόμου της εξόδου έβαλε τη σφραγίδα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ σε λιγότερο από 10 ημέρες, θέτοντας ως «πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ».
Αυτό ναι μεν, ακούγεται ρεαλιστικό δείχνοντας ένα πνεύμα συνεργασίας, αλλά δεν υπάρχει καν σχέδιο συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με το ενδεχόμενο της απότομης μετάβασης, να παραμένει, δεδομένου του μικρού διαστήματος που μεσολαβεί πλέον ως την 31η Δεκεμβρίου 2020 που είναι ο χρονικός στόχος επίτευξης μίας συμφωνίας.
Ο κ. Trump θέλει να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και μία επίσης εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και έχει τονίσει ότι είναι «πιο δύσκολο να συνεργαστεί με την ΕΕ, παρά με την Κίνα», γεγονός που δείχνει τις επιφυλάξεις του παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις της Ursula Von der Leyen, νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δήλωσε πως, «περιμένει σε λίγες εβδομάδες να έχει μια συμφωνία που θα μπορούν να την υπογράψουν και οι δύο πλευρές».
Συμπερασματικά, αυτό που έχουμε είναι τα περιγράμματα μιας τριάδας διμερών εμπορικών συμφωνιών (ΗΠΑ - ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου) να υπογραφούν πριν από το Νοέμβριο.
Είναι εφικτό;
Η άποψη της Rabobank είναι πως η ελπίδα για ένα θαύμα, όπως αναζωογονήθηκε στις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, θα παραμείνει, αλλά για πόσο θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διατηρηθούν οι καλές προθέσεις των εμπλεκομένων, μόλις προσγειωθούν από τις πλαγιές του Νταβός στην πραγματικότητα, την ερχόμενη εβδομάδα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης