Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αξιωματούχοι από πέντε γειτονικές χώρες της Λιβύης συναντώνται στην Αλγερία - Στόχος η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση

tags :
Αξιωματούχοι από πέντε γειτονικές χώρες της Λιβύης συναντώνται στην Αλγερία - Στόχος η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πέντε γειτονικές χώρες της Λιβύης συναντώνται στο πλαίσιο προσπαθειών να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση αυτή που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πέντε γειτονικές χώρες της Λιβύης συναντώνται σήμερα (23/1) στο Αλγέρι στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση αυτή που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Η περιφερειακή αυτή συνάντηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αλγερίας, ξεκίνησε σήμερα το πρωί με τις ομιλίες των συμμετεχόντων και συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.
Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου και του Τσαντ καθώς και διπλωμάτες από το Σουδάν και τον Νίγηρα.
Απουσιάζει το Μαρόκο.
Παρών είναι επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών H. Maas, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου την προηγούμενη Κυριακή στη διάρκεια της οποίας δηλώθηκε η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη και η απόφασή τους να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.
Ο Maas εκτίμησε πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο ότι η διάσκεψη της Κυριακής βοήθησε να ξεπεραστεί «ένα αποφασιστικό εμπόδιο» προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
«Όμως μπροστά μας έχουμε πολλά άλλα εμπόδια», πρόσθεσε. «Τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην χάσουμε χρόνο και να εφαρμόσουμε το σχέδιο και να εκμεταλλευθούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί».
Εξάλλου η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται να έχει απτά αποτελέσματα επί του πεδίου: οι δύο άμεσοι αντίπαλοι, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Al Sarajj και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης K. Haftar, αρνήθηκαν να συναντηθούν στο Βερολίνο. Και δεν συμμετέχουν στη συνάντηση στο Αλγέρι.
Η πρόσφατη όξυνση της κατάστασης έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες γειτονικές χώρες της Λιβύης, οι οποίες φοβούνται ότι θα ανοίξει το δρόμο σε ένοπλες οργανώσεις για να δράσουν κατά μήκος της Σαχάρας και στην περιοχή του Σάχελ.
«Το Σάχελ υποφέρει από αυτή την κρίση.
Η διάδοση των όπλων στην περιοχή έχει διευκολύνει την επέκταση της τρομοκρατίας», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ Zen Serif.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί, που επίσης συμμετέχει στη συνάντηση, «βλέπει επιπτώσεις από τη λιβυκή κρίση στη γειτονική χώρα», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αλγερίας.
«Όλοι ζητούν τη μεσολάβηση της Αλγερίας.
Είναι ενθαρρυντικό.
Η ειρήνη στη Λιβύη είναι συνώνυμη με την ειρήνη στη χώρα μας», εξήγησε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Αλγερινός πρόεδρος A. Teboun στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο Βερολίνο ο Teboun είχε προτείνει η χώρα του να φιλοξενήσει έναν «διάλογο» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.
Επιθυμώντας να διατηρήσουν ίσες αποστάσεις τόσο από τον Sarajj όσο και από τον Haftar και αντίθετες σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης οι αρχές της Αλγερίας έχουν αυξήσει τις συνομιλίες με στόχο την προώθηση μιας πολιτικής λύσης.
Οι δύο χώρες μοιράζονται σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα κοινά σύνορα.
Την Τρίτη είχε επισκεφθεί την Αλγερία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Yv Ledrian, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες» της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναμένεται στο Αλγέρι την Κυριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης