Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Νταβός: Κοντά στο 3% η ανάπτυξη το 2020 - Αφήσαμε πίσω την κρίση - Εύσημα Merkel για τις πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις

tags :
Μητσοτάκης στο Νταβός: Κοντά στο 3% η ανάπτυξη το 2020 - Αφήσαμε πίσω την κρίση - Εύσημα Merkel για τις πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις
Το λαϊκιστικό πείραμα του 2015 ήταν πολύ επώδυνο για την χώρα είπε ο κ.Μητσοτάκης
(upd) Τη θέση ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα κάτι που αντανακλάται και στο κόστος δανεισμού της χώρας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μιλώντας στο Νταβός ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η οικονομία ανταποκρίνεται.
Η εμπιστοσύνη επιστρέφει» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως το λαϊκιστικό πείραμα του 2015 ήταν πολύ επώδυνο για την Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση.
Αναμένω ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020.
Θα μπορούσαμε να βγαίνουμε συστηματικά στις αγορές αλλά δεν χρειάζεται» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και ότι γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κολοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Πορεία που, όπως είπε, συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους, ενώ σημείωσε πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, θα καταλάβει ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία.
«Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν» είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ενώ ειδική αναφορά έκανε στην εκλογή της κας. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη συμβολική σημασία της εκλογής της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.
Image
Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού,σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
«Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στο προσφυγικό ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν κοινά συνόρα και άρα δεν μπορούν να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία, η οποία, όπως είπε, αγνοεί τα ελληνικά νησιά.
«Εχω κάνει σαφές σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει, εάν δεν θα καταργηθούν αυτές οι συμφωνίες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ήταν λάθος της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης του που προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028.

Merkel: Η Ελλάδα έχει έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν επιστρέψει στην ανταγωνιστικότητα, δήλωσε η καγκελάριος A. Merkel από το Νταβός, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει πάρει τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.
«Τότε πολλοί με επέκριναν, για το "πόσο κακή γυναίκα" ήμουν, που επέβαλλα πάντα τόσο αυστηρούς όρους.
Αλλά πιστεύω ότι η Πορτογαλία είναι σήμερα ανταγωνιστική. Η Ιρλανδία είναι ανταγωνιστική.
Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό έχει να κάνει και με αυτήν τη σκληρότητα, αλλά και με την προθυμία να βοηθήσουμε και να ανοίξουμε μια μεγάλη ομπρέλα διάσωσης», δήλωσε η κυρία Merkel από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη  - και μέσω της Τραπεζικής Ένωσης και μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.
Σε ό,τι αφορά το εάν η ίδια η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις της, η καγκελάριος αντέτεινε ότι η χώρα επενδύει περισσότερο από ποτέ, κυρίως σε πολιτικές για το κλίμα.
Αντιμετωπίζει μάλιστα το «πρόβλημα» ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να απορροφηθούν και γι' αυτό πρέπει να βελτιωθούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού των επενδύσεων, σημείωσε.
«Η Γερμανία δεν θα μείνει έξω από αυτές τις πολιτικές.
Η καινοτομία, η έρευνα, η ανάπτυξη, οδηγούν αυτές τις επενδύσεις», διαβεβαίωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε την κρίση του 2008 σχετικά γρήγορα, με συντονισμένες αποφάσεις και συνεργασία, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές επιμέρους εμπορικές διαμάχες. «Η ανασφάλεια και ο απομονωτισμός δεν βοηθούν την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.


Μητσοτάκης σε Bloomberg: Εμπιστοσύνη εγχώριων και ξένων επενδυτών στην Ελλάδα - Σε 3,5 χρόνια οι εκλογές - Μήνυμα σε Τουρκία

Την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg κατά το World Economic Forum στο Νταβός.
«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε "υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ"».
O ίδιος προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο.
«Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας…» είπε ο πρωθυπουργός για να τον διακόψει ένας εκ των δύο δημοσιογράφων του Bloomberg και να πει:. «Συγχωρείστε με, δεν ήταν ‘πολύ καλές’, ήταν ένα θαύμα».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε εμμέσως τα περί πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας, με αφορμή την μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων: «Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει κάτι τέτοιο».
Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως το 2019, όμως ρώτησαν εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο μακροπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως έργα που έχουν ξεμπλοκάρει όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αδειοδοτήσεις ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.
«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα.
Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.
Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα.
Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς.
«Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», είπε.
Όσον αφορά την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία απαράδεκτη συμφωνία.
«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική.
Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».
Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.
«Έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία.
Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή.
Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft - Η πρόταση για την ανάδειξη της πολιτικής κληρονομιάς της Ελλάδας

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft - Η πρόταση για την ανάδειξη της πολιτικής κληρονομιάς της Ελλάδας
Το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο περίπτερο από τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, ο οποίος του παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.
Αμέσως μετά, κατά τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Microsoft, ο πρωθυπουργός πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει την Microsoft η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλλει μια πρόταση στην κυβέρνηση για το πως η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Data Center με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Brad Smith συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 15.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην προστασία του Περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και τρόπους που αυτή η πολιτική εντάσσεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποσκοπεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε αυτό το πλαίσιο θα έχει επίσης συναντήσεις - μετά από αυτήν με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith -  με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, με τον πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, με την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux και με τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin.
Σε αυτές τις συναντήσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς.
Στο πλαίσιο των πυκνών επαφών που θα έχει αυτό το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από εκείνες με οικονομικό, περιλαμβάνονται και άλλες με πολιτικό ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα (23 Ιανουαρίου) η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης