Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συντονισμένες πιέσεις από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ - Τι συζήτησαν Santander, ING, UBS στο Νταβός

tags :
Συντονισμένες πιέσεις από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ - Τι συζήτησαν Santander, ING, UBS στο Νταβός
Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις κυβερνήσεις για πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης
Αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα στελέχη των τραπεζών της Ευρωζώνης, ειδικά στο μέτωπο των αρνητικών επιτοκίων, όπως διαφαίνεται στις επαφές των τραπεζικών στελεχών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, δεν ήταν λίγοι οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης που προειδοποίησαν τις νομισματικές αρχές ότι τα αρνητικά επιτόκια θα βλάψουν τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους, ενώ τροφοδοτούν με φούρκες τιμών τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναστρέψει τα αρνητικά επιτόκια της, τα οποία εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2014.
Ωστόσο, οι προσκλήσεις των τραπεζιτών έχουν βρει ώτα μη ακουόντων, με τους διαμορφωτές της πολιτικής να συμπεραίνουν ότι το όφελος για την οικονομία της ευρωζώνης αντισταθμίζει τις επιδράσεις για τις τράπεζες.
Τώρα οι ευρωπαίοι τραπεζίτες ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση.
Σε σειρά ιδιωτικών συναντήσεων με τις ρυθμιστικές αρχές και τους πολιτικούς της περιοχής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι τραπεζίτες προειδοποίησαν για τους ευρύτερους κινδύνους των μακροπρόθεσμων αρνητικών επιτοκίων, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν.
Όπως επεσήμαναν τα στοιχεία που δείχνουν τον αντίκτυπο της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής εξαλείφουν τις προσπάθειες των πολιτικών να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τις δαπάνες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Ana Botin, εκτελεστικός πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Santander, επαίνεσε τον Draghi για την "διάσωση" του ευρώ, αλλά δήλωσε: "Από εδώ και στο εξής είναι κρίσιμο να δούμε τα δεδομένα και τις συμπεριφορές".
"Σε πολλές χώρες της ευρωζώνης φαίνεται ότι τα πλεονεκτήματα των αρνητικών επιτοκίων δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα", δήλωσε η Botin.
"Οι άνθρωποι δεν παίρνουν περισσότερα δάνεια, και οι αποταμιευτές λογικά ανησυχούν για το πώς θα προγραμματίσουν το μέλλον."
Ο Ralph Hamers, διευθύνων σύμβουλος της ING, της ολλανδικής τράπεζας, δήλωσε ότι "καμία βιομηχανία δεν μπορεί να ζήσει με πρώτες ύλες που είναι ακριβότερες από την τιμή των τελικών προϊόντων".
Ο Hamers επεσήμανε επίσης τον αντίκτυπο στους συνταξιούχους, μερικοί από τους οποίους πρέπει να βρουν περισσότερα για τη συνταξιοδότησή τους προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος από τις αποδόσεις των ομολόγων - τις επενδύσεις που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι διαχειριστές των ταμείων για να πληρώσουν για μελλοντικές υποχρεώσεις.
Όπως πρόσθεσε "η βιομηχανία λέει ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική δεν λειτουργεί πια.
Είναι τόσο επιζήμιο για την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών που πλέον έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα και οι καταναλωτές αρχίζουν να εξοικονομούν ακόμα περισσότερα για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στις συντάξεις τους".
Δύο διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι εργάζονται επίσης σε σχέδια για να μετακυλίσουν το κόστος των αρνητικών ποσοστών σε ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα των αποταμιευτών λιανικής, δημιουργώντας το έδαφος για μια πολιτική αντίδραση που ο τραπεζικός κλάδος ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτική της ΕΚΤ.
Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των τραπεζών χρεώνει τέλη μόνο σε εταιρικούς καταθέτες και πλούσιους πελάτες με υπόλοιπα άνω του 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα στελέχη δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλους τους πελάτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ, το όριο για τα περισσότερα συστήματα εγγύησης καταθέσεων στην Ευρώπη.
«Όλη η αγορά εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο», ανέφερε ένα στελέχος στους Finanacial Times.
"Με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να μειώσουμε το όριο με το οποίο χρεώνουμε".
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι τραπεζίτες επισημαίνουν τις φούσκες των τιμών σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις.
"Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων, αναζητώντας αποδόσεις, έβαλαν τα χρήματά τους σε δάνεια όπως η εμπορική ακίνητη περιουσία και ο δανεισμό με μόχλευση", δήλωσε ο Huw van Steenis, διευθυντής της UBS και πρώην σύμβουλος του Mark Carney, του απερχόμενου διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ο David Solomon, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ανέφερε τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην ευρωζώνη και τα χαμηλά ποσοστά στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, τονίζοντας ότι "σε ένα περιβάλλον όπου για μακρά και βιώσιμη χρονική περίοδο τα επιτόκια ήταν μηδενικά και τα χρήματα ήταν ουσιαστικά ελεύθερα, οι άνθρωποι ωθούνται έξω από την καμπύλη κινδύνου".
Εν τω μεταξύ, δεν ήταν λίγα τα στελέχη των τραπεζών που άσκησαν πιέσεις στους πολιτικούς σε χώρες με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς - κυρίως στη Γερμανία - να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική με την ελπίδα ότι οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές περικοπές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ένας διευθύνων σύμβουλος που συμμετείχε στην προσπάθεια δήλωσε ότι ήταν ένα "μακρύ παιχνίδι" που σχεδιάστηκε για να ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να "τονώσουν" την οικονομία της ευρωζώνης.
Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, δήλωσε ότι εξέτασε τα αρνητικά επιτόκια με "ανησυχία", χαρακτηρίζοντάς τα ως "ένα από τα σπουδαία πειράματα όλων των εποχών" και προειδοποιώντας ότι "δεν γνωρίζουμε ακόμη το τελικό αποτέλεσμα".
"Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αντισταθμίσουν για πάντα την κακή πολιτική των κυβερνήσεων", δήλωσε ο Dimon σε συνέντευξή του στο CNBC.
"Αυτό τους βάζει σε μια παγίδα", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης