Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κοροναϊού – 25 νεκροί, 830 κρούσματα στην Κίνα – Σε καραντίνα 10 πόλεις - Καθησυχάζει ο ΠΟΥ

tags :
Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κοροναϊού – 25 νεκροί, 830 κρούσματα στην Κίνα – Σε καραντίνα 10 πόλεις - Καθησυχάζει ο ΠΟΥ
Κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον νέο κοροναϊό
(upd10) Παγκόσμια ανησυχία και συναγερμό προκαλεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία όπως άλλωστε δείχνει και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων, ενώ πολλές χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, με δεδομένο και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εορτασμοί για την κινεζική πρωτοχρονιά κατά τη διάρκεια των οποίων οι Κινέζοι αρέσκονται να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αν και κορυφαία στελέχη του τόνισαν ότι παραμένουν σε εγρήγορση.
Σημειώνεται ότι ο διεθνής οργανισμός πραγματοποίησε διήμερη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου σε 10 ημέρες.
Από πλευράς Ελλάδας, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι «παραμένουμε ψύχραιμοι και αναμένουμε τις επίσημες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΥ)».
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Κίνας, 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ έχουν καταγραφεί 830 κρούσματα.
Όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.
Σημειώνεται ότι η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Η πόλη Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η γειτονική Χουανγκάνγκ αλλά και οκτώ ακόμα πόλεις,
έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Επιπρόσθετα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα «κλείσει» την πρόσβαση στο κοινό στην Απαγορευμένη Πόλη, ενώ υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις σε αρκετές περιοχές για τους εορτασμούς της κινεζικής πρωτοχρονιάς.
Δημοσιεύματα στον κινέζικο Τύπο αναφέρουν ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών στην πόλη Ουχάν προκειμένου να νοσηλευτούν οι ασθενείς του κοροναϊού.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν σήμερα Παρασκευή 24/1 έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.
Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Ουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως από χθες 23/1 κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να φτάνει στην πόλη της Ουχάν καθώς όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία.
Image
Image

Κατάλληλα τα μέτρα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Oυχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.
Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα αυτά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα», αν και υποστήριξε πως το Πεκίνο θα πρέπει περισσότερα και πιο σημαντικά μέτρα για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας.
«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως σήμερα 23/1 αναμένεται σε συνεδρίαση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα.
Εάν το πράξει, θα είναι η έκτη φορά την τελευταία δεκαετία που κηρύσσει παγκόσμιο συναγερμό για επιδημία.
Ήδη τα κινέζικα ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από την πόλη Ουχάν, όπου βασικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι, όπως σταθμοί τρένων, μοιάζουν έρημοι, καθώς έχουν σφραγιστεί οι πύλες εισόδου την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους.
Infographic: Chinese New Year Travelers Take to the Skies | Statista
Κρούσμα και στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.
Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.
Κανείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό με τις αρχές να εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός».
Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Ουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι οκτώ κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, εκτός αυτών στην Κίνα.
Συγκεκριμένα, και πέρα από το κρούσμα στις ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, δύο στο Βιετνάμ και από ένα σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν.
Infographic: The World's Largest Human Migration Is About To Begin | Statista
Στη σκιά του SARS - Τα διδάγματα από το παρελθόν για τη διαχείριση μιας επιδημίας

Η εμφάνιση ενός νέου ιού στην κεντρική Κίνα επανέφερε οδυνηρές μνήμες από μια ακόμα ιογενή αναπνευστική νόσο που προκάλεσε παγκόσμιο χάος και έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας της χώρας.
Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα υγείας από όλο τον κόσμο είπαν ότι η Κίνα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2003, όταν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), έναν προηγουμένως άγνωστο ιό που πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις μεγάλες πόλεις.
Έως και 774 άνθρωποι πέθαναν σε εκείνη την επιδημία που εξαπλώθηκε σε σχεδόν 30 χώρες.
Σήμερα, σχεδόν 17 χρόνια αργότερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος καθώς προσπαθούν να περιορίσουν το νεότερο φονικό στέλεχος ιογενούς πνευμονίας, που έχει επιμολύνει 440 ανθρώπους, κυρίως στην πόλη Βουχάν, και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9 άτομα από τότε που ταυτοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ο Λιου Χενγκ, σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερις με πέντε μήνες για να ανακοινώσει η χώρα την εμφάνιση του SARS στους πολίτες, ενώ αυτή τη φορά χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας.
«Τα πάμε πολύ καλύτερα τώρα...
Δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη της επιδημίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Λι Μπιν, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι από το 2003 η Κίνα έχει θεσπίσει ολοκληρωμένες νέες διαδικασίες για την αντιμετώπιση μεγάλων απειλών στη δημόσια υγεία. «Έχοντας εφαρμόσει μια σχετικά ολοκληρωμένη πρόληψη και συστήματα ελέγχου για ξαφνικές και μολυσματικές ασθένειες μετά τον SARS... και με τη στήριξη του ευρύτερου πληθυσμού, είμαστε βέβαιοι για τη νίκη», δήλωσε.
Βασικός παράγοντας που παρακολουθούν οι ειδικοί στην Κίνα και το εξωτερικό είναι η ταχύτητα με την οποία αποκαλύπτονται πληροφορίες για τη γενετική δομή του ιού και τον τρόπο που εξαπλώνεται στον πληθυσμό.
Ο Λι δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει διδαχθεί από την εμπειρία με τον SARS και τώρα μοιράζεται όλα τα σχετικά στοιχεία με διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Η ταχύτητα, με την οποία ο ιός αυτός ταυτοποιήθηκε, αποτελεί απόδειξη για τις αλλαγές στη δημόσια υγεία στην Κίνα μετά τον SARS και για τον ισχυρό παγκόσμιο συντονισμό μέσω του ΠΟΥ», δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, Βρετανός ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες που επίσης εργάστηκε στην αντιμετώπιση του SARS.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αποτυχίες με τον SARS ήταν αποτέλεσμα ενός υπερβολικά συγκεντρωτικού και υποχρηματοδοτούμενου συστήματος υγείας, με περιορισμένη εμπειρία στις μολυσματικές ασθένειες και χωρίς μηχανισμούς ενημέρωσης.
Οι τοπικές κυβερνήσεις ήταν επίσης απρόθυμες να αναλάβουν την ευθύνη για την ταχεία εξάπλωση των ασθενειών.
Έκτοτε το Πεκίνο έχει θεσπίσει το Κινεζικό Σύστημα Ενημέρωσης για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών που βρίσκεται σε επικοινωνία με νοσοκομεία και κλινικές σε όλη τη χώρα και αναφέρει τα κρούσματα σε πραγματικό χρόνο.
Έχει επίσης συστήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς για νέα στελέχη πνευμονίας.
«Η Κίνα...έχει αναπτύξει εξαιρετικά συστήματα παρακολούθησης ασθενειών μετά τον SARS, όπως το να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τις σοβαρές οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, άρα αυτό θα βοηθήσει και στην ταχεία ταυτοποίηση νέων κρουσμάτων», δήλωσε η Ράινα Μάκινταϊρ, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος βιοασφάλειας στο Kirby Institute στο Σίδνεϊ.
 Η σιωπή από την πλευρά των αρχών στις πρώτες φάσεις του SARS βοήθησε να δημιουργηθούν εικασίες που προκάλεσαν πανικό σε πολλές μεγάλες πόλεις και έφεραν την οικονομία σε στασιμότητα.
Σύμφωνα με μία εκτίμηση, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες το 2003 ως συνέπεια του SARS.
Αυτή τη φορά, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με δημόσιο εξευτελισμό εάν συγκαλύψουν τα όποια κρούσματα, και το μήνυμα σε όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αφορούσε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια. Η ταμπλόιντ Global Times, που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ανέφερε σήμερα ότι η «συγκάλυψη θα είναι σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και ίσως προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό στην κοινωνία».
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, που εμφανίστηκε λίγο πριν τις αργίες για το νέο κινεζικό έτος, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν.
Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι λαμβάνουν αυστηρά μέτρα εναντίον αυτών που διασπείρουν ειδήσεις για την ασθένεια στο Διαδίκτυο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν ισχυρισμών για συγκάλυψη και εκφράζονται κάποιες αμφιβολίες για την ακρίβεια και τη χρονική εγκυρότητα των κινεζικών στοιχείων.
«Μπορούμε να κρίνουμε μόνο τις πληροφορίες που μας παρέχονται και δεν έχουμε τρόπο να καθορίσουμε εάν υπάρχουν στοιχεία που δεν αποκαλύπτονται», δήλωσε η Μάκινταϊρ.
Την πραγματική δοκιμασία για τα διδάγματα από το παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι μετακινήσεις με αφορμή το κινεζικό νέο έτος, καθώς θα υπάρξουν αμέτρητοι νέοι φορείς που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
Ο Άνταμ Κάμραντ-Σκοτ, επιδημιολόγος στον Κέντρο Διεθνών Μελετών Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η Κίνα «έχει διανύσει πολύ δρόμο» από την επιδημία του SARS.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από αυτούς σε αυτή τη φάση της επιδημίας, ειδικά όταν δικαιολογημένα επικεντρώνονται στο να αντιμετωπίσουν την επιδημία και να προσπαθήσουν να την περιορίσουν ενόψει των εορτασμών για τη νέα κινεζική χρονιά», δήλωσε.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 23/1 17:39)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης