Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall - Σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά S&P 500 (+0,04%) και Nasdaq (+0,14%)

tags :
Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall - Σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά S&P 500 (+0,04%) και Nasdaq (+0,14%)
Σε σταθεροποιητική πορεία οι αμερικανικές μετοχές - Εταιρικά μεγέθη κορυφαίων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής
Σε σταθεροποιητική στη σημερινή (22/1) συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, με τη στήριξη να προέρχεται από θετικά εταιρικά μεγέθη δ' τριμήνου 2019 και παρά τις νέες ανησυχίες για εμπορικά θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας, όσο και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.
Αποτέλεσμα τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά ενδοσυνεδριακά υψηλά επίπεδα.

Image
Οριακές απώλειες -0,03% σημείωσε ο Dow Jones στις 29.186 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,04% στις 3.322 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,14% υψηλότερα στις 9.383 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική αγορά έχασε σημαντικό μερίδιο των κερδών της και λόγω της επιστροφής των ανησυχιών για τον νέο ιό στην Κίνα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων, ενώ έχουν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας σε αρκετές χώρες του κόσμου.
Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump συνεχίζει τις επιθετικές του δηλώσεις τόσο έναντι της Fed όσο και αναφορικά με τις προθέσεις του για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα
Ο Trump απείλησε ότι θα επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, θα αναγκαστούμε να επιβάλλουμε δασμούς 25% στις αυτοκινητοβιομηχανίες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Trump υποστήριξε -μιλώντας στο CNBC- ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα (22/1/2019) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μιλώντας στο CNBC.
Ο Trump συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen στο World Economic Forum στο Νταβός και -όπως δήλωσε ο ίδιος- είχαν μια εξαιρετική συζήτηση.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο Trump υποστήριξε πως έχει πει στην von der Leyen ότι χωρίς εμπορική συμφωνία, ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβει δράση με τη μορφή πολύ υψηλών δεσμών στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και αλλού.
Παράλληλα, ο Trump επεσήμανε ότι η Ευρώπη είχε επωφεληθεί από τις ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ δεν άλλη επιλογή εκτός από το να συμφωνήσει.
«Είχαμε ένα τεράστιο έλλειμμα για πολλά, πολλά χρόνια - άνω των 150 δισ. δολ. με την Ευρώπη» είπε ο Trump και συμπλήρωσε ότι δεν του προκαλούσε έκπληξη εάν θα αναγκαστεί τελικά να επιβάλλει τους δασμούς.
O Trump εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Fed επισημαίνοντας ότι δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια η ανάπτυξη θα ήταν πιο κοντά στο 4%.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι και η Wall Street θα είχε κινηθεί υψηλότερα εάν η Fed δεν είχε αυξήσει τόσο γρήγορα τα επιτόκια πριν να τα μειώσει τρεις φορές κατά τη διάρκεια του 2019.
«Τώρα με όλα αυτά, εάν δεν είχαμε τη μεγάλη αύξηση του επιτοκίου, πιστεύω ότι θα ήμασταν κοντά στο 4%.
Και ο Dow Jones θα είχε ενισχυθεί κατά 5.000 με 10.000 μονάδες» υποστήριξε ο Trump.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, «δεν υπάρχει προθεσμία για τη Φάση 2 στην εμπορική συμφωνία με τη Κίνα» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Όπως είπε η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και μετά τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
ότι χθες ο Mnuchin είχε δηλώσει ότι δεν είναι απαραίτητο πως στη Φάση 2 θα προβλέπεται άρση όλων των δασμών που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Την ίδια ώρα η Tesla (+4,04%) έγινε η πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε το ορόσημο των 100 δισ. δολαρίων.
Image
Σε επίπεδο ανακοίνωσης εταιρικών μεγεθών κέρδη και έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο 2019 η εταιρεία Netflix (-3,67%), αλλά καθώς δεν κατόρθωσε να «ισοφαρίσει» τις προβλέψεις για την αύξηση των συνδρομητών της στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας τα κέρδη δ’ τριμήνου 2019 διαμορφώθηκαν στα 1,30 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα έφθαναν στα 0,53 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα έφθασαν στα 5,47 δισ. δολάρια, ελαφρά υψηλότερα από την πρόβλεψη ότι θα άγγιζαν τα 5,45 δισ. δολάρια.
Οι συνδρομητές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 550.000, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 589.000, σύμφωνα με τη FactSet.
Το Netflix φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα στο εξωτερικό, καθώς εκτός ΗΠΑ αύξησε τους συνδρομητές του κατά 8,3 εκατ., ενώ οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την αύξηση στα 7,17 εκατ.
Κέρδη και έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο 2019 η IBM (+3,47%).
Εξαιρουμένων εκτάκτων αναγκών τα κέρδη έφθασαν στα 4,71 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης ότι θα διαμορφώνονταν στα 4,69 δολάρια ανά μετοχή.
Ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 21,77 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την πρόβλεψη ότι θα έφθανε στα 21,64 δισ. δολάρια.
Για το 2020 η εταιρεία αναμένει κέρδη 13,35 δολάρια ανά μετοχή.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Πιέσεις στην Ευρώπη λόγω του ιού στην Κίνα

Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα (22/1) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το ενδιαφέρον στράφηκε και στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,29% στις 13.517 μονάδες.
Image
Ενδοσυνεδριακά, ο DAX ενισχύθηκε κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, στις 13.627 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε -0,52% στις 7.571 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 είχει απώλειες -0,58% στις 6.010 μονάδες.
Image
O FTSE MIB υποχώρησε 0,58% στις 23.706 μονάδες, ύστερα από αναφορές ότι ο Luigi Di Maio θα αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχει πτώση -0,40% στις 9.573 μονάδες.
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών ειδήσεων, πιέσεις δέχθηκαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς η Toyota ανακοίνωσε την απόσυρση 3,4 εκατ. οχημάτων, λόγω προβλημάτων στους αερόσακους και τις ζώνες ασφαλείας.

Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (22/1) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εορτασμών για το Κινεζικό νέο έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,70% στις 24.031,35 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,94% και τις 7.132,70 μονάδες.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,28% στις 3.060,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,08% στις 11.072,06 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,09% στις 28.291 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,23% στις 2.267,27 μονάδες, μετά τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,7%, εν μέσω ανόδου στους τομείς διαρκών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τις κυβερνητικές δαπάνες διαμορφρώθηκε στο 2,6%.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο επεκτάθηκαν κατά 6,3%, λόγω αύξησης που σημειώθηκε στους τομείς κτηρίων και δημοσίων έργων, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2,2%, έναντι ετήσιας ανόδου 2% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 2%.
Για το σύνολο του 2019, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά την Κίνα, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον νέο κοροναϊό σε σύγκριση με τον κοροναϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που εμφανίστηκε το 2002, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τρέχουσα ταξιδιωτική περίοδος θα μπορούσε να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, εάν ο κοροναϊός δεν καταφέρει να περιοριστεί βραχυπρόθεσμα, οι λιανικές πωλήσεις, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Κίνα θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, δημιουργώντας «εμπόδια» για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης