Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμερα (22/1) η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επιλέξιμα έργα της λίστας PCI - Αμφισβήτηση για τα projects φυσικού αερίου

tags :
Σήμερα (22/1) η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επιλέξιμα έργα της λίστας PCI - Αμφισβήτηση για τα projects φυσικού αερίου
Για το θέμα θα αποφανθεί η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου θα παραπεμφθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια
Υπό την κρίση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθεται σήμερα (22/1) ο κατάλογος των ενεργειακών έργων, που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ ως έργα PCI και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων φυσικού αερίου παρά την πλήρη στροφή της Ευρώπης προς τις ΑΠΕ.
Μάλιστα όπως υποστηρίζει μελέτη της εταιρίας συμβούλων Artelys, η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέες γιγάντιες υποδομές φυσικού αερίου για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Η μελέτη προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να σπαταληθούν 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε 32 κυρίως «περιττά» έργα φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Euractiv.
Η «τέταρτη» λίστα PCI, που υποβλήθηκε προς έγκριση στο ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνει 151 έργα ενεργειακής υποδομής, το 70% των οποίων σχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα.
«Η υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επαρκώς ικανή να ανταποκριθεί σε ποικίλα μελλοντικά σενάρια ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ28, ακόμη και σε περιπτώσεις ακραίων περιστατικών διακοπής της προσφοράς», υποστηρίζει η μελέτη.
«Αυτό δείχνει ότι τα περισσότερα από τα 32 έργα υποδομής φυσικού αερίου στον 4ο κατάλογο PCI είναι περιττά από την άποψη της ασφάλειας του εφοδιασμού και αντιπροσωπεύουν μια ενδεχόμενη υπερπληθωριστική επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκά δημόσια κονδύλια», προσθέτει

Χρηματοδότηση μέσω της δράσης CEF

Τα έργα στον κατάλογο PCI είναι επιλέξιμα για να λάβουν χρήματα από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους μέσω της δράσης CEF «Συνδέοντας την Ευρώπη» (η οποία μπορεί να καλύψει μέχρι και το 50% των δαπανών για ένα επιλέξιμο έργο.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν την αντίφαση ανάμεσα στους στόχους της ΕΕ για την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως το 2050 και τη χρηματοδότηση νέων έργων φυσικού αερίου, το οποίο είναι ορυκτό καύσιμο.
Μπορεί το αέριο να είναι το καύσιμο-μετάβασης για την επίτευξη του στόχου για το Κλίμα, όμως κατά πολλούς οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ για αέριο ως τότε.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η κατανάλωση αερίου στην ΕΕ θα βαίνει αυξητικά ως το 2025, στη συνέχεια όμως θα σταθεροποιηθεί για να αρχίσει να φθίνει από τα τέλη της δεκαετίας του 2030 και μετά.

Υπεράσπιση της λίστας από την Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα έχει υπερασπιστεί την αναθεωρημένη λίστα των PCI, τον 4ο κατάλογο όπως αποκαλείται, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει «τον αυξανόμενο ρόλο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό σύστημα και την ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων που να επιτρέπουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Οι φωνές για την ασυνέπεια της προτεινόμενης λίστας των έργων PCI με την πολιτική της ΕΕ για το Κλίμα όλο και πληθαίνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχείρημα αυτό έχει επικαλεστεί και η Ιταλία για τη μέχρι τώρα άρνησή της να συνυπογράψει τον EastMed, έναν αγωγό που προωθείται, όπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, για γεωπολιτικούς λόγους αλλά όχι για οικονομικούς.
Από την άλλη πλευρά πάντως, υπάρχουν και οι υποστηρικτές των νέων υποδομών φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ, κυρίως σε ηλεκτρισμό, μετά την απόσυρση όλων των ανθρακικών/λιγνιτικών σταθμών.

Εκτιμήσεις για υπερψήφιση

Κύκλοι που γνωρίζουν εκ των έσω πώς λειτουργούν οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι κατά την σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Βιομηχανίας του Κοινοβουλίου μόνον οι Πράσινοι και η παράταξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα ψηφίσουν κατά της 4ης λίστας PCI.
Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της λίστας ως σύνολο και όχι για μεμονωμένα έργα. Και τούτο γιατί μία απόρριψη της 4ης λίστας PCI στο σύνολό της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αρκετά πρότζεκτ ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που θεωρούνται αναγκαία για την επέκταση των ΑΠΕ
Όμως, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να πιέσουν για την έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο θα καλεί την Επιτροπή να επανεξετάσει ένα προς ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στην 4η λίστα των έργων PCI με βασικό κριτήριο την εναρμόνισή τους με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Deal.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι η ψηφοφορία για την έγκριση της λίστας από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης