Ενέργεια

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κοινή κάθοδο συζητούν EΛΠΕ και Εdison, οι όροι για το 100% και οι κοινοπραξίες

tags :
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κοινή κάθοδο συζητούν EΛΠΕ και Εdison, οι όροι για το 100% και οι κοινοπραξίες
Τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει MOU  με το ΤΑΙΠΕΔ, για την απόκτηση από τον αγοραστή του 65% και του μεριδίου του Ομίλου, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό τα Ελληνικά Πετρέλαια



Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ στον “αέρα” βρίσκεται από τις 9 Δεκεμβρίου για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν για την από κοινού πώληση του ποσοστού τους (35%) με αυτό του δημοσίου, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διεκδικήσουν και το προς πώληση 65% για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας. Πρόνοια έχει ληφθεί από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ όμως και για την περίπτωση που τα ΕΛΠΕ δεν αναδειχθούν πλειοδότες του διαγωνισμού και προκειμένου να διευκολύνει την έξοδό τους από την ΔΕΠΑ Εμπορίας αφού ο στρατηγικός σχεδιασμός των ΕΛΠΕ, όπως τουλάχιστον δημοσίως έχει μεταφερθεί από στελέχη της διοίκησης, προβλέπει ή πλήρη έλεγχο της εταιρίας ή αποεπένδυση και αυτόνομη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει MOU με το ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει  την αγορά από τον πλειοδότη που θα προκύψει από τον διαγωνισμό και του μεριδίου των ΕΛΠΕ με κάποιο ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος που θα προσφέρει για το 65% του δημοσίου. Ο όρος αυτός θα αποτυπωθεί στην προκήρυξη για να τον γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Ανοικτή η κοινή κάθοδος ΕΛΠΕ και Edison

Μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τα ΕΛΠΕ θα λάβουν την τελική απόφαση για το έαν θα προσέλθουν σε αυτόν αυτόνομα ή από κοινού με την Edison.  ΕΛΠΕ και Edison διαπραγματεύονται πάντως στη βάση της κοινής καθόδου στον διαγωνισμό.
Πέραν των ΕΛΠΕ και της Edison για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας προετοιμάζονται ο Ομιλος Κοπελούζου ο οποίος φέρεται να προσέρχεται σε κοινό σχήμα με τον Τσέχο επενδυτή Κάρελ Κομάρεκ, η Μotor Oil, η ΓΕΚ Τέρνα η οποία φέρεται να αναζητάει εταίρο.
Η Μytilineos αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση καθώς  λόγω των υψηλών μεριδίων που κατέχει στην αγορά φυσικού αερίου στην περίπτωση που θα πλειοδοτήσει θα υποχρεωθεί να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης