Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Παράγοντας σταθερότητας η Ελλάδα, προϋπόθεση η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας - Με 261 ψήφους η πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Σακελλαροπούλου: Παράγοντας σταθερότητας η Ελλάδα, προϋπόθεση η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας - Με 261 ψήφους η πρώτη γυναίκα ΠτΔ
Η κα.Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα
(upd8) Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, με τη διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητα να αποτελεί  απαραίτητη προϋπόθεση, δήλωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για τα θερμά του λόγια, ο οποίος της ανακοίνωσε ότι ελληνική βουλή την εξέλεξε Πρόεδρο με 261 ψήφους.
«Σας ευχαριστώ για τα θερμά λόγια.
Έχω πλήρη επίγνωση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.
«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρόντος και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», τόνισε η νέα ΠτΔ.
«Παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή των Ελλήνων τις ευχαριστίες μου για την τιμή που επιφυλάσσει στο πρόσωπό μου και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση το βάρος που επωμίζομαι και το χρέος που αναλαμβάνω.
Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή  λειτουργία της Δημοκρατίας.
Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, και από πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του κράτους δικαίου, και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία.
Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων, αποτελούν προτεραιότητες.
Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και το συστήματος υγείας, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, αποτελούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων αυτών.
Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Για το μέλλον αυτό, για την ελπίδα σε αυτό το μέλλον, διαβεβαιώνω το κοινοβούλιο και όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου» είπε η κα.Σακελλαροπούλου.
«Η επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανώτατου Άρχοντος, έτυχε και με το παραπάνω εφαρμογής», «σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

To προεδρείο της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Τασούλα μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ενημερώσει την κ. Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Image

Για πρώτη φορά γυναίκα στο προεδρικό αξίωμα

Με 261 ψήφους εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα της ελληνικής Δημοκρατίας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας με την περαίωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έλαβε 261 θετικές ψήφους επί 294 παρόντων βουλευτών ενώ 33 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Απόντες ήταν οι Αντώνης Σαμαράς (σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης (για λόγους υγείας), Ν. Συρμαλένιος (για λόγους υγείας), Κ. Ζουράρις και Αλ.Μεϊκόπουλος (δεν έφτασε εγκαίρως στο Κοινοβούλιο λόγω κίνησης) καθώς και η βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κωνστατίνα  Αδάμου (για λόγους υγείας).
Οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου - ο κ.Σαμαράς στην επιστολή του ανέφερε πως θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ χωρίς να αναφέρει το όνομα της κας.Σακελλαροπούλου -, ενώ η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου με επιστολή της ενημέρωσε ότι θα ψήφιζε "παρών".
Δεν έστειλαν επιστολή οι κ.κ. Ζουράρις και Μεϊκόπουλος, ο οποίος πάντως σε δηλώσεις του τόνισε ότι έχασε την ψηφοφορία για ένα λεπτό και εξέφρασε την ελπίδα το προεδρείο της Βουλής να δει το θέμα του και να καταμετρηθεί η ψήφος του.
Συνεπώς, η κα.Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Μητσοτάκης: Η κα.Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή

Σε δήλωση του μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πρόσωπο της κας.Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια όμορφη, μια ηλιόλουστη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμά μας.
Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού Έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε.
Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Θέλω, και πάλι να ευχηθώ στην κυρία Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία στα καθήκοντά της και με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Συγχαρητήρια Παυλόπουλου

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.
Με την κα.Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Στις 13/3 η ορκωμοσία

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους της Βουλή, μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο γραφείο της κας.Σακελλαροπούλου, στην οποία και ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή της στο προεδρικό αξίωμα.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Τασούλας έκανε λόγο για πανηγυρική και συντριπτική εκλογή της και ανέφερε πως η υποψηφιότητα της συγκέντρωσε ευρύτατη συναίνεση.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2015, 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) ενώ το ρεκόρ ψήφων κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).
Η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει στις 13 Μαρτίου.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της η κυρία Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να γίνει σε ειδική τελετή η παράδοση-παραλαβή με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).
Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα.
Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα.
Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος.
Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008).
Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995).
Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014).
Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015).
Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ.
Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.
Επίσης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης