Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει ο κοροναϊός στην Κίνα - Στους 17 οι νεκροί, 473 κρούσματα - Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν

tags :
Σαρώνει ο κοροναϊός στην Κίνα - Στους 17 οι νεκροί, 473 κρούσματα - Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν
Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στη Ν. Κορέα, στην Ταϊβάν, στη Ρωσία και στο Μακάου
(upd6) Διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 17 θάνατοι και περισσότερα από 473 κρούσματα σε 13 επαρχίες.
Οι Αρχές της Κίνας προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο Li Bin, ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας, ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα».
Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας της Κίνας, 2.197 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.
«Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», με κορυφαίο αξιωματούχο του να τονίζει ότι χρειάζονται ακόμη να εξετασθούν περαιτέρω στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει συνεδρίαση και την Πέμπτη 23/1.
Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο).

Σε καραντίνα η κινεζική πόλη Ουχάν - Να μην φεύγουν από την πόλη συστήνουν στους κατοίκους της οι αρχές

Η κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα ενός νέου ιού, κλείνει τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους πολίτες να μην φεύγουν από την πόλη, μεταδίδουν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.
Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων θα ανασταλούν από τις 10 το πρωί τοπική ώρα αύριο 23 Ιανουαρίου, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων θα κλείσουν για τους εξερχόμενους επιβάτες, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, προσθέτουν κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολείται με τον ιό.
Την ίδια ώρα, η Βρετανία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο, στην πόλη Ουχάν της Κίνας, μετά το ξέσπασμα το νέου κοροναϊού στην πόλη, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Ουχάν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε επιφυλακή το Χονγκ Κονγκ, πιθανό κρούσμα

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της, η Κάρι Λαμ, επιβεβαιώνοντας ότι στο ασιατικό αυτό χρηματοπιστωτικό κέντρο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα που είναι «εξαιρετικά πιθανόν» να οφείλεται στον κοροναϊό.
Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η Λαμ δήλωσε επίσης ότι η βία στους επτά τελευταίους μήνες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έδειξε απόλυτη ασέβεια για τους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι δεν θα ενδώσει σε αιτήματα που θα υπονόμευαν την πόλη.
Η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάσει την κατάσταση στην πόλη, ενώ έκανε έκκληση στους «βίαιους διαδηλωτές», όπως τους χαρακτήρισε, να μην καταστρέφουν το Χονγκ Κονγκ και είπε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για τη μητρόπολη από το κράτος δικαίου.

Βαριά η σκιά του SARS - Η Κίνα έμαθε με σκληρό τρόπο πώς να διαχειρίζεται μια επιδημία

Η εμφάνιση του νέου ιού στην κεντρική Κίνα επανέφερε τις οδυνηρές μνήμες μιας άλλης μολυσματικής αναπνευστικής νόσου που έσπειρε το χάος σε όλο τον κόσμο και άφησε τις υγειονομικές αρχές της χώρας να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, υποστηρίζουν ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με το 2003, όταν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το ξέσπασμα της επιδημίας SARS.
Τότε, 774 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια επιδημία που εξαπλώθηκε σε περίπου 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, 17 χρόνια μετά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που έχει μολύνει ήδη 440 άτομα και έχει προκαλέσει 9 θανάτους.
O Lin Bin, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι από το 2003, η Κίνα είχε θεσπίσει νέες διαδικασίες για την αντιμετώπιση σημαντικών απειλών για την υγεία.
Βασικό παράγοντα για τους ειδικούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ήταν η ταχεία δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη γενετική δομή του ιού και τον τρόπο με τον οποίο έχει εξαπλωθεί μέσω του πληθυσμού.
Ο Li δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει διδαχθεί από την εμπειρία του SARS και μοιράζεται όλα τα σχετικά στοιχεία με τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συναγερμός στη Ρωσία, 2 πιθανά κρούσματα

Όπως έγινε αργά το μεσημέρι γνωστό ένας Ρώσος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορείς του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Μπότκινο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται την εκπρόσωπο του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα, επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης