Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πόσο κινδυνεύει πραγματικά με καθαίρεση ο Trump;

Deutsche Welle: Πόσο κινδυνεύει πραγματικά με καθαίρεση ο Trump;
Στη Γερουσία των ΗΠΑ άρχισε σήμερα Τρίτη 21 Ιανουαρίου η διαδικασία για ενδεχόμενη αποπομπή του Donald Trump.
Πόσο πιθανή όμως, είναι μια καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου;
Την απάντηση στο ερώτημα, δίνει η DW ώστε να γίνει κατανοητή η υπόθεση και οι πιθανότητες.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα - Οι κατηγορίες

Στις 25 Ιουλίου ο Donald Trump είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodimir Zelensky και του ζήτησε να παρακολουθεί και να διερευνήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, στις οποίες επιδίδεται ο Hunter Biden, γιός του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Joe Biden.
Συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσε τους αρμοδίους για το αμφιλεγόμενο τηλεφώνημα, συμπληρώνοντας μία φόρμα παραπόνων, όπως προβλεπόταν από τις εσωτερικές διαδικασίες της υπηρεσίας του.
Μετά από ακροαματική διαδικασία πολλών εβδομάδων στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι βουλευτές κατέληξαν σε δύο βασικά κατηγορίες κατά του Trump:
Πρώτον, κατάχρηση εξουσίας, καθώς μία δικαστική έρευνα εναντίον του Hunter Biden θα του προσέφερε πιο ευνοϊκή αφετηρία στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Δεύτερον, παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, καθώς ο Trump δεν παρείχε επαρκή στήριξη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για τα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Η διαδικασία...

Επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (Supreme Court) John Roberts.
Η νομοθεσία δεν περιγράφει παρά μόνο σε γενικές γραμμές τη διαδικασία, νομικά προηγούμενα υπάρχουν ελάχιστα.
Κατά συνέπεια οι αρμόδιοι γερουσιαστές θα πρέπει να συμφωνήσουν επί της διαδικασίας, πριν αρχίσουν να διαβουλεύονται επί της ουσίας.
Το σίγουρο είναι ότι, σε ένα πρώτο στάδιο, οι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση επτά βουλευτές των Δημοκρατικών, θα έχουν το δικαίωμα να διατυπώσουν και να θεμελιώσουν τις κατηγορίες που απευθύνουν προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για δύο συνεχείς ημέρες, επί συνολικά 24 ώρες.
Ο ίδιος χρόνος διατίθεται στους δικηγόρους του Donald Trump, προκειμένου να αντικρούσουν τις κατηγορίες.
Ένας από τους δικηγόρους του προέδρου είναι ο Kenneth Star, του οποίου νομικό υπόμνημα είχε οδηγήσει σε διαδικασία αποπομπής κατά του Bill Clinton το 1998.
Το πιο επίμαχο διαδικαστικό ερώτημα, αυτή τη στιγμή, είναι εάν μπορούν να κληθούν νέοι μάρτυρες, οι οποίοι ενδεχομένως θα παρείχαν επιβαρυντικά στοιχεία για τον Donald Trump.
Το σχετικό αίτημα δεν στηρίζουν μόνο σύσσωμοι οι Δημοκρατικοί, αλλά και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι δεν θέλουν να αφήνουν "σκιές" και υπονοούμενα για παρεμπόδιση της διαδικασίας.

Οι μάρτυρες...

Οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει τα ονόματα τεσσάρων μαρτύρων, τους οποίους θα ήθελαν να καλέσουν.
Ένας από αυτούς είναι ο μέχρι πρότινος σύμβουλος ασφαλείας του Trump, John Bolton, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει.
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Trump, Mick Mulvaney.
Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον Hunter Biden.
Θεωρούν ότι η κατάθεσή του θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Trump, εάν έρθουν στο φως επιβαρυντικά στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υιού Biden στην Ουκρανία.

Θα κληθεί για κατάθεση ο ίδιος ο Trump;

Ο ίδιος έχει επισημάνει, μέσω Twitter, ότι "σκέφτεται σοβαρά" να καταθέσει τη δική του εκδοχή, είτε δίνοντας το παρών στη Γερουσία, είτε μέσω γραπτού υπομνήματος. Θεωρείται βέβαιο ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τους δικηγόρους του.
Σε παλαιότερη έρευνα για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, στην οποία είχε καταθέσει και ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller, οι δικηγόροι του Trump τον έπεισαν τελικά να περιοριστεί σε γραπτή κατάθεση, η οποία περιείχε προσεγμένες διατυπώσεις.
Πάντως, εάν τυχόν ο Trump παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στη Γερουσία, θα πρόκειται για μία απόφαση χωρίς προηγούμενο.
Οι δύο Αμερικανοί πρόεδροι που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής διαδικασία αποπομπής, δηλαδή ο Andrew Johnson το 1868 και ο Bill Clinton το 1998, δεν εμφανίστηκαν.

Ποιος εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο, εάν απομακρυνθεί ο Trump;

Σε περίπτωση που η Γερουσία αποφάσιζε την αποπομπή του σημερινού προέδρου, ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ως "εκτελών χρέη προέδρου" (acting president), θα αναλάμβανε καθήκοντα.
Γι αυτό άλλωστε η διαδικασία προβλέπει ότι ο Pence απέχει από την τελική ψηφοφορία, προκειμένου να να αποφευχθεί μία - έμμεση έστω - σύγκρουση συμφερόντων.
Τυπικά πάντως, η διαδικασία αποπομπής δεν εμποδίζει τον Donald Trump να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πόσο πιθανή είναι τελικά η καθαίρεση του Donald Trump;

Οι γερουσιαστές δεσμεύονται να επιδείξουν αντικειμενικότητα, αψηφώντας τα κομματικά συμφέροντα.
Παρά ταύτα, η αποπομπή είναι μία πολιτική και όχι απλώς νομική διαδικασία.
Οι δύο προηγούμενες απόπειρες αποπομπής με στόχο τους Johnson και Clinton κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις.
Το ίδιο ελπίζει και ο Trump, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με 53 έδρες επί συνόλου 100.
Σύμφωνα μάλιστα με τα ισχύοντα, για την αποπομπή του προέδρου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη 67 γερουσιαστών.
Θεωρείται μάλλον απίθανο να στηρίξουν τόσοι πολλοί Ρεπουμπλικανοί το αίτημα των Δημοκρατικών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης