Τελευταία Νέα
Διεθνή

Han (Αντιπρόεδρος Κίνας): Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν βλάπτει τα συμφέροντα τρίτων χωρών

Han (Αντιπρόεδρος Κίνας): Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν βλάπτει τα συμφέροντα τρίτων χωρών
Η Α' Φάση της συμφωνίας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί μια εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων και είναι καλή για την Κίνα, για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο, τόνισε ο Han, στο Νταβός
Η εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν η Κίνα με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την αγορά αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο, δεν βλάπτει τα συμφέροντα άλλων χωρών, διαβεβαίωσε σήμερα 21/1, από το Νταβός ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Han Zeng.
Η «Α' Φάση» της συμφωνίας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί μια «εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.
«Είναι καλή για την Κίνα, για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο», επέμεινε ο Han, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα.
Με βάση αυτήν τη συμφωνία, η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα, αξίας 200 δισεκ. δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, φοβούνται ότι λόγω αυτού, θα μειωθούν οι κινεζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Ενώπιον της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, ο Han Zeng εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον προϊόντα από τις ΗΠΑ βάση (…) των συνθηκών της αγοράς και των εμπορικών αρχών – κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές αυτές δεν θα πλήξουν τα συμφέροντα άλλων εμπορικών εταίρων», είπε.
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, που βρίσκεται επίσης στο Νταβός, επανέλαβε το πρωί την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική», ο Han Zeng από την πλευρά του υπερασπίστηκε το ελεύθερο εμπόριο, όπως είχε κάνει και το 2017 ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping.
«Οι μονομερείς πρακτικές προστατευτισμού (…) δεν οδηγούν πουθενά, απλώς αποδυναμώνουν τα θεμέλια της παγκόσμιας ανάπτυξης και του εμπορίου και τελικά πλήττουν τα συμφέροντα όλων», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος τέλος στην κλιματική αλλαγή, ο Han Zeng είπε ότι η Κίνα «θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στην πολυμερή διαδικασία» για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εφαρμόζοντας στο σύνολό της τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία έχουν ήδη αποχωρήσει οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης