Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της - Σύντομα θα μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% από το 2021

tags :
Citigroup: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της - Σύντομα θα μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% από το 2021
Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο και συνεπώς θα υποστηρίξει την αύξηση του ΑΕΠ σε έναν ενάρετο κύκλο
Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ώστε μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% από το 2021, εκτιμά η Citigroup, καθώς η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Όπως αναφέρει η Citigroup η βελτιωμένη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα, επιτρέποντας έτσι ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτό είναι πιθανό να συμφωνηθεί και να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στην οικονομία τα επόμενα χρόνια, αναφέρει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο της Citigroup, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά, από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα.
Βέβαια, ο προϋπολογισμός του 2020 που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο εξακολουθεί να ενσωματώνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,7% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, σε σχέση με το προβλεπόμενο 4,3% το 2019.
Σύμφωνα με το σχόλιο της Citigroup, η βελτιωμένη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (περίπου 2¼% ετήσια αύξηση το 2019, που πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3% το 2021), το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα μικρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επί των επίσημων δανείων συμβάλλουν όλα στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους τα προσεχή έτη, επιτρέποντας ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.
Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο και συνεπώς θα υποστηρίξει την αύξηση του ΑΕΠ σε έναν ενάρετο κύκλο.
Μάλιστα, αναμένει από τους πιστωτές να συμφωνήσουν σε λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, δεδομένης της πολύ πιο φιλοεπιχειρηματικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης