Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανησυχία για τον κοροναϊό οδήγησε σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές - «Διασώθηκε» ο DAX με οριακά κέρδη +0,05%

Η ανησυχία για τον κοροναϊό οδήγησε σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές - «Διασώθηκε» ο DAX με οριακά κέρδη +0,05%
Οι κλάδοι του τουρισμού, των ταξιδιών και των πολυτελών ειδών δέχθηκαν πλήγμα
(upd) H ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού από την Κίνα σε πτώση πτώση τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αγορές, με εξαίρεση τον γερμανικό δείκτη DAX 30, με τους κλάδους του τουρισμού, των ταξιδιών και των πολυτελών ειδών να δέχονται πλήγμα.
Ο φόβος για το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας επιδημίας θυμίζει την κρίση με τον ιό SARS το 2003, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 800 ατόμων.
Ήδη έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι ενώ αναφέρονται καθημερινά δεκάδες κρούσματα.
Οι κινεζικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο νέος κοροναϊός προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο λόγω εορτών για το νέο έτος.
Για αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22/1 στη Γενεύη μια έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Παράλληλα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στη δίκη για την παραπομπή Trump και στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την πρώτη για το 2020.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους δείκτες της Ευρώπης που εμφάνισε έστω και οριακά κέρδη +0,05% στις 13.555 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,53% στις 7.610 μονάδες.
Image
Στις 6.045 μονάδες με απώλειες -0,54% έκλεισε στο Παρίσι ο CAC 40.
Image
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε -0,65% στις 23.845 μονάδες.
Image
Στις 9.611 μονάδες έφθασε ο IBEX 35 με πτώση -0,49%.
Image
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιρειών με είδη πολυτελείας, όπως η LVMH, η Kering και η Hermes, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. 
Πτωτικά κινήθηκαν και οι τράπεζες, καθώς η ελβετική UBS υποβάθμισε τους στόχους για την κερδοφορία το 2020.

«Στο κόκκινο» η Ασία
 
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (21/1) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμή το θάνατο τεσσάρων ατόμων εξαιτίας του ιού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,91% στις 23.864,56 μονάδες, την ίδια στιγμή που οι δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,01% στις 2.239,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,80% στις 27.990,50 μονάδες μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Περιορισμένη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,19% και τις 7.066,30 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,41% στις 3.052,14 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,46% στις 10.953,41 μονάδες.
«Το ξέσπασμα εξελίσσεται σε έναν σοβαρό δυνητικό οικονομικό κίνδυνο για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», δήλωσε ο αναλυτής της IHS Markit, Rajiv Biswas, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «τα μέτρα περιορισμού του ιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους κλάδους τουρισμού, λιανικού εμπορίου, εστιατορίων, αεροπορικών ταξιδίων και άλλων βιομηχανιών».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο το οποίο είχε εμφανιστεί το 2003 στη νότια Κίνα, και ο οικονομικός του αντίκτυπος επηρέασε ακόμα και χώρες όπως είνα η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, τονίζοντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την εγχώρια οικονομία έχουν υποχωρήσει.
Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας πιθανώς να διατηρήσει την τάση επέκτασης καθ' όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020-2021, καθώς ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στην εγχώρια ζήτηση θα είναι περιορισμένος», δήλωσε η Bank of Japan, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης είναι πιθανό να παραμείνουν».
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας και τις τιμές καταναλωτή έχουν υποχωρήσει λόγω της βελτίωσης που σημειώθηκε στις υπερπόντιες οικονομίες, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% το 2020.
«Οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα έχουν υποχωρήσει, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη στις υπερπόντιες οικονομίες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της BoJ, προσθέτοντας ότι «η δυναμική προς την επίτευξη του στόχου 2% στις τιμές διατηρείται αλλά δεν είναι ακόμα επαρκώς σταθερή».
Επιπλέον, η Τράπεζα επεσήμανε ότι ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι φυσικές καταστροφές έχουν επηρεάσει τις εξαγωγές, την παραγωγή και το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «δε θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλάρωση ένα αυξηθούν οι κίνδυνοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης