Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι συνταγματικές αλλαγές που δεν αλλάζουν τίποτε για τον Putin

tags :
Ρωσία: Οι συνταγματικές αλλαγές που δεν αλλάζουν τίποτε για τον Putin
Υπάρχει ο Putin, υπάρχει η Ρωσία, δεν υπάρχει ο Putin - δεν υπάρχει η Ρωσία: Η έκφραση Volodin, περιγράφει ακριβώς το ρωσικό πολιτικό καθεστώς, το οποίο ο Putin δημιούργησε κατ' εικόνα του και θα αλλάξει μόνο μετά την οριστική απόσυρσή του
Η ανακοίνωση του Vladimir Putin κατά την πρόσφατη ομιλία του για συνταγματική αναθεώρηση δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε αλλαγή του ρωσικού καθεστώτος, γιατί, στην πραγματικότητα, δεν είναι.
Αυτό που μάλλον αποκαλύπτει η ανακοίνωση είναι μια αναγνώριση από πλευράς του οξυδερκούς Putin, ότι το καθεστώς του έχει πάψει πια να λειτουργεί όπως το θέλει και είναι καιρός να το προσαρμόσει την επόμενη μέρα του σε νέα δεδομένα.
Ο Vladimir Putin μπορεί να παραμείνει ο ηγέτης της Ρωσίας πολύ πέρα από το τέλος της προεδρίας του, χωρίς να εκπλαγεί κανείς.
Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, έθεσε έναν χάρτη πορείας για την αναθεώρηση των πολιτικών θεσμών της Ρωσίας, υπονοώντας μια σημαντική συνταγματική αλλαγή.
Ως αποτέλεσμα, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Dmitri Medvedev, παραιτήθηκε αμέσως.
Οι προτάσεις του Putin ήταν ασαφείς και κατά σημεία αντιφατικές όπως επίσημαίνει ο Sergei Guriev, καθηγητής οικονομικών στο Παρίσι και πρώην επικεφαλής οικονομικών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Αλλά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα σχέδιά του μετά το 2024, όταν και τελειώνει η δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας- που νομικά, είναι η τελευταία.
 
Αποδελτίωση της ομιλίας Putin

Για πρώτη φορά, ο Putin είπε ότι θα μεταφέρει τις εξουσίες από τον πρόεδρο στην Κρατική Δούμα (το κοινοβούλιο) και θα μεταφέρει ουσιαστικές, ως τώρα μη αναγνωρισμένες εξουσίες σε ένα κρατικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Putin και στο Συμβούλιο Ασφαλείας (που περιγράφονται αλλά δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα).
Άλλες προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν τον έλεγχο και εξισορρόπηση των συνταγματικών ελέγχων, την εικονική εξάλειψη της δικαστικής ανεξαρτησίας, την απώλεια αυτονομίας των δημοτικών κυβερνήσεων και την προτεραιότητα της ρωσικής νομοθεσίας έναντι των διεθνών υποχρεώσεων.
Το Σύνταγμα της Ρωσίας είναι πολύ σαφές ότι μόνο μια Συνταγματική Συνέλευση μπορεί να αλλάξει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας.
Ο Putin είπε ότι δεν θα συγκαλέσει καμία Συνέλευση.
Υπό αυτή την έννοια, ο λόγος του έθεσε ένα ανοιχτό και ξεκάθαρο σχέδιο πραξικοπήματος, πιο συγκεκριμένα, αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες αποκαλούν «αυτό-πραξικόπημα» ή αυτοσυγκράτηση - κάποτε ένα αγαπημένο εργαλείο λατινοαμερικανικών ηγετών.
Στην πραγματικότητα, αυτό το πραξικόπημα είναι ένα γεγονός που δεν συνέβη, ένα μη-γεγονός: η δραματική αναθεώρηση των πολιτικών θεσμών δεν συνεπάγεται καμία αλλαγή στο πολιτικό καθεστώς της Ρωσίας.
Εξ ορισμού, ένα πολιτικό καθεστώς είναι ένα σύνολο κανόνων, επίσημων ή ανεπίσημων, που καθορίζουν την επιλογή των ηγετών και των πολιτικών.
Πριν από το πραξικόπημα, ο Putin είχε την ευθύνη και των δύο.
Μετά το πραξικόπημα, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σχεδιάζει να διατηρήσει το σύστημα κατ'αυτόν τον τρόπο.
Όπως το έθεσε το 2014 ο Vyacheslav Volodin, Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, (αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού του Putin τότε),
«Υπάρχει ο Putin, υπάρχει η Ρωσία. Δεν υπάρχει ο Putin - δεν υπάρχει η Ρωσία».
Φυσικά, η χώρα θα ξεπεράσει τον άνθρωπο.
Ο Volodin αναφερόταν στο ρωσικό πολιτικό καθεστώς, το οποίο ο Putin δημιούργησε στα μέτρα του, κατ' εικόνα του.
Αυτό το καθεστώς μπορεί ενδεχομένως να αναμορφωθεί, αλλά πιθανότατα πολύ μετά την οριστική απόσυρση του Putin.
Το εάν ο Putin θα εξαναγκαστεί να απομακρυνθεί από την εξουσία δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ερώτημα ή ενδεχόμενο εδώ και πολύ καιρό.
Κάποιοι ίσως έχουν σκεφτεί (ή ελπίζουν) ότι θα επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί το 2024.
Αν συνέβαινε αυτό, θα προετοίμαζε το έδαφος εισάγοντας ελέγχους και ισορροπίες με στόχο την προστασία της ασφάλειας και της ευημερίας του μετά την αποχώρησή του.
Αναγγέλλοντας τα σχέδια για διάλυση του έλεγχο και της εξισορρόπησης, ο Putin έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να διατηρήσει την εξουσία, αν και παραμένει αβέβαιο το πώς θα δομήσει το σύστημα.
Οι ρωσικές ελίτ συζητούν «το μετά» του Putin από τη στιγμή που ξεκίνησε την τρέχουσα θητεία του το 2018.
 Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα ένωση με τη Λευκορωσία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επανεκκινήσει το ρολόι χρόνου.

Ο Putin ακολουθεί το παράδειγμα του πιστού συμμάχου Nazarbayev - Οι διάδοχοι - Οι προϋποθέσεις

Ο Putin επέλεξε να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev, ο οποίος παραιτήθηκε ως πρόεδρος, αλλά διατήρησε μεγάλο μέρος της εξουσίας που κατείχε σε αυτόν τον ρόλο.
Λίγο πριν την παραίτησή του, ο Nazarbayev ενίσχυσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Καζακστάν και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος.
Επίσης, διορίστηκε επισήμως «ηγέτης του έθνους» με βέτο σε όλους τους σημαντικούς διορισμούς. Ο Putin φαίνεται ότι προετοιμάζει τον διάδοχό του εξετάζοντας τις επιλογές του μεταξύ των πιο πιο πιστών.
Μεταξύ των προτάσεών του θέτει μια αυστηρότερη προϋπόθεση κατοικίας για τους προεδρικούς υποψηφίους: επί του παρόντος, πρέπει να έχουν ζήσει στη Ρωσία για δέκα χρόνια.
Ο Putin θέλει να το επεκτείνει στα 25.
Επιπλέον, θέλει να αποκλείσει όποιον έχει αποκτήσει στο παρελθόν διαφορετική υπηκοότητα ή άδεια διαμονής οπουδήποτε στο εξωτερικό.
Ένας εκ των στόχων του Putin που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία είναι ίσως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2013 – ο οποίος προφανώς αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για τον προτιμώμενο διάδοχό του.
Η πρόταση για την εξάλειψη της υπεροχής των διεθνών νόμων, των συμφωνιών και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών στη Ρωσία, φαίνεται να προάγει παρόμοιους σκοπούς.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναστέλλει τακτικά τις ποινικές καταδίκες μιας ελεγχόμενης από τον Putin δικαιοσύνης, ενός άλλου δημοφιλούς αντιπάλου του, του Alexei Navalny.
Προκειμένου να εξουδετερωθεί η αντίσταση σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας, ο Putin ανακοίνωσε επίσης αύξηση των ετήσιων κοινωνικών δαπανών κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ.
Και αντικατέστησε τον βαθιά μη-δημοφιλή Medvedev με έναν πολύ ικανό αλλά χαμηλού προφίλ τεχνοκράτη, τον Mikhail Mishustin, ο οποίος ήταν προηγουμένως υπεύθυνος για τη φορολογική διοίκηση.
Όπως και οι άλλοι «μη πολιτικοί» πρωθυπουργοί του Putin – Mikhail Fradkov (2004-07) και Viktro Zubkov (2007-08) - o Mishustin πολύ βολικά στερείται του χαρίσματος να τον προκαλέσει.
Και ενώ ο Mishustin είναι αξιοσέβαστος για τον εξορθολογισμό και την ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, η δημοτικότητά του μετριάζεται από το γεγονός ότι η είσπραξη των φόρων αυξήθηκε δραματικά υπό την ηγεσία του, μέσω του συστήματος παρακολούθησης αποδείξεων που καθιστά πραγματικά δύσκολη τη φοροδιαφυγή.
Ο Putin φαίνεται να έχει σκεφτεί τα πάντα.
Αλλά το γεγονός ότι θεωρεί απαραίτητο να φτάσει σε τέτοια βάρη για να προστατεύσει τον εαυτό του και τον πιθανό διάδοχό του αποκαλύπτει πόσο λεπτή είναι η θέση του.
Η φήμη του υψηλού βαθμού αποδοχής του έφτασε στο ασήμαντο (για αυτόν) 64% το Δεκέμβριο του 2019.
Ένας πιστός διάδοχος φαντάζει αδιανόητο το να προσεγγίσει οπουδήποτε κοντά σε αυτό το επίπεδο.
Έτσι, το μήνυμα της πρόσφατης ομιλίας του Putin δεν είναι ότι το ρωσικό καθεστώς πρόκειται να μετατραπεί.
Δεν είναι – και αυτό οι χρηματοπιστωτικές αγορές,  φαίνεται να το αναγνωρίζουν, γι'αυτό και δεν σάλεψαν στο μήνυμά του.
Μάλλον, το μήνυμα είναι ότι ο Putin γνωρίζει ότι το καθεστώς του είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας πια και είναι αδιέξοδο για να το κρατήσει εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης