Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να αναπτύσσεται αν και με αργό ρυθμό - Regling: Θετικά τα στοιχεία της Ελλάδας

tags :
Eurogroup: Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να αναπτύσσεται αν και με αργό ρυθμό - Regling: Θετικά τα στοιχεία της Ελλάδας
Προβληματισμός στο Eurogroup από την έκθεση του ΔΝΤ
Ανησυχία για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασαν οι αξιωματούχοι του Eurogroup, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν και οι κίνδυνοι στις προοπτικές της Ευρωζώνης υποχώρησαν το τελευταίο διάστημα, αυτό δεν σημαίνει και ότι έχουν εξαλειφθεί.
Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeon μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. 
Σημείωσε παράλληλα ότι η αβεβαιότητα από το Brexit και τις εμπορικές διενέξεις έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.
Στους κινδύνους από τις γεωπολιτικές προκλήσεις αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το εμπόριο που βρέθηκε στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες.
"Θα πρέπει να δούμε και την περίοδο μετά το Brexit”, ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις [με το Ηνωμένο Βασίλειο] θα είναι δύσκολες”.
"Υπάρχουν επίσης εσωτερικές προκλήσεις, όπως η αποδυνάμωση του μεταποιητικού κλάδου τους τελευταίους μήνες και οι επιπτώσεις που αυτό έχει σε άλλους τομείς της οικονομίας”, ανέφερε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling εστίασε στην πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του ESM.
"Έχουν μείνει τα διαδικαστικά και η τελική συμφωνία για τη συνθήκη του ESM μπορεί να γίνει τον Μάρτιο.
Αυτό θα ενισχύσει την αποστολή μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης”, ανέφερε.
Σημείωσε τέλος, ότι ο νέος ESM θα μπορεί να "εμπλέκεται περισσότερο στα προγράμματα των χωρών”, ενώ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις προληπτικές γραμμές "προκειμένου τα μικρά προβλήματα να μην γίνονται μεγάλα προβλήματα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ραντεβού» σε δύο μήνες για την Ελλάδα

Σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα - η οποία δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup - και οι τρεις αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της οικονομίας.
Τόσο ο Gentiloni όσο και ο Regling τόνισαν ότι συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στα πλαίσια της συνόδου του Eurogroup και ενημερώθηκαν σχετικά με την πορεία της οικονομίας.
Μάλιστα ο κ. Regling τόνισε ότι οι θεσμοί είναι αρκετά αισιόδοξοι, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επίσκεψη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα.
"Η κοινή αποστολή μας [θεσμοί] είναι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή και αξιολογεί την κατάσταση.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιο θετικές απ' ό,τι πιστεύαμε πριν από δύο μήνες.
Όλα αυτά πρέπει όμως να επιβεβαιωθούν
Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και θα παρουσιαστούν στο Eurogroup σε λίγο καιρό.
Το πιθανότερο σε δύο μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο νέος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Gentiloni, επεσήμανε ότι θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου για επαφές με το οικονομικό επιτελείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης