Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τεράστια πρόκληση ο Erdogan για τον Μητσοτάκη – Έρχονται τα δύσκολα…

Τεράστια πρόκληση ο Erdogan για τον Μητσοτάκη – Έρχονται τα δύσκολα…
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν – αυτή τη στιγμή – τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ένταση όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά βαίνει κλιμακούμενη.
Το απέδειξαν οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Ο οποίος όχι μόνο είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι «η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα» με τη συμφωνία με τη Λιβύη αλλά εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι δεν κάνει τα σωστά βήματα, ότι παίζει λάθος το παιχνίδι, ότι ήταν ανοησία του να συναντηθεί με τον Haftar και ότι εν ολίγοις θα πρέπει να διορθώσει τη συμπεριφορά του, αν θέλει πράγματι να συναντηθούν.
Πρόκειται για μια προσωπική επίθεση που δεν έχει προηγούμενο.
Ποτέ μέχρι πρότινος, οι ρητορικές επιθέσεις δεν έφταναν σε αυτό το σημείο έξαρσης.
Ρητορικές επιθέσεις που μπορεί μεν να δικαιολογούνται – όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές – από τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου λόγω των ελληνικών κινήσεων στη διπλωματική «σκακιέρα» στο θέμα της Λιβύης λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου (και συγκεκριμένα για τη συνάντηση με τον στρατάρχη Khalifa Haftar στην Αθήνα) αλλά προμηνύουν ότι έρχονται πραγματικά δύσκολες ημέρες το επόμενο διάστημα.
Η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο Erdogan δεν θα σταματήσει.
Και ότι θα πάει τα πράγματα στα άκρα με απώτερο στόχο να επιτύχει το στόχο του.
Ο οποίος, όπως ρητά το διαμηνύει η Άγκυρα, συνίσταται στο ότι η Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να έχει λόγο ή καλύτερα μερίδιο στους φυσικούς πόρους και ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσφατα ο ίδιος ο Erdogan δεσμεύτηκε ότι εντός του 2020 θα στείλει γεωτρύπανο – συνοδευόμενο προφανώς από πολεμικά πλοία – για έρευνες σε περιοχή που ορίζεται από το μνημόνιο που υπέγραψε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και που καταπατά κυρίαρχα ελληνικά δικαιώματα.
Ο Erdogan έχει καταστήσει σαφές τι προτίθεται να πράξει και που θέλει να φτάσει.
Αλλά και η ελληνική πλευρά έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που παραβιαστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα απαντήσει με τον δέοντα τρόπο.
Τοποθέτηση σαφής, ξεκάθαρη, αυτονόητη αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη.
Από τη στιγμή μάλιστα που είναι εξίσου σαφές ότι σε ένα θερμό επεισόδιο, σε μια πιθανή πολεμική σύρραξη η Ελλάδα θα είναι μόνη της.
Αρκεί μια ματιά στις αντιδράσεις και στις κινήσεις των «ισχυρών» για να αντιληφθεί που τελειώνουν οι «ευαισθησίες» και που αρχίζουν τα συμφέροντα.
Ο Erdogan μοιάζει ανεξέλεγκτος σε μια χρονική περίοδο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν ραγδαία.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί απέναντι του, πλην των ΗΠΑ.
Για αυτό άλλωστε και πολλοί στην Ελλάδα επενδύουν στο ότι τελικά όλη αυτή η ένταση που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε σύγκρουση, θα αποκλιμακωθεί χάρη στην παρέμβαση των ΗΠΑ.
Αλλά αυτή η εκτίμηση δεν μπορεί να αποτελέσει τη «βάση», τη μοναδική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης.
Πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη, απόλυτα προετοιμασμένη, να έχει επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια και κυρίως να έχει βρει τις κατάλληλες απαντήσεις και το κυριότερο τι θα σημάνει κάθε μια από αυτές για την χώρα και τους Έλληνες πολίτες.
Όλα συντείνουν στο ότι οι επόμενες εβδομάδες, μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι.
«Παχιά λόγια» και ρητορικές εξάρσεις είναι γραφικές.
Όλοι – ιδίως στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση – πρέπει να κάνουν ότι τους αναλογεί είτε σε επίπεδο προετοιμασίας και συνεννόησης είτε σε επίπεδο ετοιμότητας.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης