Μάλτα: Υπουργός της νέας κυβέρνησης παραιτήθηκε, λόγω εμπλοκής του συζύγου της στη δολοφονία της δημοσιογράφου Galizia

Μάλτα: Υπουργός της νέας κυβέρνησης παραιτήθηκε, λόγω εμπλοκής του συζύγου της στη δολοφονία της δημοσιογράφου Galizia
Η παραίτηση της υπουργού έγινε μετά την αποκάλυψη, ότι ο σύζυγός της, εμπλέκεται με τον κύριο ύποπτο της δολοφονίας της δημοσιογράφου, τον επιχειρηματία Jorgen Fenech
Διορισθείσα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, υπουργός στη Μάλτα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της αφού ο σύζυγός της, πρώην ερευνητής για τον φόνο της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, παραδέχθηκε ότι είχε κάνει διακοπές με έναν από τους κυριότερους εμπλεκόμενους στη δολοφονία.
Η υπουργός Justyne Caruana, η οποία ήταν μέλος της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει συγγένεια με τη δημοσιογράφο, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της πως παραιτείται, αν και είναι «εντελώς ξένη» προς την υπόθεση, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση της παραίτησής της έγινε μετά την αποκάλυψη χθες, Κυριακή, από την εφημερίδα Times of Malta ότι ο σύζυγός της, ο Silvio Valetta, είχε πάει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στη Βρετανία μαζί με τον επιχειρηματία Jorgen Fenech, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana.
Η δημοσιογράφος ήταν γνωστή για τις έρευνές της στις οποίες κατήγγελλε τη διαφθορά στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Μάλτας.
Η Justyne Caruana είχε ορκιστεί την Τετάρτη υπουργός αρμόδια για το νησί Γκόζο, το δεύτερο μεγαλύτερο του μαλτέζικου αρχιπελάγους, στη νέα κυβέρνηση υπό τον Robert Abela.
Κατείχε τον ίδιο θώκο υπό τον προκάτοχο του Αμπέλα, τον Josef Muscat, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου την παραίτησή του λόγω κατηγοριών ότι παρεμπόδισε την έρευνα για τη δολοφονία.
Ο Silvio Valetta ήταν αναπληρωτής αστυνομικός επιθεωρητής όταν δολοφονήθηκε η μπλόγκερ Daphne Caruana  το 2017, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό της που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Αποσύρθηκε από την υπόθεση τον Ιούνιο του 2018, έπειτα από την επικύρωση από τη δικαιοσύνη μιας δήλωσης της οικογένειας της δημοσιογράφου, η οποία κατήγγελλε το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος με μια υπουργό της κυβέρνησης στην οποία η Daphne Caruana  επιτίθετο συχνά με τα άρθρα της.
Ο γενικός εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, την επικύρωσε τον Οκτώβριο του 2018.
Ο Silvio Valetta είχε πάει να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Τσέλσι τον Σεπτέμβριο του 2018, αφού είχε αποσυρθεί από την έρευνα, αλλά πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Βίντεο που τον δείχνει μέσα στη Ρολς Ρόις του Jorgen Fenech βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του επιχειρηματία.
Χθες, Κυριακή, ο Silvio Valetta παραδέχθηκε το ταξίδι του στη Βρετανία με τον Γιόργκεν Φένεκ, αλλά υπογράμμισε πως δεν γνώριζε πως ο τελευταίος ήταν τότε ύποπτος για φόνο.
Ο Φένεκ είχε κατηγορηθεί για συνέργεια στον φόνο αφού συνελήφθη τον Νοέμβριο ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα με τη θαλαμηγό του.
Η σύλληψή του προκάλεσε την παραίτηση του προσωπάρχη του πρωθυπουργού Josef Muscat, του υπουργού Τουρισμού και στη συνέχεια και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σε βάρος τριών υπόπτων, που φέρονται ότι προκάλεσαν την έκρηξη της βόμβας που σκότωσε την Daphne Caruana, έχει ασκηθεί δίωξη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS