Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη

tags :
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη
H επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκησαν περισσότερο από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη το βράδυ της Κυριακής καταλήγοντας σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Υπό το πρίσμα αυτό, ήταν κοινή η πεποίθηση για λύση κατάπαυσης του πυρός που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο καθώς επίσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων και τον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη που δοκιμάζεται από εμφύλιο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκίας σε ότι αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης.
Είναι επίσης θετική, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.
Ωστόσο, η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.
Πάντως, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, όπως επισήμανε η καγκελάριος Angela Merkel.
Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος ενώ πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.
Σε αυτές τις διαδικασίες πάντως, όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην Σύνοδο την Κυριακή.
Έτσι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλών, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρμόδιες επιτροπες στις αρχες Φεβρουαρίου, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως,  μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο δήλωσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
«Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Fayez al-Sarraj, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.
Σε αυτό το σκηνικό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι εξελίξεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο που αποφασίστηκε, στην πράξη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης