Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Επιτεύχθηκε συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία - Συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο διάλογος για οριστική λύση

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Επιτεύχθηκε συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία - Συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο διάλογος για οριστική λύση
Συμφωνία για το τελικό ανακοινωθέν αλλά ο δρόμος για οριστική λύση είναι μακρύς
(UPD6) Με τη συμφωνία για μία προσωρινή εκεχειρία  ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 την Κυριακή (19/1/2020) η πεντάωρης διάρκειας διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Τα αποτελέσματα της Συνόδου, που παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Angela Merkel, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas αποδεικνύουν, πως μένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για την επίτευξη οριστικής λύσης για τη χώρα. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρόλος των επιτροπών που θα δημιουργηθούν για την επιτήρηση της προόδου και εάν η Ελλάδα μπορέσει να διεκδικήσει ρόλο, ούσα απούσα από τη Σύνοδο.

Η συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου

- Κατάπαυση του πυρός

- Παράταση του εμπάργκο όπλων

- Συνέχιση του διαλόγου για πολιτική λύση υπό τον ΟΗΕ
Image

Οι αποφάσεις της Συνόδου και η συνέντευξη Τύπου

Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις επόμενες μέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα διεξαχθεί διάλογος για οριστική λύση στο θέμα, τόνισε ο γραμματέας του Οργανισμού Antonio Guterres.
Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης τις επόμενες μέρες συνέχισε ο γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έκανε γνωστό πως οι αντιμαχόμενοι συμφώνησαν για την προστασία των αμάχων.
Οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
«Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας.Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία.
Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
Οι συμμετέχοντες  συμφώνησα σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε  η Γερμανίδα καγκελάριος.
Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.
Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas.
«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Merkel και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.
Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Pompeο: Στηρίζουμε μία Λιβύη χωρίς βία και ξένες παρεμβάσεις - Γόνιμη η Διάσκεψη του Βερολίνου

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.
Αναφερόμενος στη διάσκεψη, είπε πως είχε στο Βερολίνο παραγωγικό διάλογο με τους ομολόγους του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.
Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ερμηνεύεται και ως μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη.
Εξάλλου της δήλωσης Pompeo προηηγήθηκε το αίτημα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να σταματήσει η Άγκυρα την αποστολή Σύρων μισθοφόρων.

Michel: Καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία του Βερολίνου η επιτήρηση της εκεχειρίας

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου χαιρετίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καθοριστικής σημασίας», έγραψε ο Michei στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.
Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Lavrov: Δεν υπήρξε συμφωνία για σοβαρό διάλογο

Δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης δεν κατάφεραν να αρχίσουν σοβαρό διάλογο» δήλωσε ο Lavrov, ο οποίος στάθηκε στην έντονη καχυποψία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.  
«Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Fayez Al Sarraj και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Conte: Έτοιμη για ηγετικό ρόλο η Ιταλία

H Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.
«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.
«Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό», πρόσθεσε.

Macron: Να σταματήσει η Τουρκία να στέλνει μισθοφόρους

Να σταματήσει η Τουρκία να παρεμβαίνει με την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τις εργασίες της Συνόδου.
«Πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ανάπτυξη μισθοφόρων, που πρόσκεινται στην Τουρκία», τόνισε ο Macron.
Πρόθυμος να αποστείλλει παρατηρητές δήλωσε νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Διάσκεψη Βερολίνου Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
Διάσκεψη Βερολίνου Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
Image

Ο Haftar σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου κι έκλεισε τα λιμάνια - Κλιμακώνει τις πιέσεις σε ΕΕ και Τουρκία

Κι ενώ η Διάσκεψη στο Βερολίνο βρισκόταν σε εξέλιξη ανακοινώθηκε από την τρίπολη της Λιβύης, η διακοπή ολόκληρης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας και το κλείσιμο των λιμανιών.
Την ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός μιας Οργάνωσης που αντιπροσωπεύει φυλές της νότιας Λιβύης και ανήκει στο στρατόπεδο Haftar καθώς την είδηση επιβεβαίωσε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Στρατάρχη.
Συγκεκριμένα, σήμερα (19/1) έκλεισε τα νότια πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, λίγες ημέρες μετά την αναστολή κατά 50% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας σε μια προσπάθεια να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις συνομιλίες.
Ο ηγέτης της οργάνωσης "Οργή του Φεζάν",  Bashir al Seih, δήλωσε πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, ενώ πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο Στρατός του Haftar που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξε να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό. Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί. Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Haftar. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή έναντι οποιασδήποτε εκδήλωσης διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Haftar κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές. Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Sarraj να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον Haftar τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.
Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Haftar, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Sarraj, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της.
Η Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης έχει την έδρα της στην Τρίπολη και καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον Haftar, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την κυβέρνηση στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Έντονο το παρασκήνιο μεταξύ Merkel - Borrell

Το βράδυ του Σαββάτου (18/1) η διαρροή μίας επιστολής του εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell για επικείμενη μείωση των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία κατά 75% λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη Διάσκεψη. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan ενώ στο Βερολίνο επικρατεί οργή για τον Ισπανό αξιωματούχο της ΕΕ.
Στο παρασκήνιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Erdogan με τον Ρώσο πρόεδρο Putin η οποία προβλήθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.
Διάσκεψη Βερολίνου Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Προβολή εικόνας στο Twitter

Τι είπαν Putin - Erdogan

Στη συνάντηση Putin -Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι κοινές προσπάθειες Μόσχας - Άγκυρας κατάφεραν να φέρουν μια σχετική ηρεμία στη Λιβύη και ζήτησε «να τερματιστεί η επιθετική στάση του Haft6ar για να εφαρμοστεί μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη», όπως μεταδίδει το Anadolu.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι αν και «δεν λύθηκαν όλα στη Μόσχα, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, καθώς μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν στήριξε τη συμφωνία εκεχειρίας ακόμα, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».
AP - Διάσκεψη Βερολίνου - Λιβύη - Πούτιν - Ερντογάν

Putin: Δεν χάνουμε την ελπίδα

Αισιόδοξος ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο και πως  οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Putin πριν από τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Erdogan στο περιθώριο της διάσκεψης.
Ο Ρωσος πρόεδρος δήλωσε πως Μόσχα και Αγκυρα έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.
Ο Erdogan, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Halifa Haftar πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Haftar πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Erdogan.

Sarraj: Ανάπτυξη διεθνούς δύναμης και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ

Ιδιαίτερη αξία έχει σε αυτό το πλαίσιο η συνέντευξη του  πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης Fayez Al Sarraj στη γερμανική εφημερίδα  Die Welt, την οποία παραχώρησε πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο Sarraj ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Khalifa Haftar διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
Όπως σημειώνει ο Λίβυος Πρωθυπουργός, αν ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Haftar «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού (...) ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες».
Σύμφωνα με τον Sarraj, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν σε αυτή η ΕΕ, η Αφρικανική ‘Ενωση, ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης επικρίνει επίσης το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα.
Όπως αναφέρει «δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός, παρότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα»
Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη  καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που πρόκειται  να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο.
Το εν λόγω αίτημα γίνεται αφού δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη K. Haftar απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.
 Image

Τι ανέφερε το προσχέδιο της Διάσκεψης:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.
Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών».
Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που θα εφαρμόσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων για την κατάργηση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης των βαρέων όπλων, των πυροβόλων και των πολεμικών πτητικών μέσων.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται επίσης.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης