Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση - Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα

Κεραμέως: Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση - Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα
H N. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρόταση προς τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας στην Ελλάδα
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που έρχεται σε ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, μίλησε η υπουργός, Ν. Κεραμέως, στην τηλεόραση του «Σκάι».
Η ίδια ξεχώρισε ως βασικό σημείο του σχεδίου νόμου ότι «για πρώτη φορά, συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση».
Όπως ανέφερε «πρόκειται για μία τεράστια τομή», καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντικειμενικό σύστημα, με βάση το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με την υπουργό,   «εμείς προτείνουμε το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι ο αριθμός φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων και ο αριθμός τους, και το 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα».
«Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση. Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως,  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα κρίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας οι αρμοδιότητες ενισχύονται με το παρόν νομοσχέδιο. «Συντελείται μία αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή φιλοσοφίας», σημείωσε.
 Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως, αφού  ανέφερε ότι πρόκειται για μία «μεγάλη διαδικασία», εκτίμησε ότι οι αιτήσεις ίσως και να υπερβούν τις 150.000, για 5.000 θέσεις.    
Σχετικά με τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενημέρωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και πως είναι «ιδιαίτερης σημασίας» το ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσλήψεις από την Ειδική Αγωγή.
Αναφορικά με το θέμα των αποφοίτων κολεγίων, η υπουργός επεσήμανε ότι το ενωσιακό δίκαιο καθορίζει ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους έχουν πτυχία άλλων χωρών της Ένωσης.
Περαιτέρω, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρόταση προς τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας στην Ελλάδα, ώστε «να την πάμε ένα βήμα παραπέρα».
Τέλος, η υπουργός για την επίσκεψη στην Αθήνα  του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Khalifa Haftar, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δόθηκε «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις».
Η ίδια χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το μήνυμα που βγήκε από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός, με την καγκελάριο της Γερμανίας, A. Merkel, για το ίδιο θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης