Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

European Council on Foreign Relations: Πώς θα επανέλθει η αξιοπιστία της Ευρώπης... στην Λιβύη

tags :
European Council on Foreign Relations: Πώς θα επανέλθει η αξιοπιστία της Ευρώπης... στην Λιβύη
Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της διπλωματίας για να επιβεβαιώσουν την επιρροή τους στη Λιβύη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της διπλωματίας για να επιβεβαιώσουν την επιρροή τους στη Λιβύη.
Αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους διαιρέσεις για να το πραγματοποιήσουν αναφέρει σε ανάλυσή του το European Council on Foreign Relations.
Εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη (Sarajj GNA και Haftar LNA) και διεθνείς παράγοντες θα συναντηθούν στο Βερολίνο την Κυριακή (19/1) για να επιδιώξουν πολιτική λύση και διαδικασία συμφιλίωσης για τη χώρα που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, προέκυψαν δύο νέα κέντρα διπλωματίας για τη Λιβύη, η Τουρκία και η Ρωσία.
Καθώς οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χάνουν επιρροή και τα συμφέροντά τους, τόσο στη Λιβύη όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, η ανησυχία τους για την κατάσταση έχει αυξηθεί.
Η Ευρώπη είχε σταματήσει οποιασδήποτε προσπάθεια  πολιτικής και δράσης της Λιβύης από τότε που ο στρατάρχης Khalifa Haftar και οι ένοπλες δυνάμεις του σταμάτησαν τον Απρίλιο του 2019 την πολιτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών με μια επίθεση στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Από τη στιγμή που η Haftar έκανε τη δική του κίνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ήταν γενικά απρόθυμα να συμμετάσχουν εξ ονόματος οποιουδήποτε συμβαλλόμενου μέρους.
Ομοίως, οι ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν κάθε πιθανότητα κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποστολής που θα συμπεριελάμβανε, μαχητικά αεροσκάφη, drones και πολεμικά πλοία,  προκειμένου να αστυνομεύσουν τις συνήθεις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.
Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν μπορούσε  φυσικά να εξαναγκάσει τον τερματισμό του πολέμου, θα έπρεπε να γεμίσει το διπλωματικό κενό για να πιέσει GNA και LNA, προς την αποκλιμάκωση και την επιστροφή στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους διαιρέσεις για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μια στρατηγική για την επίτευξη ακόμη και αυτού.
Η Γαλλία έχει παράσχει εδώ και καιρό διπλωματική υποστήριξη στο Haftar, παρά την ενοχλητική ανακάλυψη των γαλλικών αμερικανικών όπλων σε μία από τις βάσεις του Haftar. Η στάση της Γαλλίας εμπόδισε την Ευρώπη να αναλάβει οποιαδήποτε ισχυρή θέση, ξεκινώντας πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εισαγάγουν μηχανισμούς λογοδοσίας ή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε εργαλείο μόχλευσης για να περιορίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία προσπαθεί εδώ και καιρό να τοποθετηθεί ως ηγέτης στην πολιτική της Λιβύης.
Ωστόσο, αναμφισβήτητα εξέφρασε την επιθυμία να λάβει σαφή πολιτική, περιμένοντας να δει αν θα βγει ένας σαφής νικητής, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει.
Έτσι η Ιταλία έχασε την αξιοπιστία της με τους πρώην συμμάχους της στη δυτική Λιβύη, ενώ απέτυχε να οικοδομήσει οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση με την Haftar.
Κατά τη διάρκεια του 2019, οι LNA και GNA έκαναν έκκληση σε διεθνείς φίλους που θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν αποφασιστικά για λογαριασμό τους, αλλά η ανικανότητα της Ευρώπης να κάνει τίποτα περισσότερο από να εκδίδει αδύναμες ανακοινώσεις ανταποκρινόμενη στην επιδείνωση των φρικαλεοτήτων ή της κλίμακας των μαχώ,
Ωστόσο, μετά από αίτημα του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ghassan Salamé, το περασμένο φθινόπωρο, η Γερμανία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να αναπτύξει ένα νέο πλαίσιο διεθνούς εμπλοκής με τη Λιβύη - και να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για το σεβασμό του εμπάργκο όπλων.
Ωστόσο, αυτό που έγινε γνωστό ως διαδικασία του Βερολίνου ήταν ένα φόρουμ για συζήτηση παρά μια επίδειξη εξουσίας.
Στηρίχθηκε στους συμμετέχοντες που ήταν πρόθυμοι να προχωρήσουν προς τη διπλωματία, αλλά αυτή η προθυμία απουσίαζε από χώρες του στρατοπέδου που υποστηρίζουν το Haftar, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.
Αυτό ώθησε στην αύξηση της υποστήριξης της Τουρκίας για το GNA, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση της διαδικασίας του Βερολίνου, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις της Άγκυρας.
Ωστόσο υπήρχαν άλλες δυνάμεις που ήλπιζαν να εξασφαλίσουν ότι ο Haftar θα έφτανε στην Τρίπολη, καθώς πίστευαν ότι η ασφάλισή του, ακόμη και μόνο, θα ήταν αρκετή για να οικοδομήσουμε μια μελλοντική διπλωματική διαδικασία γύρω από αυτόν.
Αυτή η δυναμική οδήγησε στη συμμετοχή της Ρωσίας σε χερσαίες επιχειρήσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, με την ανάπτυξη μισθοφόρων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση του GNA  με έδρα την Τρίπολη σε επίσημη συμφωνία με την Τουρκία για την υπεράσπισή της, σε αντάλλαγμα συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, που υπογράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2019.
Το σοκ στην Ευρώπη για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ακολούθησαν οι ιταλικές και οι ελληνικές προσπάθειες να προσεγγίσουν το Haftar.
Αυτό έβλαψε περαιτέρω την αξιοπιστία της Ευρώπης.
Η ρωσική επιρροή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για τον Haftar στην προώθηση των στρατιωτικών του δυνάμεων.
Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, ήταν σταθερά ενσωματωμένη στη χώρα χάρη στην επίσημη φύση της παρουσίας της εκεί - που είχε προσκληθεί από το GNA.
Ως αποτέλεσμα, ο Putin ο Erdogan ήταν ευχαριστημένοι από την έκταση της επιρροής τους στη Λιβύη.
Και οι δύο προσπάθησαν να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση με τους όρους τους.
Η αναταραχή της διπλωματικής δραστηριότητας και από τα δύο κόμματα κατέληξε σε μια τρελή κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου και η οποία έπρεπε να επισημοποιηθεί και να οικοδομηθεί στη Μόσχα την επόμενη μέρα.
Μια τέτοια κατασκευασμένη ειρήνη θα επέτρεπε στη συνδιάσκεψη του Βερολίνου να διεξαχθεί πιο ομαλά στις 19 Ιανουαρίου και θα επέτρεπε την επανεκκίνηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο ο Haftar έμεινε αδιάλλακτος και στη συνέχεια έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να προσθέσει την υπογραφή του, πιθανότατα επειδή η κατανομή της εξουσίας μετά την αποτυχία να πάρει την Τρίπολη θα φαινόταν πάρα πολύ σαν ήττα.
Επί του παρόντος, στο έδαφος η κατάσταση φαίνεται να είναι ώριμη για την επανάληψη, αν όχι για κλιμάκωση, των εχθροπραξιών.
Κατά τη διάρκεια της ατελούς ειρήνης που παρέχεται από την κατάπαυση του πυρός, και οι δύο πλευρές έχουν αναζωογονήσει και εδραιώσει θέσεις.
Παρόλο που η κατάσταση είναι συνήθως ζοφερή, εάν η Ευρώπη επιθυμεί να ξανακερδίσει κάποια επιρροή στις εξελίξεις στη Λιβύη, θα χρειαστεί να εισάγει κάποια στρατηγική σε μια πολιτική που μέχρι σήμερα ήταν μόνο αντιδραστική.
Ανεξάρτητα από την αναποτελεσματικότητά της στην πράξη, η Ευρώπη διατηρεί μια εξουσία πάνω στον διπλωματικό χώρο που μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση.
Δεν πρέπει να υποτιμά αυτή την εξουσία να νομιμοποιήσει κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου και στο τι έρχεται μετά.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα είναι ακόμη δυνατή η διασφάλιση αξιόπιστων δεσμεύσεων από βασικούς παράγοντες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δύο αντιμαχόμενες  πλευρές στη Λιβύη είναι απίθανο να ακολουθήσουν με κατάπαυση του πυρός.
Εάν η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικά αυτήν την απομένουσα επολογή, μπορεί να διασφαλίσει ότι η εμπλοκή της Λιβύης παραμένει μια πολυμερής υπόθεση και ότι η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει κάποια επιρροή.
Αυτό συνεπάγεται ότι η Ευρώπη λαμβάνει σαφή θέση ως προς την «ουσιαστική ουδετερότητα».
Τούτο θα του επέτρεπε να πιέσει για αποκλιμάκωση και να λειτουργήσει η διάσκεψη του Βερολίνου ως συμφωνία για να ενεργοποιηθεί ο ΟΗΕ να ακολουθήσει την προτιμώμενη επιλογή του για μια εσωτερική Λιβυκή διαδικασία τριών διαδρομών.
Αυτή η διαδικασία επιδιώκει να μετακινήσει τη Λιβύη πέρα από τη διχοτόμηση Serraj-Haftar και σε πιο ολοκληρωμένες και αποκεντρωμένες πολιτικές, οικονομικές και ασφαλείς διαδρομές.
Πρόκειται για μια πολιτική που προάγει τη σταθερότητα έναντι της διχοτόμησης, αλλά δεν παρεμβαίνει στις υπάρχουσες σχέσεις που αναπτύσσονται από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο με τις δυνάμεις και τις πολιτικές οντότητες της Λιβύης, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη μελλοντική διαδικασία.
Αυτό το καθιστά εφικτό και διατηρεί τα κίνητρα της Τουρκίας και της Ρωσίας να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, η Ευρώπη θα πρέπει να ξεπεράσει τις δικές της εσωτερικές διαιρέσεις για να ενεργήσει από κοινού εάν οποιαδήποτε πολιτική που εφαρμόζει είναι να επιτύχει.
Αν και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν σαφώς ανταγωνιστικά συμφέροντα, τους τελευταίους εννέα μήνες θα πρέπει να είναι οδυνηρά προφανές ότι υπάρχει αδυναμία οιασδήποτε στρατιωτικής λύσης για τη δημιουργία σταθερότητας στο έδαφος.
Ακόμη χειρότερο είναι ότι, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, αυτό θα διακινδυνεύσει όχι μόνο την περαιτέρω εξάπλωση της αστάθειας, αλλά, όπως και με την είσοδο της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, θα προσκαλέσει άλλες, πιο αποφασιστικές στη λιβυκή σύγκρουση.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έβλαπτε περαιτέρω την ικανότητα της Ευρώπης να επηρεάζει τα γεγονότα.
Εάν οι στρατηγικές επιταγές της τρέχουσας κατάστασης δεν αρκούν για να ωθήσουν την Ιταλία από την επιθυμία της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ή η Γαλλία από την εδραιωμένη θέση της να υποστηρίζει τον Haftar, τότε υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια η ΕΕ και άλλοι που δεν συμμετέχουν στη διάσκεψη όπως η Ισπανία και οι σκανδιναβικές χώρες που μαζί θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό υπέρ μιας ουσιαστικής ουδετερότητας.
Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρώπης και ο ρόλος της στις διαδικασίες μπορεί να είναι μακρύς δρόμος.
Αλλά αν η Ευρώπη δεν αρχίσει να επιδιώκει πιο σταθερά τη σταθερότητα και να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της τότε θα χαθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης