Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ανησυχεί την κυβέρνηση η υπογεννητικότητα – Σε χαμηλό 70ετίας οι γεννήσεις το 2019!

Κίνα: Ανησυχεί την κυβέρνηση η υπογεννητικότητα – Σε χαμηλό 70ετίας οι γεννήσεις το 2019!
Το 2019 γεννήθηκαν τα λιγότερα παιδιά εδώ και 70 χρόνια!
Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πριν από 70 χρόνια - παρά τη κατάργηση της πολυσυζητημένης πολιτικής του ενός παιδιού, δημιουργώντας ανησυχίες στην κυβέρνηση για μελλοντική δημογραφική ανατροπή.
Το ποσοστό γεννήσεων ήταν 10,48 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους το 2019 - το χαμηλότερο από το 1949, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.
Ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν το 2019 μειώθηκε κατά 580.000 στα 14,65 εκατομμύρια μωρά.
Το ποσοστό γεννήσεων της χώρας μειώνεται εδώ και χρόνια - δημιουργώντας μια πρόκληση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός γεννήσεων πέφτει, το πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Κίνας άγγιξε σχεδόν το 1,4 δισεκ. το 2019, και για την ακρίβεια έφτασε το 1,39 δισεκ. πληθυσμό.
Αλλά η πτώση της γεννητικότητας αυξάνει τους φόβους για μια «δημογραφική ανατροπή-βόμβα» - δηλαδή, ένας μικρότερος πληθυσμός σε παραγωγική ηλικία θα κληθεί να υποστηρίξει έναν
μεγαλύτερο πληθυσμό συνταξιούχων.
Ο ενεργός πληθυσμός μειώθηκε το 2019 για όγδοη συνεχή χρονιά.
Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε πέρυσι 896,4 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 16 με 59 χρονών, ετήσια πτώση κατά 0,10%.
 
Image
Συγκριτικά:
Το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας είναι χαμηλότερο από τις ΗΠΑ, το οποίο ανερχόταν στα 12 παιδιά ανά 1.000 κατοίκους το 2017 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία), αλλά είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας που ήταν 8 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, το ποσοστό γεννήσεων ήταν 11,6 γεννήσεις το 2019, σε σύγκριση με 9 παιδιά στη Σκωτία.
Στη Βόρεια Ιρλανδία ο αριθμός ήταν 12,1 παιδιά το 2018 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα).
Το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό γεννήσεων ήταν 18,65 γεννήσεις το 2017, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το 1979, η κινεζική κυβέρνηση εισήγαγε την «πολιτική του ενός παιδιού» - με διάφορες εξαιρέσεις - για να επιβραδύνει την αύξηση του πληθυσμού.
Οι οικογένειες που παραβίασαν τους κανόνες στη διάρκεια της πολιτικής, αντιμετώπισαν πρόστιμα, απολύσεις και μερικές φορές αναγκαστικές αμβλώσεις.

graphic

Ωστόσο, η πολιτική κατηγορήθηκε για τη σοβαρή ανισορροπία μεταξύ των φύλων, αφού οι άντρες υπερτερούν των γυναικών τουλάχιστον κατά 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2019.
Το 2015, η κυβέρνηση κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού, επιτρέποντας στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά.
Αλλά αυτή η μεταρρύθμιση δεν ανέτρεψε την πτώση της γεννητικότητας της χώρας - παρά την αμέσως επόμενη αύξηση των δύο ετών.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η χαλάρωση της πολιτικής δεν συνοδεύτηκες από άλλες συναφείς αλλαγές που υποστηρίζουν την οικογενειακή ζωή - όπως η χρηματική στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών και η άδεια πατρότητας, με τους περισσότερους Κινέζους να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά, την ανατροφή περισσοτέρων του ενός παιδιού, όπως υποστηρίζουν.

Chart showing how China's fertility rate compares to other countries

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης