Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι φορολογικές περικοπές Trump «χάρισαν» 32 δισ. στις αμερικανικές τράπεζες

tags :
Πώς οι φορολογικές περικοπές Trump «χάρισαν» 32 δισ. στις αμερικανικές τράπεζες
Μεγάλοι ωφελημένοι αποδείχθηκαν οι μέτοχοι των τραπεζών
Οι φορολογικές περικοπές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Trump ήταν απόλυτα θετικές για τους έξι κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους των ΗΠΑ, οι οποίοι εξοικονόμησαν μέσω αυτών το ποσό των 32 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Καθώς οι JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs και Morgan Stanley ανακοίνωσαν τα οικονομικά μεγέθη τους για το 2019 αποδεικνύεται ότι κατόρθωσαν να εξοικονομήσουν 18 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2018, καθώς ο μέσος εταιρικός φόρος υποχώρησε στο 18% από 20%  που ήταν πριν.
Η φορολογική μεταρρύθμιση Trump αποτέλεσε μία κίνηση που δημιούργησε ένα debate, με όσους τάχθηκαν κατά να υποστηρίζουν ότι επιδείνωσε την ανισότητα και ουσιαστικά ήταν υπέρ των πλουσίων.
Image
Επειδή οι τραπεζικοί όμιλοι εκ παραδόσεως είναι αυτοί που έχουν υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αποδείχθηκαν και ο μεγάλος κερδισμένος της μεταρρύθμισης.
Όσοι τάχθηκαν υπέρ των αποφάσεων Trump υποστήριξαν ότι η μείωση των συντελεστών θα εξασφάλιζε περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες, τα οποία θα διοχέτευαν στην πραγματική οικονομία και θα στήριζαν με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη.
Βάσει της ανάλυσης του Bloomberg οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες πέτυχαν τα παρακάτω, μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών:

- Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνθηκε στο 1% πέρυσι, από 3% το 2018, ενώ ήταν αμετάβλητη το 2017.
- Μείωσαν το συνολικό εργατικό τους δυναμικό κατά 1.200 άτομα έως τα τέλη του 2019, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017. Πάντως οι έξι τράπεζες είχαν διαφορετική τακτική, καθώς κάποιες μείωσαν ενώ άλλες αύξησαν τις αποδοχές των εργαζομένων τους, ενώ ορισμένες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις στην τεχνολογία προκειμένου να υπάρξει και «αυτοματοποίηση» ορισμένων θέσεων εργασίας.
- Οι μέτοχοι των τραπεζών ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, με τα μερίσματα που δόθηκαν να αυξάνονται κατά 14% ή 21,5 δισ. δολάρια.
- Σαφώς στήριξε τα έσοδά τους, με το συνολικό εισόδημα των έξι τραπεζών να φθάνει στα 120 δισ. δολάρια, για πρώτη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης