Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Αυτά είναι τα αρνητικά σοκ που μπορούν να «διαλύσουν» τις αγορές το 2020

tags :
Credit Suisse: Αυτά είναι τα αρνητικά σοκ που μπορούν να «διαλύσουν» τις αγορές το 2020
Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να χαλάσουν το πάρτι των αγορών
Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την έναρξη του 2020 και δεν έχουν υπάρξει ακόμη κάποιες μεγάλες εκπλήξεις, κάτι ίσως φυσιολογικό.
Οι μετοχές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τις αποτιμήσεις να είναι αρκετά υψηλές και κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Tesla να γίνονται ξανά της… μόδας.
Παράλληλα η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή ξεπεράστηκε με αξιοθαύμαστη ευκολία από τους επενδυτές.
Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται κατά το ελάχιστο για την παραπομπή του Donald Trump.
Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορούν είτε να χαλάσουν πλήρως το πάρτυ των αγορών είτε να το κάνουν ακόμη πιο… χαρούμεν ο, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Credit Suisse.
Αρχικά, ας δούμε μερικές θετικές εκπλήξεις.
Η Credit Suisse περιγράφει ένα σενάριο όπου το S&P 500 αυξάνεται κατά 25%.
Στους λόγους για μια τέτοια έκρηξη περιλαμβάνουν το εξαιρετικά υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών (equity risk premium)-  δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ μετοχών και κρατικών ομολόγων-, τις εισροές κεφαλαίων σε μετοχές και το γεγονός ότι οι νομισματικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές.
Image
Μια άλλη πιθανή θετική  έκπληξη είναι ότι η Ιαπωνία θα αποδειχθεί η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις.
Όμως υπάρχει και η αντίθετη πορεία, αυτή με τις αρνητικές εκπλήξεις
Image
Μία εξ αυτών είναι το ενδεχόμενο η ανάπτυξη της Κίνας να υποχωρήσει κάτω του 4%.
Η ομάδα αναλυτών της Credit Suisse προειδοποιεί για μια τριπλή φούσκα στις πιστωτικές αγορές, το real estate και στις επενδύσεις στην Κίνα και λέει ότι στην Ιαπωνία, τις Η.Π.Α., την Ιρλανδία και την Ισπανία, η ύφεση κατέφθασε μετά από ένα έτος από την πτώση των τιμών των κατοικιών.
Τα ακίνητα αποτελούν το 50% του πλούτου των νοικοκυριών στις ΗΠΑ και αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, αλλά και το σχεδόν ένα τέταρτο των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Ένα ακόμη αρνητικό σοκ θα ήταν η υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών.
Ο τεχνολογικός κλάδος θεωρείται υπερτιμημένος, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει από τις ρυθμιστικές αρχές.
Μια κρίση χρηματοδότησης στην Ιταλία είναι μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη που η ομάδα Credit Suisse εξετάζει.
Η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιταλία είναι η μικρότερη στην Ευρώπη, η χώρα χάνει το μερίδιο αγοράς στις εξαγωγές, έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη και πολλά δημογραφικά προβλήματα.
Είτε μια πολιτική κρίση – κάτι όχι και τόσο σπάνιο στην Ιταλία  - είτε μια υποβάθμιση του ιταλικού χρέους από ομίλους πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια κρίση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το spread των ιταλικών κρατικών ομολόγων έναντι του γερμανικού χρέους πολύ υψηλότερα.
Άλλες πιθανές αρνητικές εκπλήξεις: ενίσχυση του ευρώ αλλά και του πετρελαίου, οι δαπάνες που αφορούν την κλιματική αλλαγή, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων να φθάσουν στο 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης