Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέος πόλεμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

tags :
Νέος πόλεμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της Jumbo να ανοίγει τα καταστήματα της όλες τις Κυριακές και τις 52 σε Πρέβεζα και Κατερίνη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων της και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ανοίγει ξανά το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές μετά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 13 Δεκεμβρίουστην οποία δίνεται η δυνατότητα στο εκπτωτικό χωριό ΜcArthour Glen και στο εμπορικό κέντρο Smart Park να ανοίγουν 32 Κυριακές τον χρόνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.
Ήδη η ΕΣΕΕ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Γιώργος Καρανίκας το νομικό επιτελείο της συνομοσπονδίας ετοιμάζει την αντίδραση των εμπόρων οι
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, δεν θα λειτουργούν επιπλέον Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
H McArthurGlen ΕΛΛΑΣ το 2017 είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η παράλειψη να ενταχθούν τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει την λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη, αίτημα το οποίο είχε απορριφτεί.
Ωστόσο όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης παρακάμπτοντας αυτή την απόφαση του ΣτΕ ικανοποιεί με υπουργική απόφαση την διοίκηση της McArthurGlen .
«Το επόμενο βήμα, θα είναι η πλήρης απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων, η οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας», υποστηρίζουν.

Ποιες αλυσίδες ανοίγουν τις Κυριακές

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της Jumbo να ανοίγει τα καταστήματα της όλες τις Κυριακές και τις 52 σε Πρέβεζα και Κατερίνη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων της και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης της Jumbo για τη λειτουργία του υποκαταστήματος όλες τις Κυριακές, ενώ το Επιμελητήριο Πρέβεζας από την πλευρά του, έχει συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας και δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, που απαιτούνται προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων- μελών του.
Η είδηση πάντωε προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και σε τοπικό επίπεδο, με τους επιχειρηματίες του Βόλου να τονίζουν πως μία τέτοια κίνηση θα φέρει το τέλος στην ήδη τελειωμένη αγορά.
Την τακτική του ανοίγματος των καταστημάτων της τις Κυριακές ακουλοθεί και η αλυσίδα σουπερμάρκετ MARKET IN σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αγ.Μαρίνα, Λαγονήσι, Λούτσα, Λαιμό Βουλιαγμένης), όπως επίσης και η αλυσίδα PERFECT TOYS που ανοίγει τα καταστήματα της όλες τις Κυριακές και αργίες όπως την 1η Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές, «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης