Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gavekal Dragonomics: Η επανεκλογή Trump θα είναι καλή για την οικονομία - Οι 10 κίνδυνοι

tags :
Gavekal Dragonomics: Η επανεκλογή Trump θα είναι καλή για την οικονομία - Οι 10 κίνδυνοι
Το 2020  η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται
Το παραδοσιακό παιχνίδι οικονομικών προβλέψεων κάθε Ιανουάριο σχολιάζει ο συνιδρυτής της Gavekal Dragonomics, Anatole Kaletsky, καιώς όπως επισημαίνει πλέον αυτό το "παιχνίδι" δεν έχει ενδιαφέρον καθώς οι προβλέψεις είναι οι ίδιες για μια δεκαετία.
Το 2020, είναι ακόμη πιο πιθανό από ό,τι κάθε χρόνο η παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να αυξάνεται, τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και τα χρηματιστήρια να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Επίσης, δεν αποτελεί πρόβλεψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα είναι εύκολο να νικήσει το Νοέμβριο, διότι, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει για τους ψηφοφόρους του, είναι καλό για την αμερικανική οικονομία.
Έτσι, αντί να προβλέψουμε το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Kaletsky, είναι πιο χρήσιμο να εξετάσουμε απίθανες εκδηλώσεις που θα άλλαζαν το πιθανό καλό σενάριο σενάριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δέκα κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα το το 2020.
Ο μικρότερος κίνδυνος είναι αυτός που πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν κάθε χρόνο: μια παγκόσμια ύφεση που προκαλείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα.
Μια ύφεση είναι αναπόφευκτη, αλλά λιγότερο πιθανή το 2020 από ό,τι σε οποιαδήποτε χρονιά από την προηγούμενη δεκαετία.
Ενώ οι επενδύσεις και η μεταποίηση παγκοσμίως έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι μακροοικονομικές πολιτικές και στις δύο χώρες έχουν ενισχύσει τη στέγαση, τις υπηρεσίες και τις δημόσιες δαπάνες.
Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται φέτος από τις περικοπές των επιτοκίων της Fed και τις προσπάθειες της Κίνας να υποστηρίξει την ανάπτυξη.
Εάν δεν υπάρξει κάποιος ισχυρός νέος κλονισμός, η ύφεση το 2020 είναι εξαιρετικά απίθανη.
Ομοίως, υπάρχει αμελητέος κίνδυνος υψηλότερων επιτοκίων.
Πολλοί επενδυτές και επιχειρήσεις ανησυχούν ότι το σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου μπορεί να λήξει σύντομα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν κάπως φέτος, αλλά είναι σχεδόν αναμφισβήτητο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.
Η Fed θα οδηγήσει αυτή τη διαδικασία και δεν θα αυξήσει τα επιτόκια σε ένα έτος εκλογών.
Στην Ευρώπη, αντί να τροφοδοτήσει το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού, το Brexit ενήργησε σαν εμβολιασμός.
Ακόμη και οι λαϊκιστές ηγέτες στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία φαίνεται να αποθαρρύνονται από την εμπειρία του Brexit και οι φετινές διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσουν τις αρνητικές αντιλήψεις των ευρωπαίων σχετικά με τη διαδικασία.
Αλλά η πολιτική είναι πάντα ασταθής, ειδικά στην Ιταλία, έτσι μια πολιτική κρίση του ευρώ μπορεί να είναι αμελητέα, αλλά παραμένει ένας χαμηλός κίνδυνος.
Αν και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μαγνήτισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2019, η Ευρώπη ήταν στην πραγματικότητα ο ασθενέστερος κρίκος στην παγκόσμια οικονομία.
Πρόσφατα, οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης σταθεροποιήθηκαν και η πολιτική βελτιώθηκε δραματικά, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε εκ νέου την ποσοτική χαλάρωση και το πολιτικό κλίμα στρέφεται πλέον κατά της δημοσιονομικής λιτότητας.
Αλλά η οικονομία της Γερμανίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση και οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ιστορικό ανόητων προσπαθειών για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων όταν οι οικονομίες τους χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη.
Συνεπώς, η ευρωπαϊκή ύφεση παραμένει ο μεγαλύτερος μακροοικονομικός κίνδυνος το 2020, όπως και πέρυσι.
Έπειτα υπάρχει η απειλή μιας μεγάλης διαταραχής στην αγορά ενέργειας.
Μετά την δολοφονία του ιρανού διοικητή Quds Suleimani, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούσαν για την πιθανότητα ενός πολέμου και για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Σε κάθε παγκόσμια ύφεση κατά τα τελευταία 50 χρόνια προηγήθηκε ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου.
Για να διπλασιάσουν οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 110 δολάρια.
Αυτό είναι απίθανο, αλλά πιθανό είναι εάν ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν διακόψει τη ροή πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.
Συνεπώς, η ύφεση που προκαλείται από το πετρέλαιο αποτελεί μέτριο κίνδυνο.
Υπάρχει επίσης μέτριος κίνδυνος αυξημένου προστατευτισμού.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν μια εμμονή στην αγορά αρκετά μεγάλη.
Βέβαια, η συμφωνία "πρώτης φάσης" δεν υποδηλώνει περαιτέρω κλιμάκωση φέτος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί εμπορικοί κίνδυνοι στον ορίζοντα, ειδικά για την Ευρώπη, η οποία είναι ευάλωτη σε μια διακοπή των συνομιλιών του Brexit.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης εδώ ότι ο Trump θα είναι πολύ απασχολημένος φέτος με την αντιπαράθεση στο Ιράν και τις εκλογές του Νοεμβρίου για την έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ θα παραμείνουν τελείως αμετάβλητες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Ως αποτέλεσμα αυτού, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προστατευτισμός είναι μικρότερος κίνδυνος φέτος από ό,τι το 2018 και το 2019.
Υπάρχουν δύο ακόμη συγκρατημένοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη αυτό το έτος.
Ο ένας είναι ότι οι δείκτες χρέους στις αμερικανικές εταιρείες έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, υπερβαίνοντας πολύ τα επίπεδα που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα επιτόκια δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά για τόσο πολύ καιρό.
Ενώ μια φούσκα μόχλευσης θα είναι πιθανώς ένας κίνδυνος κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σκάσει ή ακόμα και να αποπληθωριστεί, μέχρι να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρική μόχλευση φαίνεται να αποτελεί μόνο μια μέτρια απειλή το 2020.
Ο τελευταίος μέτριος κίνδυνος είναι η κατάρρευση της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι πωλήσεις κατέρρευσαν παγκοσμίως πέρυσι, καταστρέφοντας τη γερμανική οικονομία, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων και μηχανημάτων.
Η παραγωγή στη Γερμανία βρίσκεται τώρα κάτω από το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης του 2009, και η παρακμή της βιομηχανίας δεν είναι μόνο κυκλικό πρόβλημα.
Μια τέλεια θύελλα περιβαλλοντικών ανησυχιών, κοινωνικών αλλαγών και ενεργειακών και τεχνολογικών μεταβάσεων σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες - όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Δυτική Ευρώπη - είναι πιθανώς να βρίσκονται σε παρακμή που θα μπορούσε να αποδειχθεί βαθιά, όπως η αποβιομηχανοποίηση της δεκαετίας του '80.
Ο κίνδυνος για τον τομέα της τεχνολογίας, αντίθετα, είναι πολιτικός - και υψηλός.
Οι επιχειρήσεις της Big Tech δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην στήριξη των πολιτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης