Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,3%
Επιτάχυνση κατέγραψε ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (17/1) η Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι οποίες είχαν δημοσιευθεί στις αρχές του μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 1% τον Νοέμβριο του 2019, και έναντι εκτιμήσεων των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο 1,3%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,3% έναντι πτώσης -0,3% τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψε ετήσια άνοδο της τάξεως του +2%, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά +1,8%.
Οι τιμές μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του +0,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση στις τιμές ενέργειας, και συγκεκριμένα στο +0,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνού, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3%, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Δεκέμβριο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (4,1%) και τη Ρουμανία (4%), ενώ αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά ανόδου σημειώθηκαν στην Ιταλία (0,5%) και την Πορτογαλία (0,4%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης