Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Δένδια στη Γερμανία πριν τη Διάσκεψη: Άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Να εκφραστεί η θέση της ΕΕ

tags :
Μήνυμα Δένδια στη Γερμανία πριν τη Διάσκεψη: Άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Να εκφραστεί η θέση της ΕΕ
O Nίκος Δένδιας κάλεσε τη Γερμανία αλλά και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να εκφράσουν την ευρωπαϊκή θέση για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
Μήνυμα στη Γερμανία εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Haftar στο υπουργείο.
O Nίκος Δένδιας κάλεσε τη Γερμανία αλλά και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να εκφράσουν την ευρωπαϊκή θέση για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου που έχει αρχίσει από το 2015.
Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών θέσεων για τη Λιβύη που αναγνωρίζουν την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως ο στρατάρχης Haftar συμφώνησε με τις θέσεις της Ελλάδας.
O κ. Δένδιας χαρακτήρισε μακρά και ενδιαφέρουσα τη συνομιλία με τον Haftar για τη κατάσταση στη Λιβύη και τη Διάσκεψη στο Βερολίνο.
«Τον ενθαρρύναμε να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη Διάσκεψη και να επιτύχει την κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση των μισθοφόρων», τόνισε ο Ν. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα που θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους».

Η δήλωση του κ.Δένδια:
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και την περιοχή.
Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ.
Με ιδιαίτερη χαρά να σας πω ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.
Είπα επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.
Οι ενέργειες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς.
Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης