Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance): To Party των αγορών και η Ελληνική εκδοχή του

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance): To Party των αγορών και η Ελληνική εκδοχή του
Όσο οι αγορές αγνοούν «τους μαύρους κύκνους» που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση
Η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στις αμερικάνικες αγορές, βοηθά το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών αγορών να διατηρούν την ανοδική τους τάση, μηδέ εξαιρουμένης και της Ελληνικής αγοράς, που έχει πρόσθετους λόγους για αυτό.
Η εξομάλυνση της κατάστασης στον Περσικό κόλπο, η υπογραφή της 1ης φάσης της Σίνο- Αμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, αλλά και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, συντηρούν την ανοδικότητα των αγορών αγνοώντας και υποτιμώντας τους ελλοχεύοντες κινδύνους, αλλά και τις σοβαρές αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις των ημερήσιών διαγραμμάτων.
Όσο συνεχίζεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας και η έντονη ανοδικότητα στην τάση ακολουθούμε το party, γνωρίζοντας όμως ότι είμαστε κοντά στην λήξη του. Η έναρξη της δίκης για την παραπομπή του Προέδρου Trump, αλλά και η αντίδρασή του στην διαδικασία ενέχει ψήγματα κινδύνου που και αυτά όμως προς το παρόν αγνοούνται από τις αγορές..
Ειδικά για την Ελληνική οικονομία οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, συντηρούν την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, αλλά και την προκλητικά εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, οι «Ταύροι» διατηρούν την πρωτοβουλία κινήσεων και εκτιμούμε ότι θα συνεχίζουν να την διατηρούν (με μικρά διαλλείματα) όλο το 1ο τρίμηνο, αν δεν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις..
Οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, χαμηλότερα ακόμα και από τα Ιταλικά. Η ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού της χώρας για το 2020 και η επικείμενη 1η έκδοση για φέτος, εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουν το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά Ελληνικού κρατικού χρέους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τη χθεσινή (16/1) πίεση στον ΟΠΑΠ (14% συναλλαγών), λόγω της αποκοπής του υψηλού μερίσματος και της μεγάλης συμμετοχής στους βασικούς δείκτες, κράτησε το θετικό πρόσημο.
Παρά την μείωση του όγκου συναλλαγών, η θετική σχέση ανοδικών(68)/ καθοδικών(34) τίτλων, υποβοήθησε στο φλερτ για την επίτευξη νέων υψηλών έτους σε βασικούς δείκτες.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 917 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 907, 900 και 862 μονάδες.
Έγκυρη ημερήσια διάσπαση των 930 οριοθετεί υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 940 και 970 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2305 μονάδες.
Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2282, 2260 και 2236 μονάδες.
Ημερήσια διάσπαση των 2325 μονάδων, οδηγεί στους επόμενους επιθυμητούς τεχνικούς στόχους των 2360 και 2385 μονάδων.
Συμπερασματικά η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές , μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Όσο οι αγορές αγνοούν «τους μαύρους κύκνους» που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση.
Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας, γιατί μετά από κάθε μεγάλο party ακολουθεί το hangover..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης