Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα μικρομεσαία ψάχνουν αφορμές για βελτίωση αποτιμήσεων – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Τα μικρομεσαία ψάχνουν αφορμές για βελτίωση αποτιμήσεων – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Καλές αποδόσεις καταγράφουν ήδη στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους αρκετές μετοχές αλλά τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά για αρκετά μικρομεσαία ακόμα
Αφορμή για βελτίωση αποτιμήσεων φαίνεται πως αναζητούν αρκετές μετοχές από το χώρο της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2020 ξεχωρίζουν αρκετές μετοχές από τη συγκεκριμένη κατηγορία και αν τους δοθεί η… ευκαιρία, αν δηλαδή το κλίμα στις αγορές παραμείνει καλό τότε θα μπορούσαμε να δούμε καλύτερες αποτιμήσεις για ένα σημαντικό αριθμό μετοχών, που μπορούν να δικαιολογήσουν άνοδο με βάση τα θεμελιώδη.
Φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ανοδικής διαφυγής μετά από συσσώρευση αρκετών εβδομάδων ή ακόμα και μηνών έχουν δημιουργηθεί για ένα σημαντικό αριθμό μετοχών.
Αν η αγορά συνεχίσει να κινείται ανοδικά και βελτιωθούν οι όγκοι των συναλλαγών άρα και οι συμμετέχοντες, δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σημαντικές υπεραξίες να καταγράφονται σε αρκετές μετοχές του ΧΑ.
Με τις τράπεζες να έχουν καλή συμπεριφορά (η Πειραιώς στις 9/1 έγραψε νέο υψηλό, η Εθνική χθες έκλεισε στα 3 ευρώ), αλλά και άλλες μετοχές του FTSE 25 να είναι σε νέα πολυετή υψηλά ή να έχουν γράψει νέα πρόσφατα (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ), υπάρχει σημαντικός αριθμός μετοχών που δείχνουν εξαιρετική συμπεριφορά και κινούνται για υψηλότερα (Viohalco, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν).
Καλές αποδόσεις πάντως ήδη σημειώνουν αρκετές μικρομεσαίες εταιρείες και αρκετές ακόμα είναι έτοιμες να διασπάσουν τη συσσώρευσή τους.
Η Βιοκαρπέτ έχει βελτιώσει συναλλαγές και ενισχύεται κατά 28%, η Άβαξ ενισχύεται κατά 25%, η Αλουμυλ κατά 23%, η Frigoglass κατά 23%, η MIG κατά 20%, η Fieratex κατά 19%, η Ιντερτέκ κατά 16,5%, η Χαϊδεμένος κατά 15% και η Παΐρης κατά 15%.

Ποια μικρομεσαία τραβάνε τα επενδυτικά βλέμματα – Μερικά παραδείγματα

Η Doppler έχει αρκετούς αγοραστές το τελευταίο διάστημα και κάποιοι ποντάρουν στο turnaround story, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε πολύ καλή κερδοφορία και με βάση την αποτίμηση παίζει ήδη με χαμηλό p/e.
Η Εκτέρ συσσωρεύει αρκετό καιρό μεταξύ 1,30-1,20 ευρώ με τους όγκους να έχουν μειωθεί αν και παρατηρούνται κάποιες ρευστοποιήσεις όταν η μετοχή κινηθεί πάνω από τα 1,27 ευρώ.
Η Κυριακούλης προσπάθησε να διαφύγει ανοδικά αλλά γύρισε μέσα στο κανάλι που συσσωρεύει αρκετό καιρό.
Το χαμηλό που έχει γράψει το τελευταίο διάστημα είναι στα 1,85 ευρώ.
Τα 0,95 ευρώ στη Byte αποτέλεσαν το χαμηλό κατά τη διάρκεια της διόρθωσης από τα 1,40 ευρώ και στη συνέχεια ξεκίνησε μία συσσώρευση λίγο πάνω από το 1 ευρώ.
Η Centric συσσωρεύει περίπου 6 μήνες και τώρα προσπαθεί να βρει δυνάμεις να ξεπεράσει τα 0,25 ευρώ και μετά τα 0,2630 ευρώ που ήταν το προηγούμενο υψηλό.
Η Κλουκίνας-Λάππας συσσωρεύει περίπου 3 μήνες και στις τελευταίες συνεδριάσεις βγήκαν μεγάλες πωλήσεις, οι οποίες όμως απορροφήθηκαν εντός τους εύρους συσσώρευσης.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και γίνονται προσεκτικές ανοδικές αγορές μετοχών.
Καλή εικόνα δείχνει στα 2,40 ευρώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, με τους επενδυτές βέβαια να περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση του Πόρτο Καρράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης