Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θετική για την παγκόσμια οικονομία το 2020 η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

tags :
Fitch: Θετική για την παγκόσμια οικονομία το 2020 η συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας
Το μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η «Φάση ΙΙ» της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών
Η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ-Κίνας «Φάσης Ι» θα ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και υποστηρίζει την άποψή μας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί το 2020, αναφέρει η Fitch Ratings.
Ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπός της θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία, καθώς και από το εάν η Κίνα θα μπορέσει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να αυξήσει δραματικά τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, καθώς και πιθανές συνέπειες της εκτροπής του εμπορίου στις άλλες εξαγωγικές οικονομίες.
Η συμφωνία των 86 σελίδων που υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου περιλαμβάνει δεσμεύσεις ότι η Κίνα θα ενισχύσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αντιμετωπίσει την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και ότι και οι δύο πλευρές θα αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων.
Αναφέρει επίσης ότι οι κινεζικές εισαγωγές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ πρέπει να υπερβούν το επίπεδο του 2017 τουλάχιστον κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 2021 από κοινού.
Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ στοχεύουν να αυξηθούν κατά 77 δισ. δολάρια με βάση το έτος βάσης 2017, το 2020 και κατά 123 δισεκατομμύρια δολάρια από το βασικό επίπεδο το 2021, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις για την παραγωγή και την ενέργεια.
Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν αρχικά ότι κατέληξαν σε συμφωνία στις 13 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος των υψηλότερων τιμολογίων στις κινεζικές εισαγωγές. Όπως αναμενόταν, η συμφωνία «Φάση Ι» θα μειώσει τον ισχύοντα δασμολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ περίπου στο 16%, σε σύγκριση με αύξηση περίπου 25%, εάν εφαρμοστούν όλες οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις των τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2019.
Image
Μια παύση στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ-Κίνας αποτρέπει περαιτέρω άμεση διατάραξη του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από υψηλότερα τιμολόγια.
Μετά τη συμφωνία της «Φάσης Ι», αναμένουμε ότι η κινεζική οικονομία θα αυξηθεί φέτος κατά 5,9%, υψηλότερα κατά 0,2% από ό, τι στην πιο πρόσφατη Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση (GEO) που δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, όταν υποθέσαμε ότι όλες οι προγραμματισμένες αυξήσεις των δασμών που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2019 θα μείνουν σταθεροί.
Η συμφωνία εμπορίου ενισχύει την προσδοκία μας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί φέτος.
Δεν προβλέπουμε μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και οι καταναλωτικές δαπάνες στις προηγμένες οικονομίες ήταν ανθεκτικές, υποστηριζόμενες από τις στενές αγορές εργασίας και το αυξανόμενο εισόδημα των νοικοκυριών.
 Βλέπουμε λίγα στοιχεία μέχρι σήμερα για σημαντική επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δείχνουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μια ισχυρότερη εξάπλωση από την αδυναμία παραγωγής στην κατανάλωση.
Ωστόσο, η συμφωνία της «Φάσης Ι» αναβάλλει αλλά δεν τερματίζει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αφήνει τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή στις κινεζικές εισαγωγές πολύ υψηλότερο από ό, τι πριν από δύο χρόνια.
Επιπλέον, μια τέτοια απότομη αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα το κινεζικό ΑΕΠ μέσω χαμηλότερων καθαρών εξαγωγών, ανάλογα με το πόσο αντισταθμίζεται από την υψηλότερη ζήτηση ή από τις χαμηλότερες εισαγωγές από αλλού.
Η επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα εξαρτηθεί επίσης από τις οικονομίες που επηρεάζονται από οποιαδήποτε τέτοια εκτροπή του εμπορίου, η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια παραγωγικότητα.
Image
Η συμφωνία προηγήθηκε από άλλες ενδείξεις για χαλάρωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της ονομασίας της Κίνας ως χειραγωγού νομισμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. και αναφέρει ότι θα ανανεωθούν οι εξαμηνιαίες οικονομικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν είναι όμως σαφές εάν η Κίνα μπορεί να αγοράσει ή να προμηθεύσει τις ΗΠΑ πρόσθετα αγαθά και υπηρεσίες με την κλίμακα που καθορίζεται στη συμφωνία «Φάσης Ι».
Η μετάβαση στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία "δεύτερης φάσης" εξαρτάται από την εφαρμογή της πρώτης φάσης και αυτές οι συνομιλίες θα καλύπτουν αμφισβητούμενους τομείς, όπως οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Συνεπώς, η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες το 2020 και μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης