Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπ. Εξωτερικών σε Cavusoglu: Το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι καθορισμένο και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση

Υπ. Εξωτερικών σε Cavusoglu: Το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι καθορισμένο και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Mevlut Cavusoglu, ο οποίος ισχυρίζεται πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948
Σαφές μήνυμα σχετικά με την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου απηύθυνε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας δηλώσεις του Mevlut Cavusoglu.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά επισημαίνουν ότι το νομικό καθεστώς των νησιών είναι καθορισμένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Επίσης, η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο της νομιμότητας όπως και η Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε μια μαραθώνια συνέντευξη του στο CNN Turk, υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο «που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948».
«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε να ζητήματα αυτά.
Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στο Καρντακ (Ίμια) για αυτό τον λόγο συζήταμε με την Ελλάδα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο Cavusoglu.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.
Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.
Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος.
Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης