Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο ζενίθ η τουρκική προκλητικότητα - O Erdogan στέλνει σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη

tags :
Στο ζενίθ η τουρκική προκλητικότητα - O Erdogan στέλνει σεισμογραφικό στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη
Το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου
Την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων εντός του 2020 στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.
Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών.
Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.
Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Οι συντεταγμένες που περιλαμβάνονται σε αυτό επεκτείνουν τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο έως και τις ακτές της νοτιοανατολικής Κρήτης, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και «σβήνοντας» τις θαλάσσιες ζώνες ελληνικών νησιών, όπως είναι το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και προφανώς η Κρήτη.
Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, τα εν λόγω νησιά θα πρέπει να περιοριστούν στα χωρικά τους ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, και η Κύπρος (η «εκλιπούσα» σύμφωνα με τους Τούρκους) στα δικά της χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης