Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΠΑΠ -6% λόγω μερίσματος το ΧΑ +0,37% στις 932 μον. – Εμφανής η αδυναμία στις τράπεζες, κόλλησαν στα τεχνικά σημεία

Με ΟΠΑΠ -6% λόγω μερίσματος το ΧΑ +0,37% στις 932 μον. –  Εμφανής η αδυναμία στις τράπεζες, κόλλησαν στα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 932,13 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και στο υψηλό του 2020
(upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 932 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας αλλά και στο υψηλό του 2020, παρά τις απώλειες -6,28% του ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής του έκτακτου μερίσματος (0,95 ευρώ καθαρό) ενώ έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές.
Στις δημοπρασίες, τελικά και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 880,34 μονάδες με άνοδο +0,62%.
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +1,35% - στο υψηλό της ημέρας - και ακολούθησαν Alpha Bank +0,59%, Πειραιώς +0,30% και Eurobank +0,28%.    
Με απώλειες -0,92% έκλεισε η Attica bank - στα χαμηλά της ημέρας - ενώ με συμβούλους την UBS και την Euroxx θα προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δίνοντας το 33% ή 51% αλλά και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. καθώς αντιμετωπίζει  σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα.
Το τελευταίο διάστημα, κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεταβλητότητα στην έναρξη της αγοράς που καταλήγει με αγοραστικές παρεμβάσεις, με την συμμετοχή των πακέτων ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κλείσιμο παραγώγων στην αυριανή συνεδρίαση.
Ωστόσο το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια άπαξ και πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια στο μέλλον όχι μόνο μέσω tier 2 αλλά κυρίως μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Citigroup, παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές, εντούτοις απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες από την κυβέρνηση προκειμένου η ανάπτυξη να λάβει ώθηση, δεδομένου του ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει προβληματικός.

Μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως μία ιστορική απόφαση, η χθεσινή 15 Ιανουαρίου υπογραφή της «Φάσης Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι κατώτερη των προσδοκιών καθώς  αφορά μόλις το 10% των δασμών που έχουν επιβληθεί, ενώ η επόμενη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι ακόμη πιο δύσκολη και θα φέρει στην επιφάνεια νέες εντάσεις.
Μεγάλης κλίμακας αγοραστικό ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα σε ευρώ εκδηλώνεται το έσχατο διάστημα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όχι πλέον τα επιτόκια αλλά τις μεγάλες προσφορές, απόρροια της ζήτησης.
Η ζήτηση, απόδειξη ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές αβεβαιότητες ή οικονομικές ανησυχίες για το χρέος ώστε να επιτύχουν αποδόσεις καλύτερες από την Γερμανία που έχει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο της στο -0,21%.
Tο ελληνικό δημόσιο στις 4 Φεβρουαρίου 2020 σχεδιάζει νέα έκδοση ομολόγου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ το οποίο θα είναι 10ετούς διάρκειας ή 15ετούς διάρκειας ενώ οι προσφορές εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν το ζητούμενο ποσό 6 φορές ή 15 δισεκ. ευρώ.
Η έκδοση 10ετούς ως ομόλογο αναφοράς με επιτόκιο 1,5% θα είναι πιο δελεαστική για τους επενδυτές ενώ το 15ετές θα έχει επιτόκιο 1,90%.
Από την άλλη, η έκδοση 10ετούς δεν εμπεριέχει τυπικό ή ουσιαστικό ρίσκο η έκδοση 15ετούς έχει ιδιαίτερη σημειολογία καθώς η λήξη της υπερβαίνει το χρονικό όριο του 2032 που λήγουν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία έκδωσε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,43% και συγκέντρωσε προσφορές 44 δισεκ. ευρώ ενώ η Ισπανία εξέδωσε 10ετές ομόλογο και συγκέντρωσε 53 δισ. ευρώ προσφορών το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ προσφερθεί σε ομόλογο σε ευρώ.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,40%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,41% με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 119 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4109 μονάδες βάσης από 4184 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,02% και τον Γενικό Δείκτη +0,16%.
Λίγο πριν τις 15:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα στν ΟΠΑΠ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,44% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,52%.
Στις δημοπρασίες με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος, ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +0,62%, ομοίως και ο Γενικός Δείκτης στο +0,37%.   
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,37% στις 932 μονάδες έχοντας υψηλό στις 932,15 μονάδες και χαμηλό στις 923,85 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,29 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές 12,29 εκατ. ευρώ και όγκου 2,95 εκατ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,04 εκατ. τεμάχια αξίας 3,09 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 900 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 466 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 165 χιλ. τεμάχια αξίας 545 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,38 εκατ. ευρώ και η Jumbo 280 χιλ. τεμάχια αξίας 5,09 εκατ. ευρώ και η Autohellas 1 εκατ. τεμάχια αξίας 768 ευρώ .

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 932 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των  930 - 940 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 880 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και με επόμενες τις 830 και 800 μονάδες.

Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν τις αρχές ή μέσα του 2022 όχι το 2021

Έχει καλλιεργηθεί μια ψευδαίσθηση ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνωστιστούν… για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι junk bonds ομόλογα σκουπίδια και όταν θα αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα παύουν να χαρακτηρίζονται έτσι και η ΕΚΤ τα κάνει επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί το 2020 και δεν θα αναβαθμιστεί ούτε το 2021 αλλά το 2022.
Το 2020 η Ελλάδα θα αξιολογηθεί συνολικά 11 φορές από τους οίκους αξιολόγησης για να αναβαθμιστεί μόνο μια κλίμακα σε ΒΒ κατά το πιθανότερο σενάριο στις 24 Απριλίου 2020.
Στις 24 Ιανουαρίου 2020 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Fitch όπου δεν αναμένεται αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας αλλά outlook δηλαδή προοπτικών της οικονομίας από ουδέτερη σε θετική.
Η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος το 2020 θα διατηρήσει το Β1 θα είναι έκπληξη εάν προκύψει αναβάθμιση στο Ba3.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσο η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο δύσκολες θα γίνονται οι αναβαθμίσεις, δεν πρόκειται να ισχύσει το αντίθετο.
Δεν μπορεί ένας οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα εάν πρωτίστως δεν έχει καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Είναι αδύνατο να συμβεί το ένα εάν δεν προϋπάρχει και το άλλο.

Η επικαιρότητα

Στους ρυθμούς της πέμπτης αξιολόγησης κινείται από σήμερα η Αθήνα καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα ξεκινήσουν τις επισκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ξεσκονίσουν σε πρώτη φάση την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2019 και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το οποίο σχέδιο νόμου αναμένονταν να δοθεί χθες σε δημόσια διαβούλευση, πράγμα που δεν έγινε διότι έπρεπε πρώτα να πάρει το πράσινο φως από την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Ωστόσο διατάξεις από το νέο ασφαλιστικό νόμο έχουν δει το φώς της δημοσιότητας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει και την σύμφωνη γνώμη των θεσμών γι’ αυτές.
Ένα πρόσωπο έκπληξη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνταν στο παρασκήνιο, υπήρχε η αίσθηση ότι θα είναι πολιτικό πρόσωπο η επιλογή του πρωθυπουργού.
Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί λίγους μήνες νωρίτερα, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πρόσωπο το οποίο είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, ένα πρόσωπο το οποίο ξέρει τα νομικά και θεσμικά θέματα και του εξασφαλίζει μια ανέφελη τετραετία.
Με ευρεία πλειοψηφία τουλάχιστον 266 ψήφων αναμένεται να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.
Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) και του ΚΙΝΑΛ (22 βουλευτές) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με τουλάχιστον 266 ψήφους η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί.
«Φωτιά» στη Λιβύη βάζει ο πρόεδρος Erdogan, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, καθώς ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Εν τω μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Cavusoglu υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο «που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948».
Επίσης αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη τονίζοντας  πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (16/1) οι αγορές της Ασίας, παρά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών  θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιλυθούν τα βασικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,07%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,52% στις 3074,08 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,38% στις 28883,04 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της υπογραφής της «Πρώτης Φάσης» στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας.
Παρά την αρχική αισιοδοξία, παραμένουν κάποια ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας και το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley +46% στα 2,24 δισ. δολ.  για το τέταρτο τρίμηνο του 2019,ενώ τα έοσδα της Morgan Stanley σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +27% στα 10,86 δισ. δολ. έναντι 8,55 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,03%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,09%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,45%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,60%, ο S&P στο +0,55%, ο Nasdaq στο +0,75% ενώ κέρδη +0,75% καταγράφει το ETF GREC (10,11 δολ.)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με έντονη μεταβλητότητα ενδοσυνεδριακά και με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική και ακολούθησαν με οριακά κέρδη οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,00 ευρώ με άνοδο +1,35%, με όγκο 3,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8710 ευρώ με άνοδο +0,59% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,30 ευρώ με άνοδο +0,30% με όγκο 699 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9020 ευρώ, με άνοδο +0,28% με όγκο 6,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3080 ευρώ, με πτώση -2,68%  και με κεφαλαιοποίηση 584 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3785 ευρώ, με πτώση -0,92% και όγκο 655 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Viohalco, TITC, ΑΔΜΗΕ, Tέρνα Ενεργειακή ..
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής έκτακτου μερίσματος (0,95 ευρώ καθαρό ) και ακολούθησαν με οριακές απώλειες ΕΛΠΕ και Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,24 με άνοδο +0,12% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με άνοδο +0,73% και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,23 ευρώ με άνοδο +0,57% και αποτίμηση 981 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με άνοδο +2,08% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,34 ευρώ με πτώση -6,28% και αποτίμηση 3,65 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,30 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,36 ευρώ με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,50 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,93 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,48 ευρώ με άνοδο +2,67% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,61 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis κλεισε στα 5,74 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση στα 297 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1088 ευρώ, με άνοδο +1,87% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,40%, με την Ιταλία 1,41% το spread -1 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,40% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,41%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,40% με το αμερικανικό 10ετές 1,80% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 91 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,15% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,14%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,79  μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,40% και απόδοση πώλησης 1,38%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,29 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,29 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.109 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω της εκτόνωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή και των επιτυχημένων δημοπρασιών σε Ιταλία και Ισπανία. 
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 16 Ιανουαρίου 2020 στο 1,40%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/1/2020 στο -0,21% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,40% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης