Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Θα συνεχιστεί η άνοδος του ΧΑ το 2020 – ΟΠΑΠ, Jumbo και Alpha στα top picks

tags :
Eurobank Equities: Θα συνεχιστεί η άνοδος του ΧΑ το 2020 – ΟΠΑΠ, Jumbo και Alpha στα top picks
Οι αποτιμήσεις μετοχών εξακολουθούν να είναι μικρότερες από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους
Να συνεχιστεί η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει η Eurobank Equities, σύμφωνα με τη στρατηγική του 2020, καθώς η επιταχυνόμενη κυκλική δυναμική της οικονομίας και η προοδευτική κυβερνητική ατζέντα συντηρούν τις θετικές εγχώριες προοπτικές για το νέο έτος.
Ειδικότερα, στην ανάλυση που τιτλοφορεί ως «Greek 2020 outlook: The Comeback v2» (Προοπτικές της Ελλάδας 2020: Το Comeback μέρος 2ο), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Eurobank Equities υπενθυμίζει ότι ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκε κατά +50% το 2019, έτος που έφερε τις πιο εντυπωσιακές ετήσιες αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές τις τελευταίες 2 δεκαετίες.
Οι επιδόσεις ενισχύθηκαν από τον τραπεζικό τομέα (+101%), αλλά οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτες αποδόσεις (πάνω από 30%).
Επίσης, σημαντική στήριξη έδωσαν κατά τη διάρκεια του έτους οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την άμβλυνση των φόβων της παγκόσμιας ύφεσης και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι περιορισμένες δημοσιονομικές κινήσεις που περιλαμβάνονται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών κατά 4 π.μ.) θα οδηγήσουν σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών.
Καθώς οι αποτιμήσεις μετοχών εξακολουθούν να είναι κάπως μικρότερες από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους και κατά 25% χαμηλότερες από τους ομολόγους τους στην ΕΕ, η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ένα συναρπαστικό ισοζύγιο ανταμοιβής κινδύνου, ιδίως λόγω της καλύτερης εσωτερικής μακροοικονομικής εικόνας.

Τράπεζες

Θετική είναι η στάση της Eurobank Equities και για τον τραπεζικό κλάδο, ακόμη και μετά το ρεκόρ του 2019.
Αναμένει επίσης περαιτέρω πρόοδο στη θεμελιώδη θέση τους, μέσα σε ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον (όπως αντανακλάται στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων) και τις πιο αποφασιστικές δράσεις των διοικήσεων.
Επιπλέον, πιστεύει ότι η αποτίμηση παραμένει εύλογη (στο 0,4x σε όρους P/TBV του 2020) και βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανατίμησης, ιδιαίτερα κατά την εφαρμογή των στρατηγικών τους σχεδίων, με στόχο πολύ πιο καθαρούς ισολογισμούς (λόγος NPE κάτω του 10% με RoE περίπου 10%) έως το 2021-22.

Μη τραπεζικός κλάδος

Με την πλειοψηφία των ελληνικών μη τραπεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε αξιοσημείωτο discount έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ, η Eurobank Equities βλέπει κάποια περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα πολλαπλάσια των κερδών είναι πιο πιθανό να επεκταθούν από την ανάκαμψη των ροών κεφαλαίων που οφείλονται στη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων των εταιρειών και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και όχι σε μια περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Κατά την άποψή της, η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα είναι είτε απόρροια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού χρέους (π.χ. μακροχρόνια μέση ωριμότητα) είτε ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη (η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υψηλότερη στάθμιση κινδύνου).

Κορυφαίες επιλογές

Στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης κυκλικής δυναμικής και μιας προοδευτικής κυβερνητικής ατζέντας, οι εγχώριες προοπτικές για το 2020 φαίνονται θετικές.
Με τους επενδυτές να αναμένουν επιβεβαίωση από την επικείμενη πολιτική, η Eurobank Equities συνιστά την έκθεση σε: 1) μετοχές με ισχυρούς καταλύτες (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) εκτιμήσεις που δεν αντανακλούν πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξης (π.χ. Jumbo) και 3) συνολικές αποδόσεις (π.χ. ΟΠΑΠ).
Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι πιθανό να προστατεύσει τις αποτιμήσεις σε περίπτωση αλλαγών στην αντίληψη κινδύνου.
Στα top picks της Eurobank Equities για το 2020 εξακολουθούν να περιλαμβάνουν τον ΟΠΑΠ και την Jumbo, ενώ μεταξύ των τραπεζών προτιμά την Alpha Bank, δεδομένου του συνδυασμού ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης